Szita Károly

Kaposváron jártunkban-keltünkben szinte nem volt olyan hely, ahová ha beléptünk, ne találtuk volna ott a város első emberét. A helybéliek szerint valószínűleg klónozzák, mert nekik is hasonlóak az élményeik: bármerre járnak a városban, a polgármesterük mindig ott van. Hogy csinálja? Erről is vall most.

2ht Egy kaposvári turisztikai szakembertől tudom, hogy kollégáival együtt küldtek önnek egy levelet, mert azt hallották másoktól, temérdek teendője mellett arra is mindig szakít időt, hogy a leveleket személyesen megválaszolja. És valóban: két hét múlva megérkezett a válasz. Pedig csak csip-csup problémáról volt szó. Nem érzi azt, hogy apró-cseprő dolgokkal egy 70 ezer lakosú városban nem a város első emberének kellene foglalkoznia?

– Én ennek pont az ellenkezőjét gondolom. Amíg van energiám, minden levélre valóban személyesen válaszolok.

2ht Mikor marad ilyesmire ideje?

– A városom polgára mindig kell hogy legyen. Például, ha autóban ülök, az remek alkalom arra, hogy megválaszoljam a nekem küldött leveleket.

2ht Tessék?!

– Nézze, sokat kell Pestre mennem a képviselői feladatok miatt, ilyenkor sofőrrel utazom, hiszen az út oda-vissza kétszer két óra, és félek, elaludnék a volánnál. Különben a dolog paradoxona, hogy mivel más vezet, emiatt, no meg amiatt, mert csak vízszintes helyzetben nyom el az álom, képtelen vagyok akár egy percig is szunyókálni. Úgyhogy inkább munkával töltöm ezt az időt: intézem a napi postát, hiszen a laptop mindig velem van, és mobiltelefonon intézkedem.

2ht És mikor kerül valóban vízszintes helyzetbe?

– Ez jó kérdés. Tudom, hogy furcsán hangzik, de az éjszakát én is alvással töltöm, méghozzá az ágyamban. És néha sikerül egy-egy hétvégén valamelyik napot is megcsípnem a magam és a családom számára, ilyenkor is pihenek. Ha szerencsém van, hétközben este nyolc után hazaérek, bár inkább kilenc-fél tíz az a nyolc óra. Ilyenkor nézem a tévét és beszélgetek is, bár van, hogy szólnak hozzám, és nem tudok válaszolni, mert a fejem még máshol jár. Sokszor megorrol a nejem és a lányaim, mert ugyan értelmesen nézek rájuk, de nem hallok semmit abból, amit mondanak, nehéz kikapcsolni a nap eseményeit.

2ht És a mobilja? Azt legalább néha kikapcsolja?

– Azt szoktam mondani: meg is érdemli, aki bekapcsolva hagyja, amikor hazaér. Két hét van különben az évben, amikor kivételesen én is teljesen kikapcsolódom. Ilyenkor a családdal vagy a balatonkeresztúri kis nyaralónkba megyünk, vagy máshová. Tavaly eljutottunk Horvátországba, nagyon élveztük.

2ht Az idő jó volt?

– So, so. Az első héten igen, a másodikon feledhető. De ez mindig így van, ha szabadságra megyek. Egy hét tuti jó, verőfényes napsütéssel, meleggel, aztán jön a hideg zuhany. De engem nem zavar. Hiszen ugyan mindig várom a napfényt, ám a második meleg, napos idő után elegem lesz a napozásból, és nem bánom, ha elromlik az idő.

2ht Mit jelent még önnek a napon kívül a kikapcsolódás?

– Egy jó könyvet természetesen. Ami nem lehet más, mint Rejtő!

2ht Nemrég megjelent Rejtő Jenő összes műve remek, összegyűjtött, új kiadásban.

– Azzal engem soha senki ne ajándékozzon meg. Mert nekem a Rejtő-könyvek egyet jelentenek azzal a régi, sárgakék, papírfedeles Albatrosz-kiadással. Azokat olvasgatom rongyosra a mai napig, és könyveinek, a Piszkos Frednek például, jó néhány fejezetét betéve tudom.

2ht Sport?

– Arra valahogy mindig szakítok időt. Egy héten kétszer, ebédidőben teniszezem, és vasárnap délután 4–6 óra között jöhet a páros mérkőzés. Utána meg a sör! Ezek persze nem komoly viadalok, inkább baráti együttléteknek mondanám. Régen sokkal komolyabban sportoltam: versenyszerűen atlétizáltam és úsztam, azonkívül hobbiszinten kosaraztam, kerékpároztam és asztaliteniszeztem. Most pár hétre különben abba kell hagynom a teniszt, mert összeszedtem egy porcsérülést, és a térdemet megműtötték.

2ht Láttam egy filmet tegnap este, a Kaposvár Expo egyik rendezvényén a városról. Gratulálok, nyolc év alatt rengeteg mindent ért el!

– Én?! Semmit, csak és kizárólag a város. És a legbiztosabb jele annak, hogy jófelé megyünk, hogy észrevettem, egyre több az irigyünk. Tudja, a hetvenes évek közepén a színházunkkal kezdődött, de azóta már van saját expónk, konferenciák sora, fejlődik a turizmus, a lovasturizmus, a gyógyidegenforgalom, és a Széchenyi tervből is részesedtünk. Lesz a várost körülölelő autópályánk és repülőterünk is nemsokára. Sikeres ember vagyok. Mert azt csinálhatom, amit szeretek, és azokért, akik közt felnőttem, akiket szinte egyenként személyesen ismerek. Ha végigmegyek Kaposvárott, megállítanak az emberek, és mindig elbeszélgetünk.

2ht Ön ezek szerint tehát tökéletesen boldog és elégedett ember. Van egyáltalán olyan az életben, aminek nem örül?

– Eláruljam? Igen, van egy gyenge pont az életemben: és ez a fogorvos. Aki, bár a barátom, rettegek, ha hozzá kell mennem. Ahogy közeledik felém az injekcióval, borsódzik a hátam, a fúró hangjától pedig az ájulás környékez.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?