Sofőr nélküli vonatok: miben jók és miben nem?

Az automatizált közlekedéssel szemben ugyanazok a dilemmák, legyen szó az önvezető autókról, a repülőgépekről vagy a számítógép vezérelte vonatszerelvényekről. Most utóbbi előnyeit és hátrányait vesszük számba.

A vezető nélküli autókról gyakran esik szó napjainkban, alig van olyan elképzelés a közlekedés jövőjéről, amely ne számolna a személyjárművek részleges vagy akár teljes automatizálásával - olvasható partneroldalunkon, a GyártásTrenden.  Az önvezető autók pártolói világrengető előnyöket remélnek annak hétköznapivá válásától; az autóbalesetek és a forgalmi dugók megszűnése, a járművek fogyasztásának drasztikus csökkenése, az utak és az autók kihasználtságának ugrásszerű emelkedése csak néhány azok közül a remélt változások közül, amelyeket az egyéni közlekedés „robotizálásától” várnak. Természetesen vannak ellenzők is: hogyan dönt a számítógép, ha egy forgalmi helyzetnek mindenképp baleset a vége, ki a felelős, mi lesz a hackerekkel, hova tűnik majd a vezetési élmény; ilyen, és ehhez hasonló kérdések hangzanak el a leggyakrabban, amikor az önjáró autók hátrányai kerülnek szóba. A közlekedés teljes automatizálásával szemben szkeptikus kérdések lényege ugyanaz: merjük-e számítógépek „kezébe” adni az irányítást?

Hát persze, hogy merjük. Sokan vannak, aki naponta tucatszor, akár sok száz kilométert is utazhatnak úgy, hogy egy számítógép a „sofőr” – csak (egyelőre még) nem személyautókkal, hanem mondjuk repülőgépekkel, hajókkal vagy mai cikkünk főszereplőivel, a vonatokkal.

Az automata vonatok típusai

Amikor önjáró vonatokról beszélünk, fontos tisztázni, hogy az automatizáltáságnak pontosan milyen szintjét értjük alatta. Az „automatizáltsági fok” (angolul Grade of Automatization – GoA) szerint négy típust különböztetnek meg:

GoA-1: nincs automatizálás, mint például a régi vasutaknál

GoA-2: félautomata rendszerek – a vonat indítását és megállását, az ajtók nyitását és a vészhelyzetek kezelését ember végzi; minden más az elektronikára van bízva.

GoA-3: vezető nélküli rendszerek – csak az ajtók nyitását-zárást végzi a fedélzeti személyzet, illetve vészhelyzet esetén avatkozhat be. Ilyen például Budapesten a 3-as metró.

GoA-4: felügyelet nélküli, teljesen automata rendszerek – nincs fedélzeti személyzet (legtöbbször vezetőállás se), a vonatok teljesen automata üzemben közlekednek. 2015 szeptembere óta a budapesti 4-es metró is ide tartozik.

2013 végén a világ vasútjainak 6%-án zajlott teljesen automata üzem (vonalhosszra vetítve); az effajta vonatirányítás előnyeit egyre több helyen ismerik fel (és tudják megfizetni), így ez az érték az évtized végére a többszörösére nőhet. És hogy milyen előnyökkel jár a vezető nélküli vonatok közlekedtetése?

Az előnyök

Egy akkora rendszernél, mint mondjuk egy nagyváros vasúthálózata, a teljesen automatizált megoldás, azaz a tény, hogy nincs szükség személyzetre, óriási megtakarítást eredményezhet. Egy felmérés szerint kellően nagy hálózatoknál a GoA-4-rendszerek akár 70%-kal kisebb (azaz kb. harmadakkora) költséggel üzemeltethetők, mint ha teljes emberi felügyelet mellett működnének a vonatok. A költségcsökkenés főleg a kis követési időkkel közlekedő járatoknál lehet látványos – nem véletlen, hogy az előbb említett 6 százaléknyi automatizált vonalhossz jelentős része az igen sűrű követési idejű (30 vonat/óra vagy a feletti – a budapesti 2-es, 3-as és 4-es metró csúcsidei adatai rendre: 27, 24 és 40 vonat/óra) városi vasutakhoz tartozik.

Automatizált rendszerek persze előfordulnak a kisebb forgalmú (10 vonat/óra, vagy az alatti) járatokon is, de ha a hálózatokat a követési idők szerint sorba rendezzük, az értékek csökkenésével egyre több ilyen megoldással találkozhatunk.

Nemcsak a követési időkön lehet javítani automata vonatok alkalmazásával, hanem a szerelvények befogadóképességén is. Ugyan a szerelvények vezetőállása nem foglal el olyan nagy helyet, annak elhagyása 4-6 százalékkal növelheti meg egy vonat kapacitását (pláne olyan szerelvényeknél, amelyeknek a közbenső kocsijain is van vezetőállás). A számítások szerint egyedül ezzel a húzással 1 százalékot lehet lefaragni egy átlagos metróhálózat éves működési költségén.

A számítógépekkel vezérelt vonatokkal üzemelő metróvonalak megbízhatósága is nagy előnyt jelent. Egy – a világ metróhálózatait vizsgáló – felmérés szerint a teljesen automatizált vonalak 56%-kal nagyobb megbízhatósággal üzemelnek, mint a hagyományosak (ennyivel kevesebb az 5 percnél nagyobb kését okozó meghibásodások száma). Egy másik felmérés megállapította azt is, hogy már a GoA-1-ről GoA-2-re való fejlesztés is egyharmadával csökkenti a (műszaki hiba miatti) nagyobb forgalmi zavarok számát.

Nemcsak a meghibásodások csökkenését, hanem a pontosságot is növelni lehet az automata rendszerekkel. Az előbb említett felmérés szerint az ilyen vonalakon a vonatok az üzemidő 99,8%-ában pontosan betartották a követési időket, aminek a kényelem mellett megvan az az előnye is, hogy ritkábban torlódnak fel a vonatok, illetve nincsenek a megszokottnál hosszabb várakozási idők.

A vezető nélküli vonalak igazi aduásza azonban a biztonság, amely a néhány – valóban az automata rendszerek meghibásodása miatt bekövetkezett – baleset ellenére is kimagasló.

Hátrányok – vannak egyáltalán?

A vezető nélküli rendszerek bevezetésének talán legnagyobb hátrányát a magasabb kezdeti költségek (drágább vonatok és vonatbefolyásoló rendszerek) jelentik; kevésbé kézzel fogható, de hasonló akadályt jelent az utazóközönség idegenkedése ettől a megoldástól (főleg attól a pszichikai nyomástól, amelyet a vezető hiánya okoz). Noha minden esetben igyekeznek kiemelni a szakemberek, hogy az automata vonatokat üzemeltető hálózatok a világ legbiztonságosabbjai közé tartoznak, egy-egy ilyen vonalon bekövetkező baleset gyorsan elrettenti az utazóközönséget. Nem egy olyan automatavasút-baleset volt az elmúlt évtizedekben, amelynek komoly hatása volt a rendszerek elterjedésére (és persze a biztonsági berendezések fejlesztésére is). Ez a szkepticizmus azonban az idők során (és a rendszerek fejlődésével) el fog múlni – ahogy az emberek elfogadták azt is, hogy a 900 km/h-val közlekedő repülőgépeket is nagyrészt számítógépek vezetik repülés közben (és ahogy sokak szerint idővel a robotautókkal kapcsolatos ellenérzéseket is legyőzik majd a pozitív tapasztalatok).

Hol van, hol lesz vezető nélküli vonat a közeljövőben?
Az ATO-vonatok egyik sokat emlegetett példája és egyben úttörője a kanadai Vancouverben üzemelő SkyTrain, amely 1985 óta, azaz több mint 30 éve alkalmaz teljesen automatizált, vezető nélküli üzemet. 2020-ig a vonalhálózat bővítésével, a vonatok és a peronok meghosszabbításával, illetve a követési idő mindössze 75 másodpercre való csökkentésével (ez szintén az automata szerelvényeknek köszönhető) a többszörösére akarják növelni a kapacitást. Automata vonatok (is) közlekednek többek között Szingapúrban és a modern dubaji metróban, London négy vonalán (a 11-ből, 2022-ig teljes automatizálást terveznek), Koppenhágában, Milánóban, Barcelonában és természetesen a budapesti 4-es metróban, ahol tavaly ősz óta járnak vezető nélkül a vonatok, idén pedig le is bontják a négykocsis szerelvények vezetőállásait. Hasonló fejlesztést kap a New York-i metró egyik vonala is 2016 végéig, de az indiai Delhi, a kanadai Torontó és az osztrák főváros, Bécs is hamarosan csatlakozik a teljesen automatizált üzemű városi vasutakat közlekedtető városok névsorához.

Az adatok és a grafikonok forrása: TRB Transportation Research Record Public Transportation: Passenger Rail and Terminals, 2015, Volume 2 c. tanulmány

(http://www.trb.org/Main/Blurbs/173741.aspx); Citylab internetes magazin – „The Case for Driverless Trains, By the Numbers” c. cikk)


Megvan az év legmenőbb kerékpáros útvonala

Megvan az év legmenőbb kerékpáros útvonala 

Magyarország keleti részébe vezet az idei év kedvenc kerékpáros útvonala.
Járatnyitás Budapest és egy újabb kínai nagyváros között

Járatnyitás Budapest és egy újabb kínai nagyváros között 

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, így idén júniustól immár egy hetedik kínai nagyváros, Sencsen is közvetlenül elérhető lesz Budapestről.
A kollektív utazás lehet a megoldás a fenntartható jövő felé

A kollektív utazás lehet a megoldás a fenntartható jövő felé 

2023-ban több mint 1 millió tonna szén-dioxidot kibocsátását előzték meg az utazók azzal, ha buszos utazást választottak más közlekedési módok, például autó vagy repülő helyett.
Az Emirates elnöke bocsánatot kért utasaiktól a héten történt fennakadások miatt

Az Emirates elnöke bocsánatot kért utasaiktól a héten történt fennakadások miatt 

Sir Tim Clark a következő levelet fogalmazta meg, és juttatta el - többek közt rajtunk keresztül - ügyfeleiknek.
Európa legjobbja lett a budapesti légikikötő

Európa legjobbja lett a budapesti légikikötő 

A magyar főváros légikikötője ismét elnyerte a Skytrax „Kelet-Európa legjobb repülőtere” címét a World Airport Awards díjátadón. Az idei már zsinórban a tizenegyedik alkalom. 
Hétfőtől ismét időrabló lezárások a ferihegyi reptér felé vezető úton

Hétfőtől ismét időrabló lezárások a ferihegyi reptér felé vezető úton 

Április 22-én kezdődik az útfelújítás negyedik üteme a a budapesti Liszt Ferenc-repülőtérhez vezető utakon.
Visszatér az Uber Magyarországra

Visszatér az Uber Magyarországra 

Április 16-án hivatalosan lezárult a jóváhagyási folyamat.
Májusban indul a világ első kutyabarát légitársasága

Májusban indul a világ első kutyabarát légitársasága 

Beszállás előtt a BARK Air egyik légiutaskísérője a kapuban fogadja a kutyákat, hogy segítsen nekik nyugodtan venni az előttük álló akadályokat.
Hatalmas vihar Dubajban, törlik a járatokat

Hatalmas vihar Dubajban, törlik a járatokat 

Mennydörgésre és villámlásra ébredtek szerda reggel az Egyesült Arab Emírségek lakosai.
Új és újrainduló járatok a bécsi reptérről

Új és újrainduló járatok a bécsi reptérről 

Bővül az osztrák légiátrsaság kínálata.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?