hirdetés
hirdetés

Szinte mindenkinek lesz okostelefonja 2020-ra

A fejlett mobiltechnológia 2020-ra általánossá válik az egész világon, az okostelefon előfizetések száma több mint kétszeresére nő és eléri a 6,1 milliárdot, a világ népességének 70 százaléka használ majd okostelefont, és 90 százalékuk él majd mobil szélessávú hálózattal lefedett helyen - derül ki az Ericsson szerdán megjelent legújabb mobilitási jelentéséből.

hirdetés

A fejlett piacokon a növekedés forrása az egy személyre jutó eszközök számának emelkedése lesz, a fejlődő régiókban pedig az új előfizetők számának növekedése várható, mivel az okostelefonok egyre megfizethetőbbé válnak - közölte összefoglalójában az Ericsson Magyarország.

Az okostelefonok számának folyamatos emelkedése magával hozza az adathasználat növekedésének felgyorsulását: a készülékek adatforgalma a becslések szerint 2020-ra a tízszeresére nő, a teljes mobil adatforgalom 80 százalékát az okostelefonokon bonyolított forgalom teszi majd ki.

A jelentés szerint a mobil videó-forgalom 2020-ig minden évben 55 százalékkal nő majd, és az időszak végére a teljes mobil adatforgalom körülbelül 60 százalékát teszi ki.

Az európai országokban az elmúlt két évben csaknem kétszeresére nőtt az okostelefonok elterjedtsége a háztartásokban, Kelet-Európa fejlődő piacain pedig megháromszorozódott. A nagyon fejlett piacokon, mint az Egyesült Királyság vagy Svédország, a szám már meghaladta az asztali számítógépekét.

Az európaiak több mint egyharmada állítja, nagyon fontos számára, hogy bárhol is tartózkodik, elérhesse az internetet - idézi a közlemény Jakab Rolandot, az Ericsson Magyarország ügyvezető igazgatóját.
Az okostelefon a legkedveltebb eszköz olyankor, amikor a mobilitás az alapvető követelmény, például üzenetküldésnél és hanghívásoknál. Az európai internet-felhasználók körében az okostelefonokat és a táblagépeket egyre gyakrabban használják játékra és a közösségi háló elérésére.

A jelentés kitér arra is, hogy Európában csaknem valamennyi országban bevezették már az LTE halózati technológiát. Az LTE előfizetések száma Európában 2014 folyamán a háromszorosára nőtt és elérte a mobil előfizetések 8 százalékát. A várakozások szerint 2020 végére körülbelül 700 millió LTE előfizetés lesz, ami az összes mobil előfizetés nagyjából 55 százalékának felel majd meg. Nyugat-Európában van a legtöbb LTE előfizetés, míg Kelet-Európa ezen a téren lemaradásban van, mivel itt más országoknál később osztották ki a frekvencia tartományt.

A jelentés szerint Európában a mobilforgalom 2020 végére eléri majd a havi 6,2 ExaByte-ot (EB), ez körülbelül a nyolcszorosa a 2014. évi forgalomnak.

A következő években a mobil hangforgalom enyhe növekedése várható, ez azonban szinte nem lesz hatássala teljes mobilforgalom nagyságára. A mobil adatforgalom továbbra is egyenletesen emelkedik, 2014-ben 50 százalékkal nőtt az előző évhez képest.

(forrás: MTI/Kreatív Online)
hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai