Ismét új kihívások előtt a TUTSZ

Terézváros egy felkapott, új helyszínén, a Flow Specialty Coffee Bar & Bistro-ban tartotta éves közgyűlését a Turisztikai Tanácsadók Szövetsége (TUTSZ). A közgyűlésen áttekintették az elmúlt 2 év tevékenységét - tudtuk meg csütörtökön a Szövetség alelnökétől, Karsai Árpádtól.

A TUTSZ állásfoglalást adott ki a TDM pályázatok visszavonásával kapcsolatosan. A Belső-Erzsébetvárosi lakosság-turizmus konfliktusok nyomán szintén állásfoglalás született. A Szövetség nemcsak deklarációk kiadását tekinti céljának, hisz a romkocsma fronton az érdekegyeztetést és turizmus menedzsment koncepció kiérlelését is megkezdte, kezdeményezve az önkormányzat, a Főváros és a MTÜ bevonását - tájékoztattak.

A Nemzeti Turizmus Stratégia 2030-ról 14 oldalas véleményt küldtünk el az illetékeseknek. A TUTSZ csatlakozott a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítványhoz és a Fővárosi Turisztikai Kerekasztalhoz, kapcsolatuk azóta is folyamatos. Ennek keretében egyebek mellett a Bálna funkcióváltásával kapcsolatos megkeresésre is részletes anyagot nyújtottak át.

A TUTSZ a hazai turizmus gyorsan átalakuló, hatalmas célokat kitűző, de elég átláthatatlan átalakulásai közepette világítótoronyként kíván rámutatni az iparág nagy kihívásaira, tükröt mutatva a fejlődési anomáliákra, javaslatot téve a haladási irányokra. Az új ország- és fővárosi imázsfilmek megjelenését követően a márkázásban, valamint általában a nemzeti turizmuspromócióban tátongó űrök és inkoherenciák kezelésére is állásfoglalást fog a TUTSZ kialakítani. A közeljövő témái között a GINOP és a Kisfaludy Szállásfejlesztési Program zárása kapcsán a szakma szereplői számára (önkormányzatok, vállalkozók) szakértői beavatkozási pontokat (pl. besorolásra történő felkészítés stb.) segítséget, szolgáltatásokat kívánnak kínálni.

A Szövetség további kutatási kezdeményezései között szerepel a szállodafejlesztések finanszírozási környezetének optimalizálását támogató modellek kidolgozása.Nemzetközi jó gyakorlatok összegyűjtése, befektetői szempontok vizsgálata, hazai és külföldi befektetők lekérdezése, folyamatok modellezése.

A turizmus szabályozás gyakorlatának bemutatása az Európai Unió egyes tagállamaiban összehasonlító elemzések, érvényben lévő szabályozási módozatok összegyűjtése, döntési és felelősségi jogkörök bemutatása, TTC index összetevői, turisztikai teljesítmény idősoros vizsgálata, döntési szintek kvalitatív vizsgálata által.

Szintén foglalkoznak a hungarikumok imázsépítő szerepével célpiacainkon és további turisztikai hasznosítási lehetőségeikkel. A hazai gyógyfürdők jövedelmezőségi vizsgálata és számukra hosszú távú gazdaságos üzleti modell kidolgozása is szerepel a napirenden.

A bulinegyed dilemmája szintén napirendre került. Ezzel kapcsolatoban a Szövetség úgy véli, hogy Belső-Erzsébetváros turizmusának megerősítése, felértékelése, válságjelenségeinek megoldása hozzájárulhat Budapest brandje egy fontos pillérének megmentéshez és megerősítéséhez, a NTS 2030 céljainak teljesítéséhez. Az új menedzsmentmodell létrehozásának elmaradása létében veszélyezteti a terület eddigi turisztikai bevételeit, gazdasági fenntarthatóságát. A problémafeltáró kvalitatív kutatások: fogyasztói szokások, motivációkutatás, workshopok, a fő küldőpiacokon a bulinegyed imázskutatása révén kidolgozott modell további tömegturizmus sújtotta területek (Budai Vár stb.) menedzseléséhez is módszert biztosítanának.

A szerdai ülésen megvitatták a Szövetség névváltozásával kapcsolatos dilemmákat, döntés nem született, de várják a teljes tagság, a számos belépni készülő tagjelölt, sőt az egész szakma véleményét. A cél hogy a szövetségi név ne szűküljön a tanácsadásra, hisz a tagok tevékenysége sokrétű, beruházási szakemberek, kutató-oktató tagok is vannak, inkább a turizmusfejlesztés tervezését kívánják jobban nevesíteni. Léteznek már névötletek: Turisztika Fejlesztői Szakértők Szövetsége vagy Turisztikai Szakértők, Tanácsadók Szövetsége. A TUTSZ várja a szakmai olvasók további ötleteit a holczer.agnes@chello.hu címen. Az ülésen újabb tagok felvételéről is döntöttek: Antalóczy Györgyné, Ongjerth Richárd, Jusztin Márta, Kovács Miklós, Schultz Éva is belépett a TUTSZ-ba.A közgyűlés végén tisztújításra is sor került a Szövetség Elnökéül további 2 évre: Fekete Mátyást 2 alelnökéül Kraft Pétert és Karsai Árpádot, Titkárául Holczerné Szentirmai Ágnest választották meg.


Augusztusban Szabadság Szigete

Augusztusban Szabadság Szigete 

Az idei Sziget Fesztivál minden eddiginél fenntarthatóbb és higiénikusabb lesz – ígérte a szervezőcsapat a csütörtöki sajtótájékoztatón.
Hamarosan Európa Fesztivál - 20 éves az EU-s csatlakozás

Hamarosan Európa Fesztivál - 20 éves az EU-s csatlakozás  

A Helló Európa! Fesztivál programjai a szabadság, az európaiság és a sokszínűség jegyében keltik életre Budapest ikonikus helyszíneit, köztereit és épületeit.
Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot

Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot 

A sportág legrangosabb versenyére a világ több mint 30 országából várnak résztvevőket.
Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon

Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon 

Kerékpáros kishajók teszik még vonzóbbá a Tisza-tavi aktív turizmust.
Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját

Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját 

A veszprémi Szent Mihály Főszékesegyház Szentháromság harangját 300 év után először mozdítják el a helyéről.
15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői

15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői 

Új programot indít a kormány a turisztikai szolgáltatók megsegítése érdekében.
Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben

Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben 

Május 12-én, vasárnap rendezi az "Alapítvány a Budapesti Állatkertért" a tavaszi Nevelőszülők Találkozóját, ahová mindenkit sok szeretettel várnak.
Famászó bajnokságot rendeznek Tatán

Famászó bajnokságot rendeznek Tatán 

Igen, ilyen is van: a Magyar Faápolók Egyesülete nemzetközi előírásoknak megfelelő famászó bajnokságot rendez Tatán, az Öreg-tó partján.
Erre kell számítania annak, aki munkát keres

Erre kell számítania annak, aki munkát keres 

Szinte minden vármegyében lelassult a munkaerő-felvétel.
A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot

A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot 

Egyre nehezebb helyzetben a munkáltatók.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?