Nem tagadjuk meg a múltunkat, de új utakat keresünk!

Ez volt a kétnapos Nemzetközi TDM-konferencia és workshop jelmondata a miskolci TDM szervezet részéről, amelyet a nemrég átadott Diósgyőri Várban tartottak szeptember 25-26-án. A konferenciát a Miskolc és Térsége Turisztikai Egyesület és a MIDMAR Nonprofit Kft. rendezte meg a Turizmus Világnapja alkalmából. A rendezvény témája: Desztinációmenedzsment szervezetek a nagyvárosok turizmusáért. A találkozón számos hazai TDM szervezet vezető munkatársai, valamint a miskolci turisztikai szolgáltatók is szép számban részt vettek.

"Nem tagadjuk meg a múltunkat, de új utakat keresünk!" - mondta Pfliegler Péter, Miskolc Megyei jogú Város Önkormányzatának turizmusért felelős alpolgármestere. A kétnapos konferencia keretében előadásában elmondta, hogy nagyon sokan még mindig az iparvárost látják Miskolcban, azonban nekik már egy ideje a turizmus fejlesztése lett a legfontosabb.

Sikeres fejlesztések

Nagy Júlia, a MIDMAR Miskolci Idegenforgalmi Nonprofit Kft. ügyvezetője bemutatójában elmondta, hogy a korábban létrejött turisztikai fejlesztések és ötletek megvalósulása igen sikeresnek bizonyult. A két hete megnyitott, megújult Diósgyőri Várra ez idő alatt 15 ezer ember volt kíváncsi, ami kecsegtető számnak bizonyul a jövőre nézve. A gyermekeknek készített matricásalbum is rengeteg látogatót hozott Miskolcnak és vonzáskörzetének, ugyanis a gyerekjegy mellé a különböző attrakcióknál egy matricát kaphattak a látogatók. Mostanra elkészült az öt nyelvű turisztikai portáljuk is, a hellomiskolc.hu, amelynek októbertől elérhető lesz a 2.0-ás változata is: lassan ugyanis Androidon és iOS-en is elérhető lesz a mobilapplikáció térképpel és rengeteg információval. A közelmúltban megszavazták, hogy melyik legyen Miskolc tortája, így az Ezerízű diótorta is sok vendéget hozott a városnak. Nagy Júlia elárulta, hogy a következő évben négy információs irodát szeretnének létrehozni, melynek alapjai mostanra már le vannak fektetve.

Célunk: megismerni, ki a turista!

A 2014-es szezonban egy kérdőíves felmérést készítettek, melynek célja az volt, hogy megismerjék, ki a turista, vagyis milyen látogatók milyen céllal látogatják meg Miskolcot és környékét, illetve mennyire elégedettek a szolgáltatásokkal. A felmérés készítői kiváncsiak voltak a vendégek demográfiai adataira, küldőterületére, elégedettségére és a különböző célcsoportok érdeklődési köreire. A kérdőívet összesen 916 ember töltötte ki Lillafüreden és Miskolctapolcán. A felmérésből kiderült, hogy a vendégek nagy része még mindig a fürdők vagy a Bükk miatt jön a környékre, pedig ennél sokkal több látványosság van és még lesz is, ha a további fejlesztések terveit nézzük.

Új vízes élmények és egy múzeum a föld alatt

Pfliegler Péter, Miskolc Megyei jogú Város Önkormányzatának turizmusért felelős alpolgármestere előadásában bemutatta az eddigi turisztikai fejlesztéseket, és felvázolta a további terveket. 

Jelenleg Miskolc büszkélkedhet a Selyemréti stranddal, amely egy 1728 négyzetméteres vízfelületet foglal magába. Mesélt arról, hogy a Baross utcában megvásárolt területekből parkolót csináltak, amit az autóval rendelkezők egyre jobban kihasználnak. Az idén átadott Pannon-tenger Múzeum a második legnagyobb ásványtár hazánkban, ami a föld alatt rendelkezik többek között egy 80 fős konferenciateremmel is. A 37 milliárdos Zöld Nyíl projekt biztosította Miskolc városában az új villamosokat és egy teljesen új pályaszerkezetet, a Green City mozgalom pedig 5 milliárdot áldozott a belváros rendbetételére. Ezek mellett mélygarázsokat hoztak létre, hogy a turisták nyugodtan sétálhassanak az utcákon, a parkoló autók zavarása nélkül, illetve felújították a miskolci református, vagy ahogy a városiak ismerik, "kakasos" templomot is. 

"Amint elfut a Szinva-patak - ím újra látom, hogy fakad..."

Egy apró részlet József Attila Óda című legszebb szerelmes verséből, amelyet Lillafüreden írt. Pfliegler Péter elmondta, hogy a lillafüredi függőkertek átadása után a hely egy igazi kis ékszerdobozzá változott, amit mindenkinek látnia kell. A Miskolc Café és Tourinform Iroda is rengeteg látogatót vonz, hiszen egy jó kávé után kézműves termékek rengetegében veszhet el az érdeklődő. Mindezek mellett a szervezet részt vesz a Mária út, Gótika út és a Vaskultúra útja fejlesztésében és az Avas megújulásában is.

Hosszú a feladatok sora

Rejtőné Kovács Adrienn a Miskolc és Térsége Turisztikai Egyesület előtt álló feladatokról beszélt. A miskolci TDM szervezet rengeteg tervvel néz a jövő elé. Többek között elkezdődik majd a strandfejlesztés második üteme, az őspark és környezetének, a csónakázó-tó partjának és a Majális park rendbetétele, majd a Hejő partfalának biztonságossá tétele. A Hejő-ligetben kialakításra kerül majd egy pihenőpark is. Az augusztus 30-án átadott Diósgyőri Vár rekonstrukciója is folytatódni fog, amivel párhuzamosan a szentléleki kolostortemplom feújítása is terítékre került. Régi tervekről beszélt az alpolgármester úr, amikor a Diósgyőr és Lillafüred közötti kerékpárút megvalósításáról beszélt, ám most ennek is eljött végre az ideje. 

Sikeres nagyvárosok

Furkóné Szabó Mariann, a Nyíregyházi Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetője a nyíregyházi TDM sikerének titkairól és a térségek elengedhetetlen együttműködéséről beszélt a konferencián. Legfrissebb adatok szerint Nyíregyházán 2014 július végéig 11,7%-kal nőtt a vendégéjszakák száma az elmúlt évi időszakhoz képest. Furkóné Szabó Mariann szerint a sikeres fejlődéshez nagyon fontos az együttműködés az önkormányzati képviselettel. Elárulta, hogy 2012-ben a nyíregyházi TDM szervezet lett az év TDM szervezete, 2013-ban Nyíregyháza lett az év feltörekvő turisztikai települése, 2014-ben pedig az Utazás kiállítás díszvendége volt, ezekre az eredményekre pedig egyaránt büszkék.

Komoróczki Alíz, a Gyulai Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetője a Gyulai TDM vállalkozói részvételét mutatta be a konferencián résztvevőknek, emellett pedig megismerhettük Gyula turisztikai attrakcióit, többek között a Gyulai Várat, amire évente 50 ezer turista kíváncsi, a Várszínházat, ami idén ünnepelte az 51. évadját, és a Várfürdőt, ami 1959 óta üzemel. Gyula célja a belföldi turisták meghódítása, melynek sikerét igazolják a számok, hiszen 85-90%-ban belföldi turisták érkeznek a városba.

Hoffman Henrik, a Balatoni Regionális TDM Szövetség elnöke a Nyitott Balaton projekt sikereiről beszélt a résztvevőknek. Az összefogás keretében 215 szálláshely, 105 vendéglátóhely, 70 kedvezményt adó szolgáltatás, 35 kísérő rendezvény és 200 program csatlakozott a kezdeményezéshez. A projekt májusban olyan sikereket hozott, hogy idén ősszel ismét lesz Nyitott Balaton, amit az iskolai őszi szünetre időzítenek, október 22-től november 2-ig fog tartani.

Krakkó sikerekről, Karva tervekről mesélt

A nemzetközi konferencia egyik kiemelt vendége, Katarzyna Gądek Krakkóból érkezett, amely az egyik legdinamikusabban fejlődő turisztikai desztináció, 2012-ben 9 millió vendége volt a városnak, a turizmusból származó bevétele mintegy 280 milliárd forint (3,5 milliárd zloty) volt ugyanebben az évben. Katarzyna elárulta, hogy 2014-ben egy új, öt részből álló program készült, melynek során számos turisztikai attrakció is fejlesztésre kerül Krakkóban. 

A másik kiemelt külföldi előadó Szlovákiából érkezett. Duka Gábor Karva polgármestere, aki évek óta a határon átnyúló turizmusfejlesztés egyik motorja. Előadásában felvázolta a TDM-ek felépítését és működését, és beszélt arról a tervről, hogy Karvának is szüksége van egy erős TDM szervezetre, illetve szólt arról, hogy 2015 legelején kiírásra kerülnek az első INTERREG pályázatok az új EU-s ciklusban. Szlovákiában már évekkel ezelőtt elfogadták a Turizmus Törvényt, amely biztosítja többek között a TDM rendszer finanszírozását is – ugyanakkor számos hálózatos projekt határokon átnyúló pályázatokból valósul meg.

Köszönjük a meghívást a Miskolc és Térsége Turisztikai Egyesületnek és a MIDMAR Miskolci Idegenforgalmi Marketing Nonprofit Kft-nak.


Fővárosi fölény az idei Szakma Sztár Fesztiválon

Fővárosi fölény az idei Szakma Sztár Fesztiválon 

Harmincöt budapesti tanuló állhatott dobogóra a Szakma Sztár Fesztiválon.
Ez az első magyar AI alapú éttermi asszisztens

Ez az első magyar AI alapú éttermi asszisztens 

Már több mint húsz étterem használja.
ESG jelentés az OPUS GLOBAL Nyrt.-től

ESG jelentés az OPUS GLOBAL Nyrt.-től 

Az előremutató jelentésben a jó gyakorlatok mellett a lehetőségeket is feltárták, mellyel megjelölték a cégcsoport fenntarthatósági tevékenységének irányait is.
Rekordok dőlhetnek meg az idei Ultrabalatonon

Rekordok dőlhetnek meg az idei Ultrabalatonon 

Több mint huszonötezren vesznek részt Magyarország legnépesebb tömegsport rendezvényén.
Precizitás, csapatjáték, gondoskodás - méhek napja április 30-án

Precizitás, csapatjáték, gondoskodás - méhek napja április 30-án 

A méhektől nemcsak a természet legfinomabb ajándékát, a mézet kapjuk, de sokat is tanulhatunk tőlük!
103 éves tornásznő látogatása a Madame Tussauds Budapestben

103 éves tornásznő látogatása a Madame Tussauds Budapestben 

Magasra szökött az egy négyzetméterre jutó magyar olimpiai aranyak száma a Madame Tussauds Budapest sport termében.
Augusztusban Szabadság Szigete

Augusztusban Szabadság Szigete 

Az idei Sziget Fesztivál minden eddiginél fenntarthatóbb és higiénikusabb lesz – ígérte a szervezőcsapat a csütörtöki sajtótájékoztatón.
Hamarosan Európa Fesztivál - 20 éves az EU-s csatlakozás

Hamarosan Európa Fesztivál - 20 éves az EU-s csatlakozás  

A Helló Európa! Fesztivál programjai a szabadság, az európaiság és a sokszínűség jegyében keltik életre Budapest ikonikus helyszíneit, köztereit és épületeit.
Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot

Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot 

A sportág legrangosabb versenyére a világ több mint 30 országából várnak résztvevőket.
Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon

Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon 

Kerékpáros kishajók teszik még vonzóbbá a Tisza-tavi aktív turizmust.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?