Az Index és a Magyar Nemzet vezet a sajtópiacon

Melyik magyarországi hírportál közli a legfontosabb híreket? Melyik újság cikkeinek legmagasabb a hírértéke? Mely cikkek voltak a legjobbak egy időszakban? Ezekre a kérdésekre kereste a választ a Médianéző legújabb elemzése, ahol a médiatartalmak idézettségét vizsgálták. 2014 januárjában az Index.hu bizonyult a leghatásosabb hírportálnak, míg a nyomtatott médiában a Magyar Nemzet volt a legnépszerűbb.

A tudományos világban gyakran alkalmazott módszer az idézettség, vagy impakt faktor számítása abban az esetben, ha egy-egy publikáció, tudományos folyóirat, vagy kutató értékességét akarják mérhetővé tenni. Az elemzés lényegében azt jelenti, hogy a kutatók megszámolják, hogy egy-egy tudományos cikkre hányan hivatkoztak (citálták), így számszerűsíthető, hogy mely munka volt legnagyobb hatással a tudomány fejlődésére.

A Médianéző Kft. terméke a módszert a magyar médiára alkalmazta és megvizsgálta tíz magyarországi vezető online hírportál és tíz nyomtatott lap idézettségét. Az elemzés feltételezi, hogy minél több alkalommal emelnek át írást vagy hivatkoznak egy cikkre, várhatóan annál fontosabb újszerű információt tartalmazhat és magas lehet a hírértéke. Az adatok alapján megnevezhetőek a napirendet legsikeresebben irányító hírportálok és újságok, valamint kimutathatóak a legnagyobb hírértékkel bíró cikkek is.

Januárban az Index volt a legsikeresebb hírportál

Az online hírportálok vizsgálata az Index toronymagas vezetését mutatta ki, hiszen összesen 1449 alkalommal hivatkoztak információira – a vizsgálatban rádió- és tévécsatornák, újságok, valamint web felületek közlései is szerepeltek. A második helyezett Hvg.hu-t mindössze 907 alkalommal idézték, így az Index első helye kiemelkedő a szegmensben. Nagy számban foglalkozott a média a Gyermekrák Alapítvány elnökének ügyével, aki a hírek szerint magán célra használta alapítványának mentőautóját. A téma ugyan decemberben került a médiába, de januárban is a legidézettebb médiatartalmak között voltak fejleményei (164 hivatkozás). Nagy hírverést kavart továbbá a KLIK-jelentés nyilvánosságra hozása is, amiben a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ átvilágításáról szóló dokumentumot ismerhették meg az olvasók (136 hivatkozás).

Jelentős volt továbbá a Hvg.hu (907) és az Origo (573) idézettsége az időszakban. A Hvg.hu esetében nem azonosítható jelentős téma, mely bekerült volna a legidézettebb cikkek közé, legmagasabb számban a „Védett tanú lett a bankrobbantót látó férfi” című írását idézték, összesen 49 alkalommal. Az Origo legértékesebb tartalmának a Gyurcsány Ferenccel készített interjú bizonyult, melyet 81 alkalommal idéztek vagy vettek át teljes egészében.

A vezető újságok idézettsége meghaladta a hírportálok értékeit

Érdekes jelenség, hogy miközben a nyomtatott sajtó haldoklása közhelynek számít a szakmában, addig a legidézettebb tartalmak továbbra is a print médiában azonosíthatóak. Az összes megfigyelt hivatkozás (10 127 db) 44,6 százaléka található mindössze az online hírportálokon, míg a nyomtatott lapokra 5610 alkalommal hivatkoztak. Tovább árnyalja a képet, hogy míg a hírportálok a hét minden napján, minden percben képesek tartalmakat megosztani, addig a nyomtatott sajtó limitált lapszámban jelenik meg, valamint három hetilap is bekerült a vizsgálatba (HVG, Heti Válasz, 168 Óra), így növelve az egy cikkre jutó hivatkozásszámot.

A nyomtatott média körében a Magyar Nemzet volt a legidézettebb 1848 hivatkozással. A napilap cikkei közül három is bekerült a legidézettebb tíz közé: negyedik helyen található Töröcskei István nyilatkozata a Raiffeisen Bank lehetséges felvásárlásáról, ötödik lett az „Újabb csata Brüsszellel” (Január 23.) című cikk, melyben az útépítési tenderrel kapcsolatos bizottsági aggályokról írtak, valamint nyolcadik helyen végzett az a január 17-i tartalom, melyben a Gyermekrák Alapítvány elnökével szemben indított nyomozásról cikkeztek.

A Magyar Nemzettől kevéssel lemaradva következik a Népszabadság 1539 hivatkozással. A lap legsikeresebb cikke az Ellenzéki egyezség - Bajnain múlik, rajta lesz-e a listán című írás volt 100 hivatkozással, valamint bekerült a top10 tartalomba az a január 27-i cikk is, melyben a felcsúti repülőtér építésével foglalkoztak (78 hivatkozás). A két vezető nyomtatott lap fölénye erőteljesen megmutatkozik az adatokban: a Világgazdaság, a Magyar Hírlap és a Napi Gazdaság idézettsége ért el magasabb számot, értékeik azonban jóval elmaradnak a Magyar Nemzettől és Népszabadságtól.

A hónap legtöbbet idézett cikke a Magyar Hírlaphoz köthető

Januárban a legidézettebb cikk a Magyar Hírlapban jelent meg: Az Osztrák bankok kerülhetnek hazai tulajdonba című írás január 4-én került az újságárusokhoz és a hónap végéig összesen 178 alkalommal hivatkoztak tartalmára. A cikk elsőként szolgáltatott olyan információt, mely januárban folyamatosan napirenden maradt és számot tartott mind a piaci szereplők – és így a gazdasági hírportálok – mind a fősodorú média érdeklődésére.

Forrás: Kreatív Online


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?