Teátrummal és kerékpárúttal készülnek Noszvajon

Idén novemberig 40 ezer vendégéjszakát számláltak Noszvajon, amely kiemelkedő eredmény a kis bükki faluban. Ezt annak köszönhetik, hogy kiemelt turisztikai rendezvényeikkel, fesztiváljaikkal sikerült sok vendéget a községbe csalogatniuk. Emellett a síkfőkúti üdülőterületen fejlesztették a tó környékét, amelyet a továbbiakban is folytatnak.

Noszvaj gazdasági életében meghatározó a turizmus, valamint a minőségi szőlő- és bortermelés – mondta lapunk munkatárásának Bóta Géza polgármester. - A falu az egri történelmi borvidékhez tartozik és 320 hektár szőlő díszlik a határában. Emellett 167 pince található, melyekből 152-ben bort érlelnek és tárolnak. Ezeket pedig rendszeresen kínálják a tulajdonosok a látogatóknak. Különösen a nyitott pince napokon, amikor kemencében készített ételekkel is várják a vendégeket. Idén például húsz helyszínen sütöttek különböző finomságokat, és a kemencében készített ételek versenyét is megtartották.

Különleges ételspecialitásokat kóstolhattak

A falu a kertjeiben termő gyümölcsökről is híres. Közülük a szőlő, a szilva, a birsalma, a körte és a dió a legjellemzőbb. Ebben az évben is ezekhez kapcsolódott a nagy sikerű Szilva Nap, illetve a Birs Nap, amikor – többek között – lekvárokat, pálinkákat kóstolhattak, valamint vásárolhattak az érdeklődők. Különleges specialitásként pedig megízlelhették a birsalmás-tejfölös bablevest, a birsalmaágyon készült kacsacombot, valamint a birsalmás rétest is. De kiemelkedő programként könyvelhették el húsvéti tojáskereső-, valamint a futóversenyt. A pincesoron három alkalommal bortúrát rendeztek, a nagyobb eseményeken pedig szafaribusszal is a nevezetességek megismerésére invitálták a családokat. Sőt, az októberi őszi tanítási szünetben a helyi gyerekeknek is bemutatták nemcsak Noszvaj, hanem a közeli Bogács, Szomolya, Cserépfalu és Cserépváralja látványosságait.

A község vezetője arra is utalt, hogy jelenleg hatvan szálláshely közül választhatnak a Noszvajra érkező vendégek. Ezek között találhatnak négycsillagos hotelt, panziót és magászállást is. Így egy időben nyolcszáz turistát helyezhetnek el Noszvajon. A falu kiemelkedő turisztikai látványossága a híres De la Motte kastély, melynek idén a megszokottnál is több látogatója volt, különösen a kiemelt rendezvények alatt. A helyi önkormányzat arra törekszik, hogy újabb vonzó programcsomagokkal ösztönözze hosszabb tartózkodásra a vendégeket, melyek a lovaglástól a borkóstoláson át a falun átvezető tanösvényeken ajánlott túrákig sok mindent tartalmaznak. Az is érdekesség, hogy a látogatók két, nagyobb tanösvényen haladó túra keretében ismerhetik meg a falu nevezetességeit, a többin viszont a természeti környezet szépségeit fedezhetik fel.

Korszerű játszótér, bográcsozás és rönkbútorok

Azt is megtudtuk, hogy Noszvaj ismert üdülő- és kirándulóterülete Síkfőkút, amely ma már összeépült a faluval. Jelenleg 270 hétvégi házat, régieket és újakat tartanak nyilván. Ezek tulajdonosai pedig főleg alföldiek, akik Debrecenből, Hajdúszoboszlóról, Püspökladányból, Kisújszállásról, Békéscsabáról és Gyuláról járnak Síkfőkútra, akik általában a nyári hónapokat töltik itt családjukkal, barátaikkal. Ennek a területnek a fő ékességei a horgász-, valamint a csónakázótó és a réttel borított környéke. Itt az idén jelentős változásokat tapasztalhattak a látogatók. A tavakat ugyanis kitisztították, a volt büfét pedig korszerű Kamrabolttá alakították át, ahol elsősorban helyi termékeket árulnak. Így – többek között – borokat, fémtárgyakat, fűzött gyöngyöket, hátikosarakat, hogy csak néhányat említsünk. A csónakázótó melletti réten a gyerekek örömére korszerű játszóteret alakítottak ki. Emellett kőből építettek bográcsozóhelyeket, melyeket rönkasztalokkal és ülőkékkel vettek körül.

Bóta Géza a további turisztikai fejlesztésekről is tájékoztatott. Elmondta, hogy az Új Széchenyi Terv keretében támogatásért pályáznak, miután a terveik szerint 110 millió forintért szeretnének beruházásokat megvalósítani. Így a tóréten büfét is létesítenek és az úgynevezett vizes blokkot is felújítják. A falu végén levő négycsillagos Hotel Oxigéntől indulva Noszvaj elejéig, egy kilométer hosszúságban kerékpárutat építenek, hogy még több kerekező turistát vonzzanak majd a településre. Egy ismert vállalkozó pedig jövőre a Gazdaház közelében kis teátrumot kíván létrehozni, mellette pedig éttermet és kávézót is nyit, ahol helyi specialitásokat kínál majd.

Mini skanzen és szabadidőközpont is lesz

A Gazdaházzal szemben levő egykori, ma már romos pincelakásokat megvásárolja az önkormányzat, ahol három-négy, régi stílusú házból álló mini skanzent építenek, melyekben rendezvényeket tartanak. Az a céljuk, hogy a kézműves mesterségeket is bemutassák, a kosárfonástól a hátikészítésig, illetve a szőlőfeldolgozásig. Erre a becslések szerint mintegy háromszáz millió forintos fejlesztést irányoznak elő, amelyhez pályázatot nyújtanak be. Emellett már tervezik azt a szabadidőközpontot is, amelyet az emődi pincesoron kiszolgáló helyiségekkel alakítanak ki. Ezt a fejlesztést az önkormányzat saját erőből kívánja megvalósítani.


Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon

Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon 

Kerékpáros kishajók teszik még vonzóbbá a Tisza-tavi aktív turizmust.
Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját

Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját 

A veszprémi Szent Mihály Főszékesegyház Szentháromság harangját 300 év után először mozdítják el a helyéről.
15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői

15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői 

Új programot indít a kormány a turisztikai szolgáltatók megsegítése érdekében.
Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben

Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben 

Május 12-én, vasárnap rendezi az "Alapítvány a Budapesti Állatkertért" a tavaszi Nevelőszülők Találkozóját, ahová mindenkit sok szeretettel várnak.
Famászó bajnokságot rendeznek Tatán

Famászó bajnokságot rendeznek Tatán 

Igen, ilyen is van: a Magyar Faápolók Egyesülete nemzetközi előírásoknak megfelelő famászó bajnokságot rendez Tatán, az Öreg-tó partján.
Erre kell számítania annak, aki munkát keres

Erre kell számítania annak, aki munkát keres 

Szinte minden vármegyében lelassult a munkaerő-felvétel.
A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot

A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot 

Egyre nehezebb helyzetben a munkáltatók.
Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek:  idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik

Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek: idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik 

Igazi világsztárok, hazai előadók legjava, kedvezményes belépők.
Néhány alapvetés a szervezet energiaigényéről

Néhány alapvetés a szervezet energiaigényéről 

Manapság sokféle étrendi sajátosság merül fel, és talán még több hóbortszerű divatdiétával találkozhatunk, amelyek olykor nagyon minimális kalóriabevitelre ösztönzik az embereket. Mielőtt bármibe belevágnánk, érdemes tisztázni szervezetünk igényeit.
Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen!

Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen! 

A következő hétvégén visszatérhetnek a múltba a látogatók egy eseménysorozat keretében Hévízen.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?