hirdetés
hirdetés

Békemaraton és fényművészet

Kassán mindig történik valami, így az idelátogatók is jól érzik magukat a barátságos kis utcákban, borozókban, sörözőkben, színházakban, templomokban, zsinagógákban.

hirdetés

Október első hetének végén felpezsdült a város. Megrendezték a Nemzetközi Békemaratont, amely Európa legrégebbi maratonja, és amelyen idén, a rendezvény 91. évfordulóján ismét kenyai győzelem született. Most összesen tíz különböző versenyt rendeztek – volt klasszikus maraton, félmaraton és staféta. A görkorcsolyásoknak húsz kilométeres távot kellett teljesíteniük. A szervezők 1989 óta a mozgássérült sportolókról sem feledkeznek meg, övék az úgynevezett handbiking-kategória (ahol a versenyző a kezével hajtja a kerékpáráttételt), és a verseny kerekes székkel is teljesíthető. A Nemzetközi Békemaraton ideális kiindulópontot jelent a kezdők számára is, akik szívesen kipróbálnák a különleges hangulatot egy minimaraton lefutásával. Az idei versenyt a kenyai Gilbert Kiptoo Chepkwony nyerte meg 2:08:26-os idővel. A nők között is kenyai győzött, a leggyorsabbnak Lydia Jerotich Rutto bizonyult, ideje 2:28:48 volt.

A maratonfutás előtti éjszakán rendezték meg a Fehér Éjszaka (Nuit Blanche) elnevezésű, számtalan embert vonzó rendezvényt, amely többek között a korszerű, fénnyel alkotó művészetet mutatta be. A francia példa alapján megvalósuló esemény – amelynek elsődleges célja a kortárs művészeti irányzatok megismertetése és népszerűsítése – Kassa egyik legnagyobb érdeklődésre számot tartó rendezvényének számít. Az utcákon alig lehetett közlekedni, a résztvevők többek között arra voltak kíváncsiak, hogy melyik csoport nyeri meg a robotversenyt, amelyet egy kéményen rendeztek, vagy milyen a Kunsthalle/Művészeti Csarnok installációja, hogyan változik a fény az egyik múzeum falán megjelenő fényjátékban, végül milyenek a kézműves sörök és a jellegzetesen szlovák ételek.

Az eseményen többen fogadták meg, hogy „Jövőre, veled ugyanitt” – és ha hihetünk a híreknek, akkor könnyebb is lesz az út: az unió pénzügyi támogatásával 174 milliárd forintból megújul a Budapest–Miskolc– Kassa vasúti fővonal, a megújuló szakaszon óránként 160 kilométeres sebességgel haladhatnak majd a vonatok, a kivitelezés ebben az uniós pénzügyi ciklusban megvalósul. Az autósok is kaptak ígéretet: a tervek szerint megkezdődhet a Miskolcot a szlovák határral összekötő autópálya építése is.

Köszönjük a Szlovák Idegenforgalmi Képviselet

meghívását

Bódi Ágnes
a szerző cikkei

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai