Sziget: „Húsz év hév”

A Szigeten ott kell lenni. A jubileumi huszadikon pedig különösen, hiszen minden eddiginél színesebb és izgalmasabb látványvilág tárul majd a szemünk elé. A jelentősen megújuló fesztiválon bár komoly kedvezményekkel várják a szép emlékeiket felidézni vágyó régi törzsszigeteseket, mégsem a nosztalgiázásé lesz a főszerep, hanem a jelen aktuális sztárjaira és trendjeire helyezik a szervezők a hangsúlyt. Persze azoknak, akik elsősorban nosztalgiára és régi nagy slágerekre vágynak azoknak sem lesz oka panaszra, hiszen a nulladik napon Ákos legnagyobb slágerei is felcsendülnek, a mínusz egyedik napon pedig a Csík zenekar feldolgozásokra épülő monstre koncertjén hangzanak fel az elmúlt évtizedek nagy slágerei, vendégek közreműködésével. Sőt idén mínusz kettedik (!) nap is lesz az ünnep okán. Augusztus 5-én hazai sztárok sora adja egymásnak a mikrofont, ugyanis újra Magyar Dal Napjával indul a jubileumi Sziget.

1993-ban indult hódító útjára, így idén már 20. alkalommal várja látogatóit a Sziget. Nagy ívet futott be ’93 óta, de bármennyit bővült, fejlődött, gyarapodott, szépült és épült, a leginkább ma is az, aminek a kezdetekben szánták: egy hét önfeledt együttlét. Csakhogy közben több korosztály nőtt fel úgy, hogy a Sziget meghatározó generációs élményükké vált. Milliónyi magyar és külföldi fiatal szerzett e parányi földdarabon életre szóló emlékeket.

A „Sziget” ma már nemcsak hazánkban bír többletjelentéssel, de az egyik legismertebb magyar szóvá vált az egész világon, ami a használói körében számos jelentéssel bír. A „Sziget” egy olyan különleges földrajzi helyet takar, ahol rég nem látott ismerősökkel futhatunk össze, ahol új barátokra tehetünk szert, ahol nagy szerelmek szövődnek, ahol mindenki könnyen eleresztheti napi gondjait. Ez a Sziget a békesség szigete, a barátság szigete, a tolerancia szigete, a szerelem szigete, az önfeledt kikapcsolódás szigete, a szabadság szigete, a kulturális sokszínűség szigete.

Az első években még a „világegyetemisták találkozóhelyeként” aposztrofált rendezvény mára valóban a világ fiataljainak a találkozóhelyévé vált, egy olyan nemzetközi fesztivállá, ami egyedi jellemzőivel, így például helyszínével, programkínálatával, szolgáltatásaival, de nem utolsó sorban atmoszférájával, szellemével méltán vívta ki helyét a legjobbak között, sőt, lett a legjobb. Hiszen a mi Szigetünk ma már Európa elismerten legjobb nagyfesztiválja, Magyarország elsőszámú turisztikai attrakciója, de a Szigetesek számára még mindig leginkább a nyár legjobb hete, amit már a hosszú téli napokon is jó várni, jó készülni rá, de a legjobb persze ott lenni. 

„1993-ban még fel sem merült, hogy egyszer a huszadikat fogjuk szervezni, közel a húszhoz, nemrég pedig még azt nem sejtettük, hogy megannyi akadály nehezíti majd a felhőtlen ünneplést. Nagyon összecsaptak az elmúlt időben a fejünk felett a hullámok” – mondja a főszervező. A részletekre kitérve Gerendai Károly elmondta, hogy a tavalyi évben nem emeltek jegyárat, a költségvetés viszont jelentősen megugrott, hiszen menet közben is számos extra kiadás keletkezett, mint például a főváros által kivetett területbérleti díj, vagy a szélsőséges tüntetők miatti megnövekedett biztonsági költségek.

„Persze el kell ismerni, mi is sokszor hibázunk, hozunk rossz döntéseket, aminek meg kell fizetnünk az árát. Például a tavalyi Prince koncert sem volt olcsó, bármennyire is volt zseniális, ő tartja a Sziget „legveszteségesebb napja” csúcsot. Vannak tervezhető és sajnos vannak kiszámíthatatlan problémák. Magyarország nemzetközi megítélésének alakulása, majd év elején a MALÉV csődje, vagy a főszponzor visszalépése olykor komoly küzdelemre késztetnek minket.” – mondja Gerendai, aki szerint a nehézségek az elmúlt években megedzették őket, a legtöbbször megerősödve és tovább fejlődve tudtak kikeveredni a küzdelmekből.

„Valószínűnek tartom, hogy, ha minden simábban ment volna, kevésbé kellett volna innovatívnak, kooperatívnak és kreatívnak lennünk és akkor messze nem tartanánk itt, de sajnos vannak számunkra is kezelhetetlen helyzetek.” – teszi hozzá a főszervező. Ilyen például az a tény, hogy a legjelentősebb fesztiválok nemzetközi versenyében hiába áll helyt a Sziget évről-évre hősiesen, azzal a versenyhátránnyal például nem tud mit kezdeni, amit a magyar ÁFA szabályozás jelent számukra. Jelenleg az Európai Unió 27 országából 21-ben kedvezményes ÁFA tarifája van a kulturális rendezvényeknek, ezek átlaga ma 10%-ot tesz ki, ezzel szemben Magyarországon világviszonylatban a legmagasabb, 27% a forgalmi adó. „Ez egy nagy és gazdag országnak is komoly kihívás, nálunk simán a verseny elvesztését jelentheti.” – mondja Gerendai. 

„Minden túlzás nélkül elmondhatjuk, hogy a Sziget eddigi története a küzdelmek története, hiszen volt már mindenféle megpróbáltatásban részünk, de a közönség kitartott mellettünk és az első két évtizedben töretlen volt a fejlődésünk.” – állítja Gerendai. „Sajnos a történetünk során először pont a jubileumi évben kellett jelentősen lefaragnunk a költségvetésünket.” A tavalyi Sziget 200 milliós vesztesége önmagában már jelentős lépésekre kényszerítette a szervezőket, de azóta a főszponzor visszalépése és a gazdasági környezet alakulása csak tovább erősítette az elkerülhetetlen megszorításokat. Bár szerencsére vannak pozitív változások is, mint például az új banki partnerrel, az OTP-vel való nagyobb szabású együttműködés, vagy az elnyert jelentős nemzetközi elismerés, az mostanra eldőlt, hogy az idei Szigetet több mint 300 millió forinttal kevesebből kell megszervezniük – állítják a szervezők. 

„A megannyi akadály ellenére a 20. Sziget programja ma már 95%-osan kész és bár szívesen költöttünk volna többet is a jubileum okán, igyekeztünk olyan Szigetet összerakni, ami friss, izgalmas, látványos és méltó az ünnepi alkalomhoz.” - állítja a főszervező. Elmondása szerint a fesztiválnak nem szabad a múltra koncentrálnia. „Persze jó dolog a nosztalgia, remélem sokakban sikerül majd a régi szép emlékeiket felidézni. Talán a jubileum kapcsán sokan kedvet is kapnak, hogy újra kilátogassanak a Szigetre egy kicsit, de ne azért jöjjenek, hogy hátha fellépnek a húsz évvel ezelőtti kedvenceik, hanem azért, hogy megnézzék, milyen a világ 2012-ben, kik a mai fiatalok kedvencei szerte Európában. Én abban hiszek, hogy olyan huszadik Szigetet kell csinálni, ami után még többen akarnak majd eljönni a huszonegyedikre.” – mondta Gerendai Károly. 

Újdonságok, változások

Az biztos, hogy idén a rutinos szigeteseknek is újra kell tanulni majd a Sziget térképet, hiszen számos helyszín költözik új helyre, nagyon sok minden átalakul, megújul, néhány programhelyszín – a költségvetés szorításában - megszűnik, de közben új helyszínek is megjelennek a kínálatban, s lesz olyan színpad is, ami átadja a helyét másnak, viszont programkínálata felbukkan egy másik helyszín új programsávjában. Egy dolog, ami állandó: a Sziget programjainak sokszínűségét tekintve még mindig a legváltozatosabb fesztivál lesz Európában. 

Költözik...

... a Világzenei Nagyszínpad a korábbi Nagy Utcaszínház helyszínére (ahol a kezdetekkor még a Nagyszínpad állt), s immár 5 programsávval OTP Bank World Music Party Színpad néven várja rajongóit. A Nagy Utcaszínház a tavalyi Rock-Metal Nagyszínpad helyére kerül. A rendkívül népszerű Roma Sátor a „színházi domb” mellé kerül, vele szembe költözik az European Meeting Point, míg a Logikai Játékok Sátra az Octopus helyét foglalja el. Az összművészeti helyszín a tavalyi MR2 színpad helyén lesz, míg a Magyar Nagyszínpad a korábbi világzene helyszínre költözik. Az Afro-Latin Színpad és Világfalu a Blues Színpad helyére lesz áttelepítve. Az A38 Színpad a Nagyszínpad mögötti rétre kerül és immár 7 sávban ontja a zenét, a korábbi helyét pedig a Sporthelyszín foglalja majd el. És végül visszamegy eredeti helyszínére a Magic Mirror.

Nagyobb lesz...

...az Arena, és immár két új sávot is befogad, történetesen a korábbi Európa Színpad programsávjait. 

Újra lesz...

... a Szigeten a rendkívül látványos, hatalmas sikerű Luminárium, amit a tavalyi meduza helyén pillanthat meg a látogató. 

Új helyszín...

... a Szigeten a Holland Meets Hungary, ami a régi Afro-Latin Színpad & Világfalu helyén lesz látható és az olasz kemping csücskénél üti fel a fejét a szintén idén debütáló Mambo Színpad. 

Látványos elemek...

... is tarkítják, színesítik a jubileumi Sziget arculatát. „A nadrágszíj meghúzása mellett azért igyekeztünk fejleszteni is a Szigeten. Talán a legjelentősebb fejlődés, ami reményeink szerint a Sziget nemzetközi versenyképességét is tovább erősíti, hogy jelentős összegeket fordítunk a rendezvény helyszíneinek a dekorációjára és az általános vizuális megjelenésére” – állítja Gerendai. Így a közösségi tereken felbukkanó látványos megoldások, látványelemek és látványos programok térvilágítások, programhelyszínek belső és külső dekorálása látványosan is feldobja majd a 2012-es Sziget képi világát. 

Bónusz track: Magyar Dal Napja a mínusz 2-dik napon

A magyar dal ünnepével indul az ünnepi Sziget. A Fesztivál mínusz 2-dik napján, azaz augusztus 5-én egy egész napos zenei fieszta zengi be a Hajógyári-szigetet, ahol a hazai zenei élet színe-java, legendás előadók, korunk pop-rock ikonjai hozzák el legnagyobb slágereiket. Elhangzanak majd az elmúlt évtizedek legnagyobb, legfontosabb, leginkább szerethető szerzeményei. A kezdeményezés Presser Gábor fejéből pattant ki, s 2008-ban a Szigeten debütált a magyar dalünnep, akkor is hatalmas sikerrel. Azóta minden év szeptemberében az ország számos városában tartanak ilyen ünnepet, de az első Szigetes alkalomhoz hasonló, központi, szinte mindenkit megmozgató nagyszabású koncertsorozatra azóta sem került újra sor. „Az elmúlt években sokan kérdezték, mikor lesz újra Magyar Dal Napja a Szigeten, eddig rutinból mindig azt válaszoltam, hogy az már egy önálló rendezvény, aminek büszke vagyok rá, hogy az elindításánál mi is ott bábáskodtunk, de a gyerek mára felnőtt és önállóan is megáll a lábán. Aztán az élet úgy hozta, hogy az idei Magyar Dal rendezvény a támogatások csökkenése miatt veszélybe került, mi pedig éppen azon törtük a fejünket, hogy mivel ünnepelhetnénk meg méltón a jubileumunkat. Egy széles közönséget megszólító, mindenki által megfizethető árú, ám mégis egyedi produkciót kerestünk. Ekkor szerencsére összefutottunk Pici bácsival, akivel tisztáztuk, hogy mindkettőnk problémáira gyógyír lehet a jubileumi Sziget, ahol, ha meg lehetne ismételni a nagy sikerű Magyar Dal Napja koncertsorozatot, vagyis annak egy továbbfejlesztett, még grandiózusabb változatát, az egyben méltó ünnep lehetne a mi számunkra is és a bevételekből jelentős részben finanszírozni lehet a Magyar Dal Napja rendezvénysorozat idei megrendezését is szeptemberben. ” – mondta Gerendai. Mivel ez a monstre koncert már délben elkezdődik és 11 órán keresztül zajlik majd, több mint 70 előadót felsorakoztatva a fesztivál legnagyobb színpadán, a szervezők úgy döntöttek, hogy rendhagyó módon augusztus 5-ét, azaz a fesztivált megelőző vasárnapot is programnappá avatják. Ez elsősorban azért volt fontos, mert a tapasztalatok szerint a Magyar Dal Napja közönségének jelentős része az aktív dolgozók köréből kerül ki, így nekik különösen jól jön, hogy egy munkaszüneti napra esik majd a program, hiszen így gond nélkül végignézhetik az egész napos rendezvényt. Azért, hogy a jubileumi Sziget nyitóprogramján valóban mindenki felhőtlenül ünnepelhessen, a szervezők egy igencsak kedvezményes, 4900 forintos belépőjegy árat határoztak meg erre a napra. 

A sajtótájékoztatón részt vett Szűts László, a zenészeket, szerzőket, kiadókat, képzőművészeket, filmes alkotókat, tehát minden kreatív iparágat képviselő ProArt – Szövetség a Szerzői Jogokért elnöke, aki ismertette a szervezet és a Sziget Kft., valamint a Magyar Dal Napja közötti sikeres, több éve tartó együttműködéseket.

Mindhárom szereplő elkötelezett a magyar zene továbbélése, a hazai alkotók munkájának elismerése, a MAGYAR DAL sikere mellett, így kézenfekvő, hogy az együttműködés idén is folytatódjon. Ebben aktívan részt vesznek maguk a zenészek is, akik köszönikmindenrajongójuknak, hogy megtisztelik - hogy Te is megtiszteled – őket és a munkájukat! És hogy a rajongók hogyan köszönhetik meg a zenét az alkotóknak?

Miután az idén végre számos hazai online zeneáruház is megkezdte működését, végre van is lehetőség a zenét korszerű módon, legálisan beszerezni. Ezen zeneáruházak listáját, és számos további információt találhatunk a www.kösz.hu oldalon.

...és végül 

A Kossuth könyvkiadó a 20. Sziget okán egy, az elmúlt évek történetét fedolgozó Sziget Könyvet jelentet meg az Ünnepi Könyvhétre. A Jávorszky Béla Szilárd által jegyzett mű az elmúlt 19 évet igyekszik minél több irányból megragadni, annak legfontosabb eseményeivel, jelenségeivel, vetületeivel.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?