hirdetés
hirdetés

Aszály ide vagy oda, vizet öntünk a Tisza-tóba

Tízmillió köbméter vizet tároznak be a napokban többletként a Tisza-tóba, hogy várható aszályos időszakban a térségben megnövekvő vízigényeket ki tudják elégíteni - közölte Horváth Béla, a Közép-Tisza Vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivizig) műszaki igazgató-helyettese kedden.

hirdetés

Ezzel a vízmennyiséggel a tározótó nyári vízszintje 10 centimétert emelkedik, és a vízállás a Kisköre-felső vízmércén mért 725-ről 735 centiméterre változik. A vízszintemelés végrehajtása után a Tisza-tó magasabb vízszintje és többlet vízmennyisége biztonságot nyújt a vízkészlet-gazdálkodásban, és kedvezőbb feltételeket biztosít a tó élővilága és a turizmus számára - tette hozzá a szakember.

Horváth Béla emlékeztetett rá: két-három hónappal ezelőtt még a káros többletvíz elvezetése volt kiemelt feladatuk, jelenleg pedig a tavalyi, kiugróan aszályos évhez hasonlóan a vízkészlet megőrzése jelent teendőt. Jelzet: ebben a munkában kiemelt szerep hárul az elmúlt évben - az országban elsőként – a védelmi szervezetbe integráltan megalakult vízhiány-kárelhárítási szakcsoportra, amelynek kezdeményezésére emelik meg a Tisza-tó vízszintjét.

A többlet víz betározását többek között az indokolja, hogy a Közép-Tisza vidékén júliusban eddig csupán 1 milliméter eső esett területi átlagban, és az előrejelzések szerint a hónap hátralévő részében sem várható számottevő mennyiség. Emiatt fokozatosan csökken a folyók vízkészlete, a Tisza középső szakaszán pedig napi 15 centiméter közeli apadással kell számolni.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság legfrissebb vízháztartási tájékoztatója és előrejelzése alapján, ha a csapadékszegény és az átlagosnál melegebb időjárás folytatódik, akkor mérsékelt, ha viszont átlagosan csapadékos időjárás alakul ki, akkor is enyhe aszályhelyzet várható a Kötivizig működési területén.

(forrás: MTI)
hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai