A vietnámiak mentik meg a hazai vendéglátást?

Egyebek között erről is hallhattak izgalmas beszámolót az MSZÉSZ őszi közgyűlésének első, szerdai napján a résztvevők a siófoki Hotel Azúrban.

Kelemen Attila, az AkomoAds ügyvezető igazgatója hasznos és részletes előadást tartott arról, miként érdemes egy szállodának összeállítani a marketing mixét, hogy az valóban sikeres legyen. Hangsúlyozta a startégiai tervezés fontosságát, amelynek éppoly része a lobby dizájnja, a recepciós kommunikációs készsége mint a névjegy, vagy a szobák hőmérséklete. Fontos eszközként említette a SWOT analízist is. A direkt értékesítésben rejlő lehetőségeket említve kiemelte, hogy még ma is több száz hazai szálláshely egyáltalán nem rendelkezik honlappal vagy csak nagyon gyenge minőségűvel, beszélt az érkezési oldal (landing page) és az analitika fontosságáról, hangsúlyozta a nagy reklámzajban a történet jelentőségét a közösségi médiában és arra is rámutatott, hogy elöregedő európai társadalmainkban óriási piaci potenciállal bír a senior utazók szegmense.

A DC Handel Kft. magyar és vietnámi alapítói szerint az általuk közvetített munkaerő értelmezhető válasz lehet a vendéglátásban és szállodaiparban uralkodó munkaerőínségre. Az ukrán, román, szerb, horvát vendégmunkások sem elegendőek, hogy kielégítsék a keresletet és a szektor ázsiai importra kényszerül. A 100 milliós országban sok a fiatal, általános és magas szakképesítésű munkaerő. Ők míg hazájukban 200-300 dollárt keresnek havonta átlagosan, Japánban, Dél-Koreában, a Közel-Keleten, Kanadában és az Egyesült Államokban valamint Európában ennek 4-5 szörösét kereshetik meg. Ezek a térségek, országok vonzóak számukra a magasabb életszínvonal és a kultúra miatt és sokan letelepedési szándékkal érkeznek vendégmunkásként. A vietnámi munkaerő erényeként említették a szorgalmat, a lojalitást, a túlórázási hajlandóságot, a jókedvet, a kedvességet, a jó kézügyességet, a gyors betanulási készséget, a folyamatos munkavégzést, az alacsony lemorzsolódást, a hosszútávú elköteleződést, és azt, hogy viszonylag ritkán, kétévente látogatnak haza. Hátrány lehet az, hogy némi időbe telik a vietnámiak számára alkalmazkodni az európai szokásrendszerhez. Budapesten már számos vendéglátóhelyen dolgoznak nagy számban vietnámiak, a felszolgálók kommunikálnak angolul. A konyhai dolgozók 1000-1200 forintos, a szakácsok 1700 forintos órabérért dolgoznak átlagosan. Az állásközvetítő iroda számára egy ügyvédi iroda teljeskörűen intézi a szükséges jogi és bevándorlásügyi asszisztenciát. A hazánkban szükséges egészségügyi papírokat még otthon elintézik számukra. Az igénylés leadásától számítva 5 hónap elteltével kaphat egy magyar szolgáltató vietnámi munkaerőt a hosszas engedélyeztetés miatt, és ő lesz a hivatalos foglalkoztató is, az állásközvetítőnek a három hónapos próbaidő után egyösszegű sikerdíjjal tartozik. A vietnámi állampolgárok 2 évre kapnak nálunk munkavállalói engedélyt, a tartózkodás azonban csak egy évre szól, amit hosszabbítani lehet. A foglalkoztató kérhet újabb két évre munkavállalói engedélyt alkalmazottja számára. Jövedelemigazolás és legális itt tartózkodás esetén 3 év múlva kérhet letelepedési engedélyt egy vietnámi állampolgár, ami 5 évre szól.

Szolcsák Anett, az online asztalfoglalási platformokról beszélt a 3 éve működő Restu képviseletében, amely 120 étteremben van jelen napjainkban. Ma hazánkban még mindig a legtöbben telefonon foglalnak asztalt, külföldön azonban már az online asztalfoglalás gyakorlata a vezető. Főleg mobileszközről foglalunk és többnyire pár nappal korábban. A szakember hangsúlyozta, a szolgáltatás emeli a vendég kiszolgálásának színvonalát, akár csúcsidőben, amikor nem tudjuk felvenni a telefont, a vendég maga rögzítheti a foglalását, amivel jelentős mennyiségű időt spórolhatunk meg a személyzet számára és hasznos a vendégadatok gyűjtése és kezelése szempontjából is, mivel a rendszer elmenti az adatokat pl. a kedvenc asztalt, telefonszámot, stb.

Forrás: Turizmus Online


Új vizuális megoldások a Szabadság Szigetén

Új vizuális megoldások a Szabadság Szigetén 

Új fejezet nyílik a Sziget életében, megőrizve a különleges atmoszférát és a változatos programokat, miközben látványos újításokkal is várják a látogatókat.
Befutóékszer és kávés pezsgés – izgalmas párosítás a 30. ALDI Női Futógálán

Befutóékszer és kávés pezsgés – izgalmas párosítás a 30. ALDI Női Futógálán 

„Ez Magyarország legszebb szabadidősport-rendezvénye”, hallhattuk az ALDI Futógála beharangozó eseményén május 8-án, a Cafe Frei BudaParton lévő egységében.
75 helyszín, 300 program, világsztárokkal – jön a SopronFest

75 helyszín, 300 program, világsztárokkal – jön a SopronFest 

Idén Sopronban indul a fesztiválszezon.
Különleges ereklyék a veszprémi Gizella-napokon

Különleges ereklyék a veszprémi Gizella-napokon  

Az idei Gizella Napok keretében, május 10-én és 11-én vezetett sétákon fedezhetjük fel a Szent Mihály Főszékesegyházat, ahol Szent István király hitvesének két ereklyéjét is őrzik.
Szipál 101: programsorozat a fotóslegenda nyomában

Szipál 101: programsorozat a fotóslegenda nyomában 

Hamarosan az ország több pontján is megtekinthető a Szipál-univerzum.
TKI: az ágazat szereplői negatívan látják helyzetüket

TKI: az ágazat szereplői negatívan látják helyzetüket 

Bár a turizmus bizalmi mutatói még így is kedvezőbbek, mint a nemzetgazdasági átlag vagy más ágazatok indexei, a szálláshely-szolgáltatás, a vendéglátás és az egyéb turisztikai szektor is visszaesést mutat.
Együttműködési megállapodás az erdő és a természet védelméért

Együttműködési megállapodás az erdő és a természet védelméért  

Célja, hogy a terület ökológiai, klímavédelmi és turisztikai szempontból is megújulhasson.
Új szakember a HotelPremio Group csapatában

Új szakember a HotelPremio Group csapatában 

Senior event szakember érkezett az ügynökséghez.
Fesztiválszervezők, taxisok, szórakozóhely üzemeltetők a célkeresztben

Fesztiválszervezők, taxisok, szórakozóhely üzemeltetők a célkeresztben 

Mindezek fokozott ellenőrzésére készül a fogyasztóvédelmi hatóság a tavaszi-nyári turisztikai szezonban.
Művészeti pályázat Tokajon

Művészeti pályázat Tokajon 

A világörökségi ranggal büszkélkedő borvidék helytörténeti jeleneteit, kulturális jelképeit ábrázoló művészi mozaikok tervezésére írt ki pályázatot Tokaj Város Önkormányzata.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.