Két év után újra nemzetközi borszemle Villányban

Nyolcadik alkalommal rendezik meg a fajta népszerűsítésére hivatott Portugieser du Monde nemzetközi borversenyt és kóstolófesztivált április 22-én és 23-án Villányban és Pécsen - közölték a szervezők az MTI-vel.

Mint írták a megmérettetésen szlovák, német, szlovén, osztrák, szerb, horvát és magyar borok alkotják a nemzetközi mezőnyt, s csaknem száz bort neveztek a versenyre. A verseny nemzetközi jellegét erősíti, hogy a magyar zsűritagok mellé érkeznek szakértők Szlovéniából, Lengyelországból, Olaszországból és Ausztriából is - olvasható a közleményben. A Villányi borvidék és a Pécsi Borozó - az elmúlt két évben a pandémia miatt elmaradt - rendezvényén a versenynek a Siklósi Vár ad otthont április 22-én, ahol a nemzetközi zsűri előtt mérkőznek meg a benevezett borok, majd a nagyközönséget a pécsi kóstolófesztiválra várják április 23-án.

 

A szombaton délután három és este nyolc óra között zajló kóstolófesztivált a pécsi Magtár Látogatóközpontban rendezik meg, ahol díjazzák a legjobbakat és bemutatkozik a villányi borvidék bisztróborának, a REDy-nek az új évjárata, emellett a közönség kedvére kóstolhat a nevezett és díjazott borokból, sőt minden résztvevő pincészet valami mást is megmutat kínálatából. Győrffy Zoltánt, a rendezvény ötletgazdáját és versenyigazgatóját idézve közölték, hogy a portugieser - egykori nevén kékoportó - kékszőlőfajta Közép-Európa egyik kikerülhetetlen és fontos fajtája, amely a borvilágban sajnos ritkán kerül reflektorfénybe. Tíz éve csak villányi portugieserekkel rendezett tematikus kóstolót a Pécsi Borozó magazin, a következő évtől azonban már nemzetközivé bővült a mezőny.

Forrás: MTI


Magyar natúr borok bemutatkozása Stockholmban

Magyar natúr borok bemutatkozása Stockholmban 

Stockholmban mutatkozott be több fiatal magyar borász április 22-én, egy belvárosi, a fiatal közönség körében is népszerű étteremben.
Egy napra Budapestre költözik Hollywood

Egy napra Budapestre költözik Hollywood 

Wolfgang Puck Budapestre hozza a nemzetközi filmipar legnagyobb gálájának hangulatát.
Molnár Bence az Arany Kaviár új séfje

Molnár Bence az Arany Kaviár új séfje 

Április 26-tól új séf vezeti az Arany Kaviár Étterem konyháján a munkát.
Édes élet a májusi Glamping pikniken

Édes élet a májusi Glamping pikniken 

A Nomád Hotel & Glamping 9. alkalommal rendezi szezonnyitó piknikjét május utolsó vasárnapján.
Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól

Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól 

A Bortriatlon egy nagyon izgalmas rendezvény, aminek egyik fontos állomása a Szürkebarát Hétvége.
Séfváltás a Lidl Konyha élén

Séfváltás a Lidl Konyha élén 

Nem akárki érkezik a cégcsoport konyhájára: egy Michelin-díjat kapó ifjú séf váltja a korábbi, Michelin-csillagos konyhát irányító séfet.
Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia

Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia 

A Visegrádi Alap támogatásával létrejött nemzetközi eszmecserére öt országból érkeztek előadók és résztvevők.  
Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban

Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban 

Újabb büfékocsik, bővülő ételkínálat, nemzetközi ízek várják a látogatókat.. és persze pizza és hamburger minden mennyiségben.
Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye

Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye 

Reflektorfényben a magyar borok.
Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat

Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat 

Az MNGSZ 2023-ban alapította a Debrecen és Magyarország ikonikus séfjéről elnevezett Boros László-díjat., amelyet április 30-án adnak át az idei kitüntetettnek.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?