Magyar formatervezési díjas szakácskönyv

A legmagasabb elismerést, Magyar Formatervezési Díjat kapott az M Profood kiadásában készült A grill művészete szakácskönyv, illetve tervezője: Baráth Dávid grafikus.

Szeptember 24-én, nagyszabású gála keretében került átadásra a Magyar Formatervezési Díj az Iparművészeti Múzeumban. A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala által 36 évvel ezelőtt életre hívott és a Magyar Formatervezési Tanács gondozásában odaítélt díj ma már vitathatatlanul a legmagasabb szakmai elismerés, amit hazai designer vagy termék kaphat. Vizuális kommunikáció kategóriában 2015-ben a Magyar Formatervezési Díjat A grill művészete szakácskönyv, valamint tervezője: Baráth Dávid grafikus, a könyv művészeti vezetője nyerte el.

A kötet kiadója az M Profood Zrt., mely fűszerkeverékek és adalékanyagok gyártásával illetve forgalmazásával, valamint élelmiszeripari szaktanácsadással foglalkozik. A vállalkozás 2014-ben kezdte meg grafikai arculatának megújítását Baráth Dávid illetve a David Barath Design stúdió közreműködésével, ennek jegyében született meg a vállalkozás tevékenységéhez kapcsolódó, a márka értékeit megjelenítő, valamint a cég szlogenjét (The Art of Spices) is továbbépítő kiadvány – a cég célpiacainak megfelelően mindjárt három nyelven.

A 192 oldalas szakácskönyv két fő egységből épül fel: első fejezeteiben a legkorszerűbb táplálkozási alapismeretek illetve a legnépszerűbb fűszerek és fűszerkeverékek leírása kapott helyet, az M Profood Zrt. alapítója és vezérigazgatója, dr. Mészáros Fülöp szakértő útmutatása alapján. A könyv második részében az ezen elveknek megfelelő, illetve a fűszereket is bátran használó ételek leírásai kerültek: a mintegy hetven receptet az M Profood Zrt. szakértői Csonka Gergővel, a villányi Sauska séfjével együtt alkották meg, különös figyelmet fordítva a helyi alapanyagokra, a szezonalitásra, valamint az elkészítési módok kíméletességére. A belbecs mellett a külcsín, azaz a kötet kivitelezése is kiemelkedően magas színvonalat képvisel. A könyv minden példánya egyenként, kézzel készített illetve szitázott, dombornyomott borítóval illetve vörös élfestéssel készült el.

A David Barath Design stúdió irányítása alatt zajló munka során kiemelt figyelmet fordítottak a fotók minőségére, valamint a papírválasztásra is. A végeredmény egy valódi összművészeti alkotás, egy elsőrangú minőségű szakácskönyv.

Forrás: Vendég & Hotel Online


Michelin-csillagok Ausztriának: kulináris kiválóságok díjazása a MICHELIN Guide-on

Michelin-csillagok Ausztriának: kulináris kiválóságok díjazása a MICHELIN Guide-on 

Mérföldkő az osztrák kulináris és turizmus helyzetben: 82 MICHELIN-csillag, 33 Zöld Csillag és 43 Bib-Gourmand-díj Ausztriának.
Felmérés: mennyit költenek fenntartás nélkül a vendégek egy étteremben?

Felmérés: mennyit költenek fenntartás nélkül a vendégek egy étteremben? 

A hazai vendéglátóipar számára érdekes adatokat szolgáltat az a kutatás, amelynek legfőbb megállapításait most ismertetjük.
Rangos elismerés a Törleynek

Rangos elismerés a Törleynek 

Alkoholmentes rosé pezsgőjük aranyérmet nyert a londoni Drinks Business által szervezett Global Low and No Alcohol Wine Masters 2024 versenyen.
Változnak a német étkezési szokások

Változnak a német étkezési szokások 

A tendencia összhangban van a globális egészségtudatosság és fenntarthatóság iránti növekvő igénnyel.
Folytatódnak a koreai influenszer kulináris kalandjai Budapesten

Folytatódnak a koreai influenszer kulináris kalandjai Budapesten 

Budapestre érkezett egy koreai influenszer, aki útra kelt a fővárosban, hogy felfedezze a magyar gasztronómia finomságait.
Meghökkentő édességeket készít egy magyar cukrász

Meghökkentő édességeket készít egy magyar cukrász 

Most például túrós csuszás csokoládéval kísérletezik.
Amikor a szomorú vasárnapot követi a mélabús hétfő

Amikor a szomorú vasárnapot követi a mélabús hétfő 

Azt tartják, az az egyetlen jó döntés, ha ilyenkor kényeztetjük a testet és a lelket. Így tettünk mi is, és egyáltalán nem bántuk meg.
Róma a világ legjobb gasztronómiai úti célja

Róma a világ legjobb gasztronómiai úti célja 

A 2025-ös listán Róma olyan városokat előzött meg, mint London Marrakech, Párizs, és Nápoly.
Kétkilós rántott szeletet tüntetett el Pesten a koreai lány, a világ egyik legismertebb gasztroinfluenszere

Kétkilós rántott szeletet tüntetett el Pesten a koreai lány, a világ egyik legismertebb gasztroinfluenszere 

Pihenésképpen aztán jóétvággyal nekilátott egy pacalpörköltnek is, majd visszatért a rántott húshoz.
A Lidl német egységeiben alaposan megemelik a béreket

A Lidl német egységeiben alaposan megemelik a béreket 

Megfejelik az óránként 5100 forintos minimálbért németországi üzleteikben.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.