Látogatóban a Fekete-tengernél

A Fekete-tenger romániai partvidéke meglehetősen ismeretlen terület még a magyar utaztatók számára. Pedig kiváló homokos strandok, bővülő szálláskínálat, valamint látnivalók sokasága várja a turistákat, akik közvetlen légi járattal juthatnak el a térség központjába, Constancába.

'

2004-ben összesen 6 600 115 turista látogatott Romániába, többségük Európából, elsősorban Magyarországról, Németországból és Olaszországból. A külföldi turistaérkezések száma tavaly azonban 11,5%-kal visszaesett, amit a szakemberek a nagy áradásokkal is magyaráznak. A szállodák túlnyomó többsége román tulajdonban van. Évről évre nő a szálláshelyek száma, minden kategóriában. Míg 2000-ben csupán 3 darab 5 csillagos ház működött az országban, addig 2004-re ezek száma 8-ra emelkedett, ami 2434 férőhelyet jelentett. Ugyanebben az évben 2 csillagos hotelből volt a legtöbb, 435. A kereskedelmi szálláshelyek 40%-át a tengerparton találjuk. Romániában egyébként a tavalyi év első félévében 5 955 021 vendégéjszakát regisztráltak a szálláshelyeken, ennek a 78%-a belföldi forgalom volt. A hotelekben megszállók közül a legtöbben kétcsillagos egységeket választottak. A vendégek átlagosan 3,1 napot töltöttek el a szállodákban. Az átlagos tartózkodási idő a román turisták esetében 3,4, a külföldieknél csupán 2,3 nap.

Nyüzsgés a plázson

A fennállásának 400. évfordulóját ünneplő Mamaia, amelyet a román tengerpart gyöngyszemeként is emlegetnek, lendületes, nyüzsgő nyaralóhely, amely főleg a fiatalok körében kedvelt úti cél, de a környék látnivalói, valamint a közelben található Duna-delta vidéke is sok természetrajongót vonz. A tavalyi évben összesen 713 529 turista fordult meg a tengerparton, ami 4 027 178 vendégéjszakát jelentett. Bár a turisták jelentős részét – 625 347 főt – román állampolgárok adták, a külföldiek közül a legtöbben Németországból (18 051 fő), Finnországból (8226 fő) és Belorussziából (8126 fő) érkeztek. A térséget 2005-ben 998 magyar kereste fel. Összesen 54 hotel működik itt, 32 ezer vendégággyal. Az egyszerűbb, olcsóbb árfekvésű házaktól a luxusigényeket kielégítő szállásokig mindenki találhat magának megfelelő minőségű elhelyezést, bár a pénzhiány miatt a hotelek többségénél a felújítás és korszerűsítés csak terv.

Az 1983-ban épült négycsillagos Savoy Hotelt tulajdonosa a privatizáció során vásárolta meg, 2 millió dollárért, azóta családi vállalkozásban működik. A 2000-ben felújított, 9 szintes ház 150 szobával és 16 apartmannal rendelkezik. A nyári hónapokban a szálló kapacitáskihasználtsága tavaly elérte a 90%-ot. Az év többi részében a Savoy a konferenciaturizmusra épít. Noha sok szálloda magán viseli még egy letűnt korszak építészeti kézjegyét, mindez nem mondható el a leghíresebb román focista, Gheorge Hagi tulajdonát képező Iaki Hotelről. A szálló eredetileg 1956-ban épült, a szovjet csapatok számára. Több tulajdonosváltás után a házat 1994-ben 2,4 millió dollárért vásárolta meg a focista. Felújította, spa-központot alakított ki benne.

Róma és Bizánc nyomában

Mamaiával jóformán egybeépült Románia második legnagyobb városa, a 350 ezer lakosú Konstanca. A leggyorsabban közvetlen MALÉVjárattal juthatunk el Budapestről Konstancába. A tavaly óta működő járat heti 3, illetve télen heti 2 alkalommal indul. A repülőút időtartama 1 óra 15 perc.

A várost 2600 évvel ezelőtt alapították a görögök, Tomis néven, majd a bizánci birodalom része lett. A római kor emlékeit őrzi a kikötő közelében található Archeológiai Múzeum, valamint az ókori raktárépület maradványa. A városban – és különösen az óváros utcáin – bandukolva érdekes látványt nyújt a modern épületek és a patinás, ám rossz állapotban lévő családi házak egyvelege:. a kommunizmus idején elvett házakat a privatizáció után ugyan visszaadták eredeti tulajdonosaiknak, de közülük csak kevesen rendelkeztek a felújításhoz szükséges tőkével. Nem messze az Archeológiai Múzeumtól található az 1910-ben épült mecset, amelyet I. Károly román király építtetett. Itt található egy hatalmas szőnyeg, amely II. Abdul-Hamid szultán, illetve az Oszmán Birodalom ajándéka volt. A vállalkozókedvűek 140 lépcsőn kaptathatnak fel a kilátótoronyba, ahonnan csodálatos panoráma nyílik a városra.

Szintén a görögök alapították 2500 évvel ezelőtt a Constanca közeli Histriát, amely a rómaiak korában a legfontosabb kikötőváros volt a Fekete-tenger partján. A romvárost 1914- ben kezdték feltárni, a világháború véget vetett a munkálatoknak. Azóta többször is nekifogtak az ásatásoknak, de az elmúlt 15 évben a pénzhiány miatt nem foglalkoztak állagmegóvással, és újabb feltárások sem történtek.

Idősebbeknek ajánljuk

Mamaiától délre található a hatalmas zöld területekben bővelkedő Eforie-Nord. A nyugodtabb pihenést, hatalmas sétákat előnyben részesítő idősebb generáció kedvelt üdülőhelye, ám rajtuk kívül sok gyógyulni vágyó is felkeresi ezt a vidéket. Ez nem véletlen, hiszen a környéken található Fekete-tó vízének gyógyító- szépítő ereje messze földön híres. Az évmilliók során a tó fenekén kialakult iszapréteget jó eredményekkel használják műtétek után, reumás megbetegedések, ízületi bántalmak kezelésére, valamint a szépségiparban. Ezt az adottságot kihasználva épült fel a román tulajdonban lévő Europa Hotel, valamint a hozzá tartozó Ana Aslan Health & SPA Egészségcentrum. A hotel területén külön kutatólaboratórium is működik. A szálló magas színvonalon kínál különféle masszázsokat, gyógynövényes és iszapfürdős kezeléseket, fizikoterápiás programot, szakedzővel felügyelt fitnesztermet, medencéket és szaunákat.

A térség szépségét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy az egykori diktátor, Ceaucescu egyik rezidenciája, a Neptun Resort is itt épült. A villa termeiben járva szinte felidéződik a múlt, amely a jórészt eredeti berendezési tárgyaknak is köszönhető. Jelenleg az épület kisebb konferenciák lebonyolítására szolgál, valamint egy luxusétterem üzemel benne. A környéken járva vétek lenne kihagyni egy vacsorával egybekötött bórkóstolót a Carma Neptun étteremben, ahol Murfatlar legkiválóbb borait ízlelgethetik a borbarátok: a fehérborok közül a savignon blanc, a rizling és az aranyérmes muscat ottonel, a vörösek közül pedig a cabernet savignon és a pinot noir öregbíti a borvidék hírnevét.

Kalandra csábító vízi világ

A tengerparti sütkérezésből kétórányi országúti zötykölődéssel lehet eljutni a 400 ezer hektáros Duna-delta vidékére. Az országutak helyenkénti hiányosságait a lenyűgöző természeti látnivalók azonnal feledtetik a turistákkal. Az utóbbi években egyre többen érkeztek ide. Kiugróan jó év volt 2004, amikor összesen 128 759 turistát regisztráltak. A tavalyi évben ehhez képest erős visszaesést tapasztaltak, amelyet főleg a Duna-áradásokkal magyaráznak a szakemberek. Összesen 28 591 román és 14 550 külföldi vendég kereste fel a vidéket. A deltavidéken található szálláshelyek eléréséhez kishajóra kell szállni. Így juthatunk el a Cormoran Hotelhez is. A 42 szobás hotelépület és a 15 különálló apartmanház mellett vadonatúj étterem, night club és több konferenciaterem épült. Program akad bőven: a színes növény- és állatvilág felfedezésén kívül különféle sportolási lehetőséggel, lovaglással, horgászással lehet elütni az időt, aki pedig rendelkezik a szükséges engedélyekkel, maga is motorcsónakba ülhet, hogy bebarangolja a vízi világot. Találkozhat kormoránokkal, pelikánokkal, szürke és nemes kócsagokkal, hatytyúkkal, a pecásoknak ponty, csuka, compó, keszeg, vagy kecsege akadhat a horgukra. A Duna-delta vidékére Tulcea-ból, a régió egyik legjelentősebb városából 25 euróért lehet egynapos kirándulást tenni, szárnyashajóval.

Kapcsolódó statisztika:

Turistaérkezések a Duna-deltában

Munkatársunk a Román Turisztikai Hivatal meghívására utazott el a Fekete-tengerhez. www.romaniaturizmus.hu
'

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?