Töretlen a vendégszám növekedése Budapesten

Az idei év eddigi eredményei alapján (január. szeptember között)a vendégforgalom és vendégéjszakák emelkedése mellett jelentős az egy kiadható szobára jutó árbevétel övekedés is Budapesten. A kerületek közül az ötödik, a hetedik, a hatodik, a nyolcadik az első kerületek hoztak a legtöbb vendéget és vendégéjszakát, ebben a sorrendben. A Főváros turisztikai menedzsmentszervezete, a BFTK Nonprofit Kft. stratégiai célkitűzése a vendégéjszakák magas szinten történő stabilizálása mellett a magasabb költési hajlandóságú célcsoportok megszólítása

A KSH 2015. november 11-én megjelent kereskedelmi szálláshelyi adatai szerint Budapesten szeptemberben 373.148 vendég 847.939 vendégéjszakát töltött el, ami 6 és 9 %-os növekedést mutat 2014. szeptemberéhez képest. A kumulált adatok szerint a 2015. január-szeptember időszakban 2.913.414 vendég összesen 6.768.463 vendégéjszakát töltött el a főváros kereskedelmi szálláshelyein, ami 10 %-os emelkedésnek felel meg.

A kerületek között változatlanul az V. kerület áll az élen, ahol 672.725 vendég 1.580.337 vendégéjszakát generált 2015. januártól szeptemberig. A VII. kerület 988.958, a VI. kerület 644.818, a VIII. kerület 622.247 az I. kerület pedig 442.752 kereskedelmi szálláshelyi vendégéjszakát regisztrált ugyanebben az időszakban. A küldő országok sorában 24 %-kal 626.559-re emelkedett a Nagy-Britanniából érkező turisták által eltöltött vendégéjszakák száma a 2015. január-szeptemberi időszakban.

Németország 1%-os növekedést mutatott és 480.109 vendégéjszakát generált. Néhány további fontos és feltörekvő küldő ország tekintetében a vendégéjszakák száma ekként alakult a fenti időszakban: Olaszország 463.392 (+12 %), Franciaország 269.019 (+ 10 %), Ausztria 141.086 (+ 8 %), USA 472.190 (+ 16%), Izrael 191.975 (+ 13 %), Kína 139.504 (+ 45 %), Korea 96.203 (+ 17 %). Kiugró növekedést mutatott még a vendégéjszaka szám növekedésében Írország (+ 21%), Törökország (+ 35%) és India (+ 78%). Budapest erősít a belföldi turizmus célpontjaként is.

2015. január és szeptember között 380.520 belföldi vendég 725.701 vendégéjszakát töltött el a főváros kereskedelmi szálláshelyein. Ugyanakkor az összes budapesti vendégéjszakából csak 10,7 %-ot tesz ki a belföldi arány. A Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ (BFTK) kiemelt céljai között szerepel a belföldi turizmus megerősítése. 2015. január és szeptember között Budapest kereskedelmi szálláshelyein az egy kiadható szobára jutó árbevétel (REVPAR) bruttó 14.120 Ft és nettó 11.966 Ft volt, ami több mint 16 %-os növekedést jelent 2014. azonos időszakához képest.

Az átlagnál nagyobb arányban nőtt a szállodák, azon belül a kategória nélküli hotelek azonos mutatója (+ 20 %). Amennyiben a növekedési ütem a 2015. év hátralévő részében is fennmarad, Budapest kereskedelmi szálláshelyi vendégéjszakáinak száma év végére elérheti vagy átlépheti a 9 milliós küszöböt.

A Főváros turisztikai menedzsmentszervezete, a BFTK Nonprofit Kft. stratégiai célkitűzése a vendégéjszakák magas szinten történő stabilizálása mellett a magasabb költési hajlandóságú célcsoportok megszólítása. Ennek érdekében ösztönzi a vonzerő- és szolgáltatási kínálat további fejlesztését.

Forrás: Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ

Forrás: Vendég&Hotel Online


Augusztusban Szabadság Szigete

Augusztusban Szabadság Szigete 

Az idei Sziget Fesztivál minden eddiginél fenntarthatóbb és higiénikusabb lesz – ígérte a szervezőcsapat a csütörtöki sajtótájékoztatón.
Hamarosan Európa Fesztivál - 20 éves az EU-s csatlakozás

Hamarosan Európa Fesztivál - 20 éves az EU-s csatlakozás  

A Helló Európa! Fesztivál programjai a szabadság, az európaiság és a sokszínűség jegyében keltik életre Budapest ikonikus helyszíneit, köztereit és épületeit.
Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot

Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot 

A sportág legrangosabb versenyére a világ több mint 30 országából várnak résztvevőket.
Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon

Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon 

Kerékpáros kishajók teszik még vonzóbbá a Tisza-tavi aktív turizmust.
Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját

Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját 

A veszprémi Szent Mihály Főszékesegyház Szentháromság harangját 300 év után először mozdítják el a helyéről.
15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői

15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői 

Új programot indít a kormány a turisztikai szolgáltatók megsegítése érdekében.
Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben

Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben 

Május 12-én, vasárnap rendezi az "Alapítvány a Budapesti Állatkertért" a tavaszi Nevelőszülők Találkozóját, ahová mindenkit sok szeretettel várnak.
Famászó bajnokságot rendeznek Tatán

Famászó bajnokságot rendeznek Tatán 

Igen, ilyen is van: a Magyar Faápolók Egyesülete nemzetközi előírásoknak megfelelő famászó bajnokságot rendez Tatán, az Öreg-tó partján.
Erre kell számítania annak, aki munkát keres

Erre kell számítania annak, aki munkát keres 

Szinte minden vármegyében lelassult a munkaerő-felvétel.
A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot

A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot 

Egyre nehezebb helyzetben a munkáltatók.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?