hirdetés
hirdetés

Emlékbélyeget bocsátottak ki Luxemburgban Liszt Ferencről

Utolsó koncertjének helyszínén, Luxembourgban emlékeztek meg Liszt Ferenc zeneszerző születésének 200. évfordulójáról, ebből az alkalomból a luxemburgi posta emlékbélyeget bocsátott ki.

hirdetés

Mint arról a belgiumi és luxemburgi magyar nagykövetség szerdán az MTI-t tájékoztatta, a Roland Schauls képzőművész által alkotott bélyeg bemutatójára és a keddi megemlékezésre a jelenleg művészeti galériaként működő luxemburgi kaszinó épületében került sor. Liszt Ferenc 1886. július 19-én, két héttel halálát megelőzően ott adta élete utolsó koncertjét.

Az eseményen megjelent mások mellett Paul Helminger, Luxembourg főpolgármestere, Marcel Gross, a helyi posta vezérigazgatója, Jean Ries, Magyarország tiszteletbeli főkonzulja és a luxemburgi tudományos és művészeti élet számos neves személyisége.

Az egybegyűlteket a Liszt-kutató Guy May, az emlékbélyeg kibocsátásának kezdeményezője, valamint Hernyes Zoltán nagykövet köszöntötte. May a szerzője annak az idén megjelent könyvnek is, amely Liszt és Munkácsy Mihály barátságát és luxemburgi találkozásait eleveníti fel.
A megemlékezés alkalmából Vu Jui Szun koreai származású zongoraművész előadásában elhangzott Liszt 4. Magyar rapszódiája, 2. Mefisztó-keringője és Impromptu noktürnje, igazi kuriózumként azon az 1866-ban gyártott Steinway zongorán, amelyen Liszt játszott élete utolsó koncertjén.

(forrás: MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai