Vízen kullogóval készülnek az idei Gutai-fesztiválra

Az önkormányzat a következő időszakban fontos feladatának tartja a turizmus fejlesztését Galgagután - tudtuk meg Agócs Gábor polgármestertől. Arra törekszenek, hogy a Cserhát egyik gyöngyszemeként emlegetett településen minél több látványossággal fogadhassák a vendégeket.

A fennmaradt dokumentumok 1387-ből Gutha néven említik a falut, amely egykor vámszedőhely volt és a szandai várhoz tartozott. Az erődítmény megmaradt fala ma is őrzi a néhai védőhely emlékét. A festői Cserhát lábánál elterülő Galgagutát körös-körül erdők övezik. Ezek a vadászok kedvenc helyei az itteni vidéken, amely évről évre a vadászturizmust erősíti. A puskásokat a környék több településén a Galga-menti Vadásztársaság fogja össze, amely programokat szervez az érkező külföldi és hazai érdeklődőknek.

Emeleti szálláshelyek lesznek

Az erdők mellett szántóföldek és legelők is segítik a helybeliek gazdálkodását. A falu határában víztárolót is találni, amelyet középtávon a horgászat érdekeit szolgálva fejlesztenek. A terveit a közeljövőben készítik el és támogatásért pályáznak az elképzelések megvalósítására. Ugyanakkor már elkészült a művelődési ház teljes felújításának a terve is, ahol olyan közösségi házat hoznak létre, melynek az emeleti részén szálláshelyeket alakítanak ki a turistáknak. Remélik, hogy ezzel másoknak is jó példaként szolgálnak a faluban.

Agócs Gábor polgármester munkatársunknak azt is elmondta, hogy a településre jelenleg az átmenő turizmus jellemző. Sokan a tiszta, jó levegőjű, csendes Galgagutát azért keresik fel, hogy egy-egy kiadós sétát tegyenek és megismerjék a nevezetességeket. Azután tovább kirándulnak a közelben levő Bercelre, illetve Szirákra, hogy megnézzék az ottani kastélyokat is. De nincs messze innen Aszód, Balassagyarmat, sőt Vác sem a jeles nevezetességeivel.

Az egyetlen megmaradt nyitott kéményű ház

Természetesen Galgagután is akad látnivaló. Így például a tavaly teljesen felújított műemlék jellegű, ma már országos hírű evangélikus templom, amelyet egykor Mária Terézia rendeletére építettek. Azután az alig nyolc éve emelt, építészetileg modern katolikus templom is a különlegességek közé tartozik. Egyébként a falun a Mária-út is végighalad. Mindezek mellett a gutai népviselet is érdekességnek számít, miután az egyik legszebb ruházatnak tartják a Nógrád megyei települések között. De ma már csak az ünnepnapokon öltik magukra a helybeliek. Például a Falunapkor, Anyák-napján, vagy az őszi lovaskocsis szüreti felvonuláskor.

Az evangélikus templom előtt találni a virágokkal és örök zöldekkel beültetett díszparkot és mellette pedig a Faluházat, amely múzeumként működik. Ez az épület azért is különleges, mert Galgaguta egyetlen megmaradt nyitott kéményű háza, amely több mint száz éves. Helyi lakók gyűjtésének köszönhetően régi bútorokkal, tárgyakkal, eszközökkel rendezték be. Ám tavaly földrengés rázta meg a települést, amikor a Falumúzeum is megsérült. Emiatt az épület alapjait és a falait hamarosan megerősítik. Külön érdekesség Galgagután, hogy a Móra Ferenc Általános Iskolában egy tájfolyosót rendeztek be néprajzi jelleggel. Ott olyan régi eszközöket találni, mint a szövőszéket, vagy a lócát, illetve a különböző konyhai tárgyakat.

A falu legnagyobb turisztikai rendezvénye

Az egyik gutai lakosnak Bán Imrénének - a helyi Szlovák Nemzeti Önkormányzat elnökének - köszönhetően, fejkötő gyűjteménye is van a falunak, amely kétszáz évre visszamenően szemlélteti ezt a viseletet. Jelenleg azonban ideiglenesen a közeli Vanyarcon láthatják az érdeklődők. Ám a megújuló gutai közösségi házban ennek a gyűjtemények is méltó helyet biztosítanak majd.

A falu vezetője arról is beszámolt, hogy a tavalyi sikeres Gutai Fesztivált az idén - várhatóan - augusztus 6-án tartják a sportpályán. Ez lesz a település legnagyobb turisztikai rendezvénye. Tavaly több mint háromszáz érdeklődőt fogadtak. A gazdag programmal a régi hagyományokat igyekeznek felidézni a múlt emlékeit, ezért a környező községekből is hívnak fellépő csoportokat.

Az eseményre gasztronómiai különlegességgel rukkolnak elő. Elkészítik és az érkező vendégeknek kínálják az úgynevezett "Vízen kullogó-t", amely nem más, mint ismert nevén a gőzgombóc. Ez kellő szakértelmet és időt igénylő munka, de a hozzáértő asszonyok szívesen vállalják és a régi receptet használják fel az elkészítéséhez. A különleges édesség, finom csemege ezen a nógrádi vidéken és egyben a fesztivál ékessége is.

Cserépkészítő mester nyit műhelyt a faluban

A tavaszt várva az önkormányzat pályázott és támogatást nyert el örökzöld-, illetve egynyári virágok beszerzésére. Ezeket a díszparkban, valamint a II. világháborús emlékmű környékén ültetik el hamarosan fából készített ládákban. A falu idén is bekapcsolódik a Virágos Magyarországért mozgalomba. A település vonzerejét már ebben az évben is azzal szeretnék növelni, hogy hamarosan egy cserépkészítő mester nyit műhelyt Galgagután. A munkáit pedig folyamatosan megtekinthetik majd a látogatók. Emellett több, üresen álló házat is kínálnak értékesítésre az érdeklődőknek. Az önkormányzat pedig építési telkeket biztosít a családalapítás előtt álló fiataloknak, hogy minél többen otthonra találjanak Galgagután.


Egyetlen lapszám erejéig ismét olvasható a Pesti Est

Egyetlen lapszám erejéig ismét olvasható a Pesti Est 

A lap egy egész generáció számára jelentett első számú tájékozódási forrást, a lapszámot az eredeti szerkesztőség tagjai készítik.
Újabb atlétikai csúcsesemény gazdája lesz Budapest

Újabb atlétikai csúcsesemény gazdája lesz Budapest 

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) újabb esélyt adna Magyarországnak.
Húsvéti szafari Nagykőrösön

Húsvéti szafari Nagykőrösön 

A tavaszi szünet első napján újra kinyitja kapuit Magyarország első és egyetlen autós szafari parkja.
Különleges kápolnát tártak fel Veszprémben

Különleges kápolnát tártak fel Veszprémben 

A 80 éve püspökké szentelt Mindszenty József egykori székhelye is megújul a beruházás során.
Banksy-kiállítás nyílik Budapesten

Banksy-kiállítás nyílik Budapesten 

A művész több mint száz alkotását lehet majd megnézni május 3-tól a Király utcai Komplex Kiállítóteremben.
Túrák és családi programok Székesfehérváron

Túrák és családi programok Székesfehérváron  

Íme a legjobb húsvéti programok és kirándulások a városban a hosszú hétvégén.
XIX. századi borospince az Árpád-kori romok alatt

XIX. századi borospince az Árpád-kori romok alatt 

A Wenckheim-pincét egy domb alá fúrták be, melyen a Csolt nemzetség által emelt monostor romjai állnak.
Milyen legyen a Feneketlen-tó környéke?

Milyen legyen a Feneketlen-tó környéke? 

Az április 30-ig véleményezhető terveken új stégek és a tóval kapcsolatot teremtő sétányok láthatók.
Húsvét a Skanzenben

Húsvét a Skanzenben 

Húsvétvasárnap és hétfőn a régi falusi húsvéti ünnepeket kelti életre a Szabadtéri Néprajzi Múzeum.
Hazai projekt az Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között

Hazai projekt az Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között 

A „Együttműködés a közösségekért" című magyarországi projekt célja egy multifunkcionális tér létrehozása a Józsefvárosban.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.