A vidék is viszi a pálmát a csúcsgasztronómiában

A Dining Guide idén is összeállította a legjobb éttermeket felvonultató listáját. Jó hír, hogy a vidéki éttermi kínálat egyre erősebb, jó hír továbbá az is, hogy nem egy régióban összpontosulnak a legjobb helyek. Encs, Tata, Balatonszemes, Szeged, Villány, Balatonfüred, Őriszentpéter, Eger és Érsekcsanád. Ha idén szeretnénk ezeket a helyeket végiglátogatni, ezek a helyiségek, melyek feltétlenül említést érdemelnek. A legjobb 20 étterem közé idén a Platán és a Kistücsök, a legjobb 10 étterem közé az Anyukám mondta fért be. Következzenek a vidék legjobb éttermei a Volkswagen-Dining Guide TOP100 Étteremkalauz szerint!

A magyarok is kénytelenek lesznek változtatni nyaralási szokásaikon - elérkezett az északi utak kora?
Mire számíthatnak a magyar turisták Németországban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Czeiszing Miklóssal -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Német Turisztikai Hivatal magyarországi képviseletének vezetőjétől!

2024. március 21. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A TOP10 VIDÉKI ÉTTERM A VOLKSWAGEN-DINING GUIDE TOP100 ÉTTEREMKALAUZ 2018

1. Anyukám Mondta – Encs

Az ország egyik legszerethetőbb étterme a Dudás Szabolcs és Dudás Szilárd alkotta testvérpárhoz köthető. A példásan működő családi vállalkozás megcsinálta a lehetetlent, és az ország egy eldugott kisvárosában országos hírű étteremmé, afféle kulináris zarándokhellyé nőtte ki magát az Anyukám Mondta. Az Olaszországból és New Yorkból hozott, világra nyitott attitűd a magyar konyha és vendéglátás iránti alázattal ötvöződik a Borsod­Abaúj­Zemplén megyei étteremben. A top minőségű olasz alapanyagok – legyen az burrata vagy kiválasztott sonkamestertől érkező prosciutto – mellett ott a helye az étlapon a magyar malacfülnek, a házilag savanyított zöldségeknek, a saját készítésű szörpöknek. Fogások szintjén pedig a pizzák és tiramisu mellett megtaláljuk a tejfölös bablevest, a rántott húst és a töltött káposztát is. A közvetlen, laza hangnem mögött megbízható, komoly munka áll, ennek is köszönhető, hogy a szomszédos Szlovákiából is nagy számban érkeznek a vendégek Encsre.

2. Platán – Tata

A Platánban Pesti István séf bebizonyította, hogy nem kell ahhoz népszerű turistadesztinációnak lenni egy helynek, hogy megtalálja a maga gourmet közönségét. A neves séf sikerre vitte a festői környezetben, egy tó és egy öreg platánfa mellett található éttermet. Az ebédmenü és a vacsorakínálat egyaránt színes, eklektikus képet mutat: prémium külföldi és magyar alapanyagokat egyaránt találunk az étlapon, a „magyar hozzávalók mindenekfelett” elvét itt a „minőség határok nélkül” írja felül. Kóstolhatunk itt Omaha steaket és Szent Jakab­kagylót épp úgy, mint véres hurkát, rántott mangalicát és magyar fürjet. Erős ázsiai behatás érzékelhető az étlapon. A klasszikus magyar ételek kis kikacsintással jelennek meg, például ’Harcsa­Kárpáti’, ’Esztiházy’ és ’Nem zserbó, dió’ elnevezésekkel. Az igényesen tálaló séf a klasszikus fine dining világát idézi, csapatával pedig törekszik arra, hogy a világtrendnek megfelelően egyre több mindent termesszenek a saját kertjükben. Még sok ilyen felfogású éttermet elbírna a hazai vidék.

3. Kistücsök – Balatonszemes

A Kistücsök az egyik legismertebb étterem az úgynevezett gasztroforradalom elindulása óta. Nem érdemtelenül, ugyanis egy olyan étteremi kategóriát képvisel, amelyből fájóan kevés van szerte az országban: tisztességes magyar (kortárs) konyha, közérthető ételekkel. Az étterem motorja Csapody Balázs, aki a Kistücsök irányításán túl a hazai, azon belül is a balatoni gasztronómia egyik megkerülhetetlen figurája. A balatonszemesi étterem iránymutató törekvése, hogy élteti, és folyamatos megrendelésekkel látja el a színvonalas munkát végző környékbeli termelőket, és ebben az elsők között volt az országban. A Kistücsök nem ijed meg az olyan hagyományosan falusi ételektől, mint a kacsanyakleves, a sertésfül vagy a kakaspörkölt deszkás galuskával. Jahni László séf mellett Pohner Ádám sous chefet is meg kell említeni, aki ez év elején Lyonban a Bocuse d’Or­on képviselte Magyarországot a szakácsverseny világdöntőjén.

4. Tiszavirág – Szeged

A dél­alföldi régió legjobb étterme és Szeged városának gyöngyszeme a Tiszavirág. Az ugyanezen a néven futó butikhotelben találjuk az éttermet és a kávézót is, a belső építészet és a gasztronómia itt kéz a kézben jár. A fővárosi minőségi éttermekben is tapasztalatot szerzett Kurucz Attila séf konyhája egyszerre hagyománytisztelő és kreatív, felvállalva a helyi értékeket. Húsok széles spektrumát kínálja az étterem: többek között érlelt mangalicával, tanyasi gyöngytyúkkal, akasztói szikiponttyal, szivárványos pisztránggal, vadhúsokkal teljes az étlap. Esztétikus tálalások jellemzik a séf munkáját, és topéttermi igényességgel készül a pogácsa vagy a marhaburger szalmakrumplival is. Szeged legizgalmasabb ebédmenü ajánlatát itt találjuk. A Dining Guide 2019­ben a METRO támogatásával, Kurucz Attila kortárs, újító modern magyar étlapját az Év Innovatív Konyhája díjjal ismerte el. Ez a legelőremutatóbb, kísérletező kedvű konyha, egyaránt jellemzi magas színvonalú technológia használata és a regionális alapanyagok újrafelfedezése.

5. Sauska 48 – Villány

Villány egyik gasztronómia célpontja kétségtelenül a Sauska 48. Bicsár Attila itt tűnt fel újra 2017­ben a külföldön szerzett tapasztalatait követően, és alkotta meg a „felszabadult falusi gourmet konyha” fogalmát. A Sauska borászat ehhez igazán méltó helyszínt és hátteret biztosított. A tehetséges és nagy múltú séfnek köszönhetően a Sauska 48 már a legelső pillanattól kimunkált ételekkel, magabiztosan teljesítő konyhával várja a Villányba utazókat. A fine dining világából ismert, három összetevőre épülő fogásokat hozza a Sauska 48 étlapja is. A kezdeti ételsorhoz képest (pl. zöldcitromos bárányleves, ceviche) egyre határozottabban a vidéki magyar konyha felé fordul a konyha, és marhahúsleves gyufatésztával, gombapaprikás, főzelékek, véreshurkával töltött fürj, szarvas vadasan, zsemlegombóccal szerepel az étlapon, könnyed és kifinomult újraértelmezésekben. Tokaji és villányi Sauska borok kísérik az étlapot.

6. Bistro Sparhelt – Balatonfüred

Balatonfüred fő turistavonalaiból kieső Sparhelt Bistro évek óta az Észak­Balaton legjobbja a Volkswagen-Dining Guide TOP100­ban. A rusztikus stílusban berendezett étterem konyháját évek óta Elek Balázs séf vezeti. Modern felfogású magyar ételei közérthetőek, de kifinomult igénnyel készülnek. A havonta változó étlapon üdvözlendő a törekvés a környékbeli alapanyagok használatára (legemblematikusabb ezek közül a bácshegyi sajtok), de a regionalitás irányelvét indokolt esetben felülírja a minőségi alapanyag igénye, ezért akasztói szikipontyot épp úgy találunk az étlapon, mint wagyu marhát. A velős pirítós és a csirkebecsinált mellett pedig megfér a crėme brulée és a csokoládé mousse. Az egész évben nyitva tartó Sparhelt méltán a helyiek kedvence. Még sok ilyen hozzáállással működtetett éttermet kívánunk a Balatonnak!

7. Pajta – Őriszentpéter

Az őriszentpéteri Pajta a térség legizgalmasabb étterme. Egy igazi sikersztori az övék: folyamatosan bővítik az éttermet és a kertet, a 2017­es séfváltással pedig egy igazán rátermett konyhafőnököt tudhat magáénak az étterem. A fiatal séf, Farkas Richárd fantáziadúsan és nagy szorgalommal él a vidékiség és természetközeliség adta lehetőségekkel. A korábban a Zónában és a MÁK­ban dolgozó ifjú tehetség tányérjain a skandináv szellemiség jegyében nagy számban jelennek meg a helyi alapanyagok, a Pajta kertjének, valamint a közeli erdők kincsei. Az ifjú séf a fővárosi életmódot váltotta egy természetközeli életre, ami visszaköszön az étterem tányérjain is. Az utóbbi időkben igazi gasztronómiai úti célponttá vált az ő munkája által az Őrség. A modern technológia és a regionális gondolkodás eredménye egy izgalmas, gourmet menüsor, mindig az adott szezonhoz igazodva. A szomszédos országokból is érkeznek kifejezetten a Pajtába a vendégek, az étterem árai pedig a minőség tekintetében kifejezetten barátiak. A Pajta mára a régió legjobbja. Farkas Richard séf pedig 2019­ben a Dining Guide Ifjú Séftehetsége díj tulajdonosa a Miele támogatásával.

8. Macok – Eger

Az országszerte ismert egri bisztró bizonyítja, hogy az oldott elegancia és játékosság nem egymást kizáró tényezők, sőt! Egerben és az Észak­Magyarországi régióban a Macsinka János séf vezette étterem megkerülhetetlen szereplő a vendéglátásban. A Macok Bisztró szerencsés ötvözetét nyújtja a hagyományos magyar konyhának és a fine diningnak. A látványosan tálalt ételek karakteres ízvilággal bírnak, és magabiztos technológiai tudásra utalnak. Az étlap ebben a kategóriában kifejezetten széles választékúnak számít, az ebédmenü és az este kínált 4 vagy 6 fogásos degusztációs menü pedig az ország legjobb ár­érték arányú ajánlatai közé sorolható. Amit ki kell próbálni: marhanyakleves, marhapofa, a környék gombái és a túrógombóc.

9. Neked főztem – Balatonfüred

Az étteremkalauz korábbi kiadásában még a zánkai Neked főztem szerepelt a Top100 étterem között. A 2018 nyári, balatonfüredi nyitás azonban a Dining Guide tesztjei alapján a balatonfüredi formációt találta a legerősebbnek, jóllehet nem kis vállalásnak számít egy 180 férőhelyes éttermet működtetni. A Neked főztem ékes példa arra, hogy egy jó ötletből – jelesül egy minőséget nyújtó strandbüféből – hogyan lehet lépésről lépésre építkezni, és egyre komolyabb kaliberű vendéglátóhelyet létrehozni. A füredi étterem szerves folytatása az előzőeknek: közérthető konyha a környékbeli és szezonális alapanyagok preferálásával, egy szívvel­lélekkel dolgozó étteremtulajdonos executive chef irányítása alatt. Épp úgy megjelenik az étlapon a trendi pulled pork, mint a csirkezúza, a rakott krumpli Széll Tamás után szabadon, tejszínnel. A füredi étterem látványkonyhával és BBQ Pit boxszal várja a vendégeit.

10. Rév Csárda – Érsekcsanád

A Bács­Kiskun megyei Érsekcsanád megér egy kitérőt is, ha igazi, hosszú évek alatt tökélyre fejlesztett bajai halászlére vágyunk. A stílusosan a Duna­part mentén található étteremre a legjobb szívvel mondhatjuk, hogy csárda, ahol a mindig friss napi leves kis piros fazékban érkezik az asztalra. Ez az a fajta vidéki vendéglő, amivel, ha tele lenne az ország, egészen más összképet mutatna a hazai gasztronómia. Ilyen típusú helyeknek kellene adnia a vendéglátás legjavát. Az állandó kínálatban szerepel a remek ízű haltepertő, marinált édesvízi halak, halpörköltek, kukoricalisztben sült süllő, kárász, ponty, kecsege és szürke harcsa, pontyot pedig füstben sülve is kínálnak. A Rév Csárdában nem elírás az étlapon a „Halászos halászlé pontyból a Mi tésztánkkal”. A híresen finom halászlébe a hal dunai halásztól érkezik, és csakis házi tészta kerülhet bele. A friss főzésre legalább 50 percet kell várnunk.

A Dinig Guide szerkesztősége több mint 200 étterem meglátogatását követően dönti el az éttermek TOP100-as listáját. Anonim tesztelők ezt követően az év folyamán többször is ellátogatnak a helyekre. A legjobb 20 éttermet nemzetközi szaktekintélyek vizsgálják meg, így alakul ki a legjobb 10 étterem sorrendje. Volkswagen-Dining Guide Étteremkalauz 2019-es kiadványa már kapható az újságárusoknál. A kiadvány több mint 200 hazai étterem leírását tartalmazza, több mint 100 alternatív vendéglátóhelyet és 25 cukrászdát listáz.

Forrás: Turizmus Online


Luxusra vágyik? Vegyen fagylaltot!

Luxusra vágyik? Vegyen fagylaltot! 

A frekventáltabb helyeken 600-650 Ft körül várható egy gombóc fagylalt ára
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
Jön az év első borfesztiválja

Jön az év első borfesztiválja 

Tökéletes közösségi élmény, tökéletes borokkal, tökéletes hangulatban - Április 6-án ismét Winelovers Grand!
Jelnyelven kommunikáló pincérek, Braille-írásos étlap – a Gundel mindenkié

Jelnyelven kommunikáló pincérek, Braille-írásos étlap – a Gundel mindenkié 

Hallás- és látássérültek kapnak mostantól kiemelkedő figyelmet a Gundel étteremben.
Rekordszámú magyar résztvevővel zajlik az idei ProWein

Rekordszámú magyar résztvevővel zajlik az idei ProWein 

Közel 40 borászattal, mind a 6 magyar borrégió képviselteti magát az idei ProWein borszakmai rendezvényen Düsseldorfban.
Alapélelmiszerek, amelyek eltűnnének a méhek segítsége nélkül

Alapélelmiszerek, amelyek eltűnnének a méhek segítsége nélkül 

Ha a méhek eltűnnének a bolygónkról, nem lenne, ami megtermékenyítené a következő növényeket, gyümölcsöket.
Tíz éve Michelin-csillagos a Borkonyha

Tíz éve Michelin-csillagos a Borkonyha 

Nem könnyű megszerezni egy Michelin-csillagot, de megőrizni talán még annál is nagyobb kihívás.
A nőké a főszerep az idei Gourmet fesztiválon

A nőké a főszerep az idei Gourmet fesztiválon 

Több mint 100 kiállítóval, köztük 35 étteremmel és 7 cukrászdával várják a közönséget május 24. és 26. között a Millenárison.
Házi készítésű húsvéti sonka a város tetejéről

Házi készítésű húsvéti sonka a város tetejéről 

Különleges húsvéti meglepetéssel készül az ország legmagasabb pontján frissen megnyílt Virtu étterem séfje, Lendvai Levente.
A magyar Bocuse-csapat két hét múlva az európai döntőn főz

A magyar Bocuse-csapat két hét múlva az európai döntőn főz 

A budapesti SIRHA kiállítás METRO standján meséltek a sajtó képviselőinek, hogyan készülnek a két hét múlva kezdődő európai válogatóra.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.