hirdetés
hirdetés

Ismét sorok a Szépművészeti előtt

"Régi hagyományt követünk, amikor a keddi hivatalos megnyitó után egy nappal a sajtó képviselőinek is tartunk egy bejárással egybekötött sajtótájékoztatót" – így köszöntötte a sajtóképviselőit október utolsó napján délelőtt a Szépművészeti Múzeum főigazgatója. Baán László ezzel arra utalt, hogy az 1906. december 1-jén Ferenc József osztrák császár és magyar király által hivatalosan megnyitott múzeumot másnap, december 2-án a sajtónak is bemutatták.

hirdetés

Kint süt a nap, bent pedig két óra időnk van megismerkedni a felújított csarnokokkal, festményekkel, szobrokkal, képekkel, és persze a Leonardo da Vinci és a budapesti Lovas című kamarakiállítással, valamint a Román Csarnokkal. Soha vissza nem térő alkalom volt ez számunkra, mindenhol a kiállításokért felelő szakavatott vezetők mutatták be a páratlan kincseket. Parányi idő ez, de vissza tudunk jönni, mindezt ismét, már behatóbban látni, meg-megállva el-elmélázni a termekben, rácsodálkozni a szobrokra vagy a festményekre. Most csak egy röpke bemutatóra futja, mert két óra múlva, 12 órakor már nyit a múzeum.

Román Csarnok

Ha úgy gondolja, hogy nagy és erős, lépjen be a 70 évig elzárt, most új köntösben megnyíló Román Csarnokba. A hatalmas terem nagy levegőt kíván, amitől úgy érzi, hogy rögtön kisebb is lesz. A kiváló akusztikájú térben játszik a fény, hol itt, hol ott világítja meg a hatalmas teret. Ilyen lehetett egy középkori bazilika, és a halk beszélgetések keltette zsongás, a cipők halk koppanása visszavihet minket a régi világba.

A múzeum felújításának ez a leglátványosabb része, a csaknem 900 négyzetméter alapterületű, terem egyedülálló falfestményeinek megújításán mintegy 70 restaurátor dolgozott, akik csaknem 2500 négyzetméter falfelületet varázsoltak újjá. A múzeumi tér korszerű hűtési-fűtési, valamint modern világítási rendszert is kapott, ez azért is fontos, mert a Román csarnokban is foglalhatnak le helyet a rendezvényszervezők.

Román Csarnok

A múzeum sajtófőnöke régi ismerősként nyilatkozott lapunk munkatársának arra a kérdésére, hogy a felújítás mennyivel növelte a rendezvények helyszínét.

- Nemcsak új múzeumpedagógiai helyek születtek, de sokkal több rendezvényt is tudunk befogadni. Eddig nem volt Barokk csarnokunk, most ezzel 800 négyzetméter fontos rendezvényteret kaptunk, és van még két új tér, a Schickedanz-terme, ahol régen a kommunikációs osztály volt, valamint a Michelangelo-terem, amely szintén iroda volt. Ezek vagy időszakos kiállításoknak adnak helyet, vagy rendezvényhelyszínek lesznek. A múzeum összesen kétezer négyzetméterrel bővült, ebből 1400-1500 négyzetméter új terünk van, amely rendezvények helyszíne is lehet – mondta Lévay Zoltán.

Természetesen nem bárki bérelheti ki például a Román Csarnokot! A múzeum külön szervezeti egységénél mérlegelik a bejövő igényeket, a szigorú alapszabályok betartása mellett, ha nem veszélyeztetik a műtárgyakat, bárki tarthat rendezvényeket.

Ismét sorok a Szépművészeti előtt

Déli ebédre szólít a harang, amikor kilépek a múzeumból, süt a nap, és hosszú sorok várják, hogy kinyissa kapuit a Szépművészeti Múzeum.

Bódi Ágnes
a szerző cikkei

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai