Ülésezett a MaReSz rendezvénygasztronómia tagozata

Semsei Rudolf tagozatvezető, a Budapest Party Service Kft. ügyvezető igazgatója meghívására, 2023. szeptember 20-án, a VígVarjú Étteremben tartotta idei második tagozati ülését a MaReSz Rendezvénygasztronómia tagozata.

A 18 fős részvétellel zajlott ülésen képviseltette magát a Budapest Party Service, a Cegeshelyszinek.hu, a Hungária Group, az Albatros Party Service, a Corvina Party Service, a Waldorf-Catering, a La Fiesta, a Terra Catering és természetesen a MaReSz munkatársai. Szűcs Balázs MaReSz főtitkár beszámolója mellett – a cateringajánlat-összeállítás németországi gyakorlatával és az eldobható italcsomagolások visszaváltásával kapcsolatos – szakmai előadásokat is meghallgathattak a résztvevők.

Elsőként a Terra Catering alapító ügyvezető igazgatója Falko Siecke mutatta be részletesen egy külföldi (düsseldorfi) rendezvény komplett cateringajánlatát. Mondanivalójának központi eleme az volt, hogy a külföldi rendezvényszervezők az adott rendezvény minden egyes költségelemét továbbterhelik a megrendelőre, a legapróbb részletekre is kitérve az árajánlatban. Felhívta a figyelmet arra, hogy az F&B kiadások csak töredékét teszik ki a rendezvénycateringhez kapcsolódó egyéb – adminisztrációs, logisztikai, eszköz-, és személyzeti – költségeknek, egészen a ruhatári címkéig. 

Az előadást nagyon hasznosnak és előremutatónak értékelték a jelenlévő szakemberek, de egyetértettek abban, hogy a jelenlegi magyarországi üzleti környezetben, a fizetőképes kereslet csökkenése és az ügyfelek eltérő hozzáállása miatt nem tudnak a bemutatotthoz hasonlóan részletes árajánlattal dolgozni és minden felmerülő költséget a megrendelőre terhelni.

Hegyi Attila, a MaReSz elnökségi tagja arról beszélt, hogy 2024. január 1-től kötelezően visszaválthatóak lesznek az eldobható italcsomagolások Magyarországon. A MaReSz megbízott képviselői – Hegyi Attila és Gloviczki Ákos (helyszíntagozat vezető) – több körben egyeztettek a MOHU illetékeseivel annak érdekében, hogy körüljárják az új szabályozás éttermeket és rendezvényeket érintő vonatkozásait.

Hegyi Attila kiemelte, hogy ez az éttermeket és rendezvényeket egyelőre nem érinti, de valószínűleg érdemes lesz beépíteni az 50 Ft-os betétdíjat a rendezvénygasztronómiai árajánlatba. Többféle megoldás körvonalazódik azzal kapcsolatban, hogy ki szedi össze a palackokat egy rendezvény után és ki váltja vissza őket. Sok esetben ideiglenesen meg kell majd oldani az eldobható palackok tárolását, és el kell juttatni azokat a visszaváltási pontokra. Egyéb megoldások közül is lehet majd választani: a kézi visszavétel mellett lehetséges opció az egyedi elszállítás kérése előzetes egyeztetés alapján, 1000 db felett; kirendelhető lesz a visszaváltó-gép eseti jelleggel (megfelelő nagyságrend és rendszeresség esetén), illetve üzemeltethető a gép állandó jelleggel az egységben. Ez utóbbi esetben a visszaváltás díja nem az üzemeltetőnél jelentkezik, hanem annál, aki bedobja a hulladékot a gépbe. A gép üzemeltetésével, az önkéntes regisztrációval és az új szabályozás egészével kapcsolatban további információ: https://mohu.hu/visszavaltasi-rendszer

A fizetőképes kereslet csökkenése és az egyre rövidülő rendezvényszervezési határidők mellett további aktuális szakmai kérdésként került szóba a munkaerőmegtartási szempontok felértékelődése is. A tagozat jelen lévő képviselői kérték a MaReSz-t, hogy folytassa a munkaerő-foglalkoztatáshoz kapcsolódó kiadások csökkentése érdekében megkezdett lobbitevékenységet.

A MaReSz Flash Award díjrendszerének megújításáról szólva kiemelték, hogy a Díj eredeti céljának a szem előtt tartásával kell újragondolni a pályázat kiírási és bírálati szempontjait. Az eredeti cél a szakmai színvonal emelése kreatív és innovatív rendezvények bemutatásával.

A Rendezvénygasztronómia tagozat következő ülésére november 21-én, a MaReSz Jubileumi Közgyűlése előtt kerül sor. Itt fogják újra napirendre venni a beszerzésekkel kapcsolatos felmérés ismételt elkészítését. A cél az, hogy az üzleti rendezvények szervezői tájékozódni tudjanak a megbízható szolgáltatók ár- és szolgáltatási színvonaláról. Egyetértettek abban, hogy ez a felmérés csak azok számára lesz hozzáférhető, akik részt vesznek az adatszolgáltatásban.

Végezetül a szakmai összetartás, az élő kapcsolatok ápolása és a személyes tudásmegosztás jelentőségét méltatták a megrendelők előtti egységes fellépés érdekében.

Forrás: MaReSZ


Színes madarakkal repülünk idén a Szabadság Szigetére

Színes madarakkal repülünk idén a Szabadság Szigetére 

Új fejezet nyílik a Sziget életében, megőrizve a különleges atmoszférát és a változatos programokat, miközben látványos újításokkal is várják a látogatókat.
Befutóékszer és kávés pezsgés – izgalmas párosítás a 30. ALDI Női Futógálán

Befutóékszer és kávés pezsgés – izgalmas párosítás a 30. ALDI Női Futógálán 

„Ez Magyarország legszebb szabadidősport-rendezvénye”, hallhattuk az ALDI Futógála beharangozó eseményén május 8-án, a Cafe Frei BudaParton lévő egységében.
75 helyszín, 300 program, világsztárokkal – jön a SopronFest

75 helyszín, 300 program, világsztárokkal – jön a SopronFest 

Idén Sopronban indul a fesztiválszezon.
Különleges ereklyék a veszprémi Gizella-napokon

Különleges ereklyék a veszprémi Gizella-napokon  

Az idei Gizella Napok keretében, május 10-én és 11-én vezetett sétákon fedezhetjük fel a Szent Mihály Főszékesegyházat, ahol Szent István király hitvesének két ereklyéjét is őrzik.
Szipál 101: programsorozat a fotóslegenda nyomában

Szipál 101: programsorozat a fotóslegenda nyomában 

Hamarosan az ország több pontján is megtekinthető a Szipál-univerzum.
TKI: az ágazat szereplői negatívan látják helyzetüket

TKI: az ágazat szereplői negatívan látják helyzetüket 

Bár a turizmus bizalmi mutatói még így is kedvezőbbek, mint a nemzetgazdasági átlag vagy más ágazatok indexei, a szálláshely-szolgáltatás, a vendéglátás és az egyéb turisztikai szektor is visszaesést mutat.
Együttműködési megállapodás az erdő és a természet védelméért

Együttműködési megállapodás az erdő és a természet védelméért  

Célja, hogy a terület ökológiai, klímavédelmi és turisztikai szempontból is megújulhasson.
Új szakember a HotelPremio Group csapatában

Új szakember a HotelPremio Group csapatában 

Senior event szakember érkezett az ügynökséghez.
Fesztiválszervezők, taxisok, szórakozóhely üzemeltetők a célkeresztben

Fesztiválszervezők, taxisok, szórakozóhely üzemeltetők a célkeresztben 

Mindezek fokozott ellenőrzésére készül a fogyasztóvédelmi hatóság a tavaszi-nyári turisztikai szezonban.
Művészeti pályázat Tokajon

Művészeti pályázat Tokajon 

A világörökségi ranggal büszkélkedő borvidék helytörténeti jeleneteit, kulturális jelképeit ábrázoló művészi mozaikok tervezésére írt ki pályázatot Tokaj Város Önkormányzata.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.