Egész Európában munkaerőhiánnyal küzd a horeca ágazat

Az osztrákoknál, olaszoknál, németeknél, portugáloknál, franciáknál egyaránt felütötte már a fejét a probléma, a közép-kelet-európai országokról nem is beszélve. A migráció hozhatja a megoldást?

„Egyre nehezebb a szezonra munkaerőt találni, jól képzettett meg még inkább. Egy szállodában minden területen érezhető a hiány a szobáktól a konyháig – magyarázza Monica Ciarapica az olaszországi Confesercentiből. „A súlyosbodó helyzet sokkal összetettebb annál, minthogy nem fedi egymást a kereslet és a kínálat. Szerintem közösségként kell fellépnünk. Össze kell fognia a szakmai szövetségeknek és képzéseket tartani, többek között a munkanélküliek számára, hogy a következő szezonban már bevethetőek legyenek" -. véli az olasz szakember.

A salzburgi régióban található Pongauban jelenleg 1100 állás vár betöltésre a horecában. 300 szakácsot és 300 felszolgálót keresnek egyebek között. Ennek egyik oka, hogy jelentősen visszaesett a magyar, lengyel és cseh munkavállalók száma, akik szívesebben maradnak hazájukban, ha emelnek a fizetésükön – írja a www.tourism-review.com. A hiány mérséklésére elindítottak egy programot a régióban: 50 vállalkozó népszerűsíti munkahelyeit, állásbörzéket is tartanak különböző városokban, és átképző tréningeket is tartanak.

Szerkesztőségünk megkereste a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetségét (VIMOSZ), vajon ők tapasztalták-e a horecában dolgozók visszaáramlását nyugatról? Böröcz Lajos, főtitkár arról számolt be, hogy tagjaik valóban megfigyelték ezt a jelenséget, azzal párhuzamosan, hogy becsléseik szerint 2016 óta harmadával emelkedtek a bérek az ágazatban. Úgy vélik, az 1000 eurós fizetés már itthon tudja tartani a szakmabelieket, a családalapítást tervezőkre pedig a CSOK és egyéb szociális juttatások is ösztönzően hathatnak. Azt is tapasztalják azonban, hogy a Brexit miatt elbizonytalanodott magyar személyzet jó része nem jött haza Nagy-Britanniából, hanem átigazolt Máltára. A szövetség tegnapi találkozóján éppen arról esett szó, hogy a jövőben más szakmai szövetségekkel összefogásban olyan rendszert hoznak létre, amellyel alaposabb adatfigyelés végezhető a munkaerőármalás terén.

Az Egyesült Királyság egyelőre nem küzd hasonló gondokkal, talán azért sem, mert külföldön dolgozó honfitársaink jelentős hányada más kelet-európai államok lakosaival együtt éppen a szigetországban dolgozik. Szakértők szerint azonban a Brexit után 60 000 munkaerő hiányozhat majd hirtelen a turizmus-vendéglátásból, ha szigorúbb feltételek lépnek érvénybe az unióból érkező munkavállalók számára. A KPMG szerint jelenleg a felszolgálók háromnegyede, a housekeeping személyzet 37 százaléka, a szakácsok 27 százaléka más EU tagállamokból érkezett munkavállalók. A tanácsadó cég szerint 10 évbe is beletelhet, amíg a Brexitet követő munkaerőhiány helyreáll.

Németországban 1,6 millió szakképzett munkaerő hiányzik. A Német Kereskedelmi és Iparkamara (DIHK) szerint az Angela Merkel által ígért jól ellenőrzött bevándorlás és a bevándorlók képzése nyújthat enyhet a problémára. Portugáliában a turizmus szempontjából legfrekventáltabb Algarve régióban szintén a jól ellenőrzött, mégis racionális és rugalmas migrációt látják üdvözítőnek, amely lehetővé teszi az olyannyira kívánt munkaerő beáramlását az országba. Ugyanezt szeretnék a franciák is. A HOTREC francia tagszövetsége, az UMIH elnöke, Roland Heguy szerint 150 000 munkahely hever parlagon, amelyet a tréning programok szervezésével és migránsok alkalmazásával lehetne betölteni.

Forrás: Turizmus Online


Új program a Brazíliába látogató turistáknak

Új program a Brazíliába látogató turistáknak 

Kihagyhatatlan program annak, aki kikapcsolódásra és pihenésre vágyik.
Fókuszban az optimizmus és fenntarthatóság  az ÖRV kongresszusán

Fókuszban az optimizmus és fenntarthatóság az ÖRV kongresszusán 

Európa „túlzottan elkényelmesedett a jólétben, de optimista döntésekkel még lehet változtatni.
Űrközpontra bukkantunk Brüsszel szívében

Űrközpontra bukkantunk Brüsszel szívében 

Ittunk egy mennyei trappistát, beszélgettünk egy titokzatos emberrel és megvizsgáltuk az unió szívét.
Négy évszakos desztináció az új feltörekvő emírség

Négy évszakos desztináció az új feltörekvő emírség 

Ras Al Khaimah most a magyar piacot is célba vette.
Ez az olasz város betiltaná az éjfél utáni fagylaltárusítást

Ez az olasz város betiltaná az éjfél utáni fagylaltárusítást  

Azonban sokan látják úgy, hogy a szigorítás túl messzire megy.
Leszakadtak a párizsi Moulin Rouge szélmalmának lapátjai

Leszakadtak a párizsi Moulin Rouge szélmalmának lapátjai 

Egyelőre nem tudni, mitől szakadhattak le a lapátkerekek.
Csendes Olivér az ÖW-től továbblép

Csendes Olivér az ÖW-től továbblép  

Csendes Olivér, az Österreich Werbung (ÖW) digitális és innovációs igazgatója nyártól a Visit Hungary vezérigazgatójaként folytatja munkáját.
Ausztrália a legvonzóbb célország a munka miatt költözni vágyóknak

Ausztrália a legvonzóbb célország a munka miatt költözni vágyóknak 

Magyarország a korábbi, 2018-as felmérés óta 18 helyet csúszott vissza a népszerű városok rangsorában, így 2023-ban a 74. helyre került.
Új vasútvonal épülhet a spanyol tengerparton, ami összeköti a tengerparti városokat

Új vasútvonal épülhet a spanyol tengerparton, ami összeköti a tengerparti városokat 

Az új vonatvonal a turisták számára is lehetővé tenné, hogy minél többet fedezzenek fel Costa del Sol izgalmas turisztikai látványosságaiból.
Így nyerhet Bécsben a Sigmund Freud-kihívással

Így nyerhet Bécsben a Sigmund Freud-kihívással  

A részvételhez csupán az ivie városnéző alkalmazást kell letölteni.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?