hirdetés
hirdetés

Pillantás a földalatti világba

Rendhagyó sajtótájékoztatót rendezett Budapesten, a Pál-völgyi-barlangban a Magyar Turizmus Zrt. Észak-magyarországi Regionális Marketing Igazgatósága.

hirdetés

A meghívott újságírók a barlangi túra során bepillantást nyerhettek a különleges földalatti élményeket kínáló régió látványosságaiba.

A kétórás kalandos séta során kiderült például, hogy milyen fejlesztések készülnek Egerben, ahol hamarosan látogathatóvá válnak a vár alatti kazamaták, mi több, a turisták közvetlenül a városközpontból tudnak majd bejutni a földalatti világba. Azt is megtudtuk, hogy ezentúl hús-vér végvári katonákkal találkozhatunk az egri várban, a megújuló várfalak között a korhű ruhákba öltözött harcosok bemutatják bajvívó tudományukat, közben megtapogathatjuk szablyájukat és az egykori puskákat is elsütik a kedvünkért.

Egerszalók és környéke, vagyis a Gyógyvizek-völgye látnivalóit – így az idén nyáron nyitó demjéni Cascade barlangfürdőt két odavalósi boszorkány mutatta be, kártyajóslás keretében.

Ha barlang és Észak-Magyarország, akkor nem maradhat ki a kínálatból Aggtelek, ahol a barlangi turizmus már kétszáz éves múltra tekint vissza. A szlovák határ közelében fekvő természeti csoda területén többféle nehézségi fokozatú és hosszúságú túra közül válogathat, aki meg akarja ismerni a cseppkövek, szifonok és földalatti sziklák világát. A túrák egy részéhez speciális ruhát és felszerelést is kapunk, mert van, ahol derékig vízben kell gázolni. Aki inkább csak gyönyörködne a természet különleges alkotásaiban, az nyári estéken koncerteket élvezhet a cseppkőbarlangban.

Egy másik földalatti állomáson Miskolc és térsége vonzerőiről - egyebek mellett az Európában egyedülálló miskolctapolcai barlangfürdőről, a város környéki borospincékről és a bükkábrányi lignitfejtésnél előkerült hétmillió éves mocsári fenyőket bemutató, tavaly átadott Pannon-tenger Múzeumról - hallottunk.

Aki a hazai szénbányászat múltjára testközelből is kíváncsi, annak érdemes megnézni az ország első földalatti bányamúzeumát Salgótarjánban, amelyet egy egykori tárnában alakítottak ki.

A rendhagyó bemutatót kvízjáték, ebéd és az egri Bolyki János borainak kóstolója zárta. Észak-Magyarország földalatti és föld feletti látnivalóit végigjárni egy hét is kevés volna - konstatáltuk a barlangi túra végén.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai