Taxi helyett: Budapesten is elérhető az Uber

Júniusban még budapesti menedzseri állásokat hirdettek weboldalukon, szerdától pedig már fővárosunkban is rendelhetünk sofőrt az applikáción keresztül - a taxisok azonban nem hagyják annyiban.

Korábban mi is beszámoltunk arról, hogy a több országban is komoly tiltakozást is kiváltó Uber – vagyis egy önkéntes sofőröket tömörítő vállalat okostelefonos alkalmazása – hamarosan megérkezik hazánkba. Szerdától pedig akár fuvart is rendelhetünk, hiszen itthon is elindult az applikáció. Bár egyelőre nincs sok sofőr, de már a megjelenés előtti folyamatos érdeklődés is garancia arra, hogy számuk napról napra növekedni fog.

Az Uberrel – amely 45 ország 220 városában van jelen – készpénzes fizetés nélkül és a taxis árakhoz képest kedvezőbb áron utazhatunk a városon belül. Bárki, aki regisztrál, bekerül egy rendszerbe, és ezután az alkalmazáson belül jelenik meg, hogy ki hol kocsikázik éppen a fuvart kínáló regisztráltak közül. Szerda 11.30-tól – a bejelentés napjától – elérhető a magyar felületen is az UberX árazás, amelyek fix árak. Az indulóállomás és a célállomás megadásával a fuvardíjat pontosan meg lehet becsülni, amely az alkalmazásban nyomonkövethető. Az Uber platformja folyamatosan figyelemmel kíséri és dolgozik azon, hogy összehangolja a kínálatot és a fogyasztói kereslet.

Véget érhet a taxisok monopóliuma

Ahogy a többi nagyvárosban, úgy Budapesten is felkészültek a taxisok az Uber érkezésére: van, ahol az utcán tiltakoznak, nálunk inkább a jogszabály-módosításban bíznak.

A 444-en megjelent információk szerint Az Országos Taxis Szövetség vezetője, Metál Zoltán elmondta, hogy néhány hét múlva módosulhat az erre vonatkozó, 2012-ben elfogadott törvény személyszállításról és fuvarozásról szóló része. Ha ez megtörténik, akkor az ellehetetlenítené az Ubert hazánkban, illegálissá válna ugyanis a működése. Hozzátette, hogy jelenleg a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium tesz ellenjavaslatokat a szabad szolgáltatások védelmében, ám ő bízik a taxisok érdekeit védő törvénymódosításban.

Metál Zoltán szerint az uberes sofőrszolgáltatás hazánkban egyébként törvénymódosítás nélkül is illegálisnak számít, hiszen az utaztatóra vonatkoznak a hatályos fuvarozási törvények, mely szerint ez egy engedélyköteles tevékenység.

Befogadják-e a budapestiek az Ubert?

Patrick Studener, az Uber Kelet- és Közép-Európáért felelős vezetője elmondta, hogy Budapestet egy innovatív városként ismeri, ezért bízik a gyors növekedésben és abban, hogy az emberek nyitottak lesznek erre az újszerű szolgáltatásra. Hozzátette, mindenkinek saját joga megválasztani, hogy milyen szolgáltatásokkal szeretne élni, de persze nagy hangsúlyt fognak fektetni a visszacsatolások figyelésére.

Az Uber sofőrjeinek olyan kritériumoknak kell megfelelnie, mint az érvényes jogosítvány megléte, a saját tulajdonú autó, a balesetmentes vezetői háttér és az erkölcsi bizonyítvány, de egy elővizsgálaton is át kell esniük. Nem beszélve arról, hogy az utasok biztosítva vannak a járműben.

Nem az Uber az egyetlen, megosztáson alapuló üzleti megoldás, amely világszerte nagy port kavart – a magánlakások turistáknak való kiadására felületet biztosító Airbnb-t szintén sokan támadják, amelyről részletesen ebben a cikkünkben számoltunk be. A sharing economy pedig ma már egyre nagyobb teret nyer mindenhol - nemrég például egy magyar mérnökpáros új applikációja, a Cabsolutely mutatkozott be a Memphisben megrendezett Demo Day elnevezésű startup expón, amely egy egyedülálló taxirendelő és -megosztó mobilalkalmazás.

Így kell használni az Ubert

Regisztrációt követően egyetlen gomb megnyomása után máris úton van az utasért egy "UberX", ami elvisz Budapesten belül bárhová. Az applikáció segítségével valós időben végigkísérhető az autós érkezése.

A használathoz először is le kell tölteni az Uber applikációt az iPhone-ra, BlackBerry-re, Windows Phone-ra vagy Android-ra, majd regisztrálni kell a bankkártyával vagy PayPal fiókkal, ezután pedig már csupán igényelni kell az uberes fuvart.

Az Uber tájékoztatója szerint a kezdeti fázisban az autósok rendelkezésre állása valószínűleg limitált lesz, a becsült érkezési idő pedig olykor több lesz, mint a kijelzett, de a cég folyamatosan azon dolgozik, hogy minél több Uber partner csatlakozzon a budapesti hálózathoz. Amennyiben nincsen rendelkezésre álló autó, úgy pár perc múlva érdemes újra próbálkozni.

Forrás: 444.hu


Megszólalt a hitelminősítő a Boeing-ügyben

Megszólalt a hitelminősítő a Boeing-ügyben 

A Moody's hitelminősítő közölte, hogy fontolóra veszi a Boeing minősítésének lerontását.
Különleges jármű futott be Szentendrére - érdemes megnézni!

Különleges jármű futott be Szentendrére - érdemes megnézni! 

Az április 1-jén, hétfőn újra megnyitó szentendrei Városi Tömegközlekedési Múzeum legújabb kiállítási darabja egy egykori Margitszigeti Sétajárat.
Útlezárások a reptér felé április 2-től

Útlezárások a reptér felé április 2-től 

A Budapest Airport Zrt. tájékoztatása az április 2-án kezdődő útfelújítások kapcsán.
A Stadler lenyúlná a spanyol vonatgyártót a magyarok elől

A Stadler lenyúlná a spanyol vonatgyártót a magyarok elől 

A háttérben a madridi kormány állhat, amely a magyar konzorciumtól félti a Talgo vonatgyártót.
Személyi változás a Budapest Airportnál

Személyi változás a Budapest Airportnál 

Az általános és fejlesztési vezérigazgató-helyettes 17 év után, március 31-én távozik a vállalattól.
Guiness-rekorder a Flirt H2 motorvonat

Guiness-rekorder a Flirt H2 motorvonat 

A világrekorder vonat részben a Stadler szolnoki kocsiszekrény-üzemében készült.
Távozik posztjáról a Boeing vezérigazgatója

Távozik posztjáról a Boeing vezérigazgatója 

Dave Calhoun 2020 elején vette át a vezérigazgatói tisztséget, miután az elődjét, Dennis Muilenburgot leváltották.
A Lufthansa Technik tovább növekedne

A Lufthansa Technik tovább növekedne 

A Lufthansa Technik Budapest ügyvezető igazgatója áttekintést adott a magyar leánycég tavalyi teljesítményéről és idei terveiről.
Boeing-elkerülő weboldal indult

Boeing-elkerülő weboldal indult 

Pár kattintással kideríthető, hogy egy repülőjáratot pontosan milyen géptípussal teljesít majd a légitársaság.
Már közlekedik a Tisza-tó sebesvonat

Már közlekedik a Tisza-tó sebesvonat 

Egynapos túrához is ideális a menetrendje.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.