Sajtforradalommal a hazai turizmusért

Magyarországon sajtforradalom zajlik és egyre népszerűbbek a termékek - állapították meg az I. Sajtakadémia konferencián, amelyet Gyöngyösön, az Eszterházy Károly Egyetem campusán tartottak. A hagyományteremtő szándékkal összehívott találkozón, közel kétszáz vendéget regisztrálhattak a szervezők.

A Kis- és Közép Agrárvállalkozók Sajtkészítő Egyesületének az egyetem campusával közösen rendezett eseményén kedvező tapasztalatok születtek - tájékoztatta szerkesztőségünket Kerekesné dr. Mayer Ágnes főiskolai docens, a konferencia főszervezője. - Az volt a cél, hogy hazai kézműves sajtkészítők találkozzanak egymással, közelebb kerüljenek a tudományhoz és a turizmushoz is.

Az előadások révén megismerhették a sajtkészítéssel kapcsolatos - igen sokrétű - újabb kutatásokat és eredményeket. Ezek mellett pedig a kiállítók standjain megtekinthették a tevékenységükhöz szükséges bemutatott eszközöket, berendezéseket.

A konferencia szervezői arra törekedtek, hogy minden lehetséges oldalról bemutassák a kézműves sajtkészítést, így a szántóföldtől a terített asztalig teljes képet kaphattak a résztvevők. Több tudományterületet érintő - úgynevezett interdiszciplináris - kapcsolatot tapasztalhattak a vendégek.

Az érintett témákat az adott szakterületek kiemelkedő kutatói, professzorok, laboratóriumi-, illetve közigazgatási szakemberek prezentálták. Az előadók között természetesen a gyakorlatot képviselők is szerepeltek. 

A szakmai program mellett a jelenlevők - a támogatóknak köszönhetően - szörpöt, bort és kávét is kóstolhattak. A rendezvény végén pedig sajtgasztronómiai bemutatón vettek részt, élvezhették a különböző termékeket és ízeket.

A találkozó sikerét az is bizonyította, hogy a résztvevők végig kitartottak és az előadásokat követően azonnali kerekasztal beszélgetések alakítottak ki egy témáról.

A több szempontból is úttörő jellegű eseményen elhangzott, hogy a sajtforradalom létező jelenség hazánkban.

Így a szervezők reményei szerint a konferencián kialakult kapcsolatok, a felvetett ötletek és javaslatok elősegítik a feldolgozott magyar minőségi tejtermékek fejlődését és hozzájárulnak turizmus erősítéséhez is.

A szakértők abban bíznak, hogy a fejlődés hatására nemsokára nyomába érhetünk az ezen a területen még előttünk járó országoknak.


Szőlő alapú gintermékek hazai szakemberektől

Szőlő alapú gintermékek hazai szakemberektől 

Közel 430 millió forint támogatással valósította meg a fejlesztést.
Híres csehországi sörfőzdék a nagy elődök nyomában

Híres csehországi sörfőzdék a nagy elődök nyomában 

Több, mint négy százalékkal többet készítette tavaly, mint 2023-ban.
A Botaniq Bár és a Bibo is ott a Gourmet Fesztiválon

A Botaniq Bár és a Bibo is ott a Gourmet Fesztiválon 

Michelin-csillagos éttermek, népszerű street food helyek, borászatok, cukrászdák és kézműves finomságok egy helyen.
Jég veled – búcsú az idei cseresznyetermés jórészétől

Jég veled – búcsú az idei cseresznyetermés jórészétől 

Idén luxuscikk lehet a cseresznye és az őszibarack is.
Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris

Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris 

A tranzakció értelmében a Culinaris Wholesale Kft. kereskedelmi tevékenységét teljes egészében a Chef Market Zrt. veszi át.
MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának

MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának 

Május 14-én tartották a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) éves Közgyűlését a pesti Vigadó épületében található VígVarjú étteremben.
A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem

A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem 

Jelentős mérföldkőhöz érkezett a patinás Fővám téri Nagycsarnokban működő Fakanál étterem, amely a napokban ünnepelte 25 éves születésnapját.
Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját

Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját  

Ismét virágzik a Kéknyelű Badacsonyban.
Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten 

Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.
A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.