Szürkemarha Vigadalom

A rendezvényt a Magyar Szürke Szarvasmarhát Tenyésztők Egyesülete a fajta nagyobb és szélesebb körű ismertségének érdekében hozza létre. 

A rendezők célja az előző évben megrendezett „Szürkemarha Vigadalom 2012” rendezvény folytatásaként megteremteni egy olyan gasztrokulturális rendezvényt, mely méltó arra, hogy a fővárosban hazai és külföldi látogatók előtt egyaránt, kellő súllyal mutassa be és képviselje Magyarország egyetlen oltalom alatt álló földrajzi árujelzőjét birtokló fajtáját, a Magyar szürke szarvasmarhát.

Így hosszú távon a Magyar szürkemarha hús ismertté és elérhetővé válna a hazai fogyasztók, hazánkba látogató turisták számára egyaránt. A szervezők tervei szerint a rendezvény alkalmat biztosít majd a termelőknek közvetlen kapcsolat építésére éttermekkel, vagy őket ellátó beszállítói láncokkal.

Az időpontról

Az előző évhez hasonlóan idén is ősz elején, 2013. szeptember 13-15-én tartják a rendezvényt. Ekkorra az állatok a tavaszi-nyári legelőn felhízva mutatják meg igazi szépségüket, húsuk pedig a legelt füvek és gyógynövények teljes zamatát hordozza. Nem véletlen, hogy ekkortájt tartották hagyományosan a nagy állatvásárokat. A rendezvény mindhárom napján 10.00-22.00 között várják a látogatókat.

A gasztronómiai fesztivál

A gasztronómiai programok két pilléren nyugszanak:

1, Gourmet (Ínyencek asztala): Kifinomult módon, séfek által elkészített, nemesebb húsrészekből készített ételek, jellemzően magasabb fogyasztói áron, delikát minőséget célozva.
2, Gourman (Nagyétkűek asztala): Hagyományos, bográcsban készült szürkemarha hús alapú ételek, melyet a helyszínen készítenek el és kínálnak az Egyesület tagjai, vagy az általuk felkért szakácsok. Sor kerül látványos ökörsütésre, és olyan hagyományos ételek elkészítésére is, mely a pásztorkultúrához köthető (slambuc, lebbencs, görcsleves stb.).

Rendhagyó főzőverseny

A vigadalom egyik fő célkitűzése a régi és újszerű elkészítési módok és megismertetése a laikusokkal és a szakmával; így minden standon elvárás az adott ételtípushoz igazodó szürkemarha hús elkészítésének bemutatása is. Ezt a törekvést egy olyan rendhagyó főzőverseny erősíti majd, melynek során minden kitelepülő megmérettetik egy ismert séfekből, sztárokból – többek között Gianni Annoni, a hazai stand up comedy képviselői – és gasztrobloggerekből álló zsűri előtt, a legkiemelkedőbb pedig elnyeri a „Vigadalom legjobb konyhája” címet.

Időpont: szeptember 13. péntek,18 óra

A hústermékeket és ételeket kiegészítendő egyéb programelemek

Húspiac: A várban a Kerengő előtti szépen felkövezett illusztris beugróban kapna helyet a húspiac, ahova 10-15 termék előállítót várnánk az egyesület tagjai közül. A jelentkezés lehetősége nyitva áll további külső szürkemarha húskészítményt gyártók számára is. Itt megvásárolhatóak a Magyar Szürke Szarvasmarhát Tenyésztők Egyesületének tagjai által készített vörös, füstölt és szárazáruk közvetlenül a termelőtől/előállítótól.

Kézműves termékek vására: A húsételek mellett kézműves tejtermékeket, édességet, fűszert és egyéb kistermelői élelmiszereket, valamint a pásztorkultúrához köthető tárgyakat vásárolhatnak meg a látogatók. A termelők, készítők mesterségükről rövid bemutatót tartanak standjaiknál. A standok bérbeadásánál kizárólag a magyar vállalkozókat keresik meg a kínált termék minőségére és a rendezvény arculatába való illeszkedésre tekintettel.

Borfalu: Elkülönítetten az egyéb termékektől a felnőtt vendégek igényeinek eleget téve ízletes magyar borokat kínálnak, amivel leöblíthetik a vendéglátóhelyeken elfogyasztott ételeket. A borok egy részét szintén a tenyésztők állítják elő, termelőtől vásárolhatja meg az ide érkező. Helyet kapnak a borok mellett kitűnő magyar pálinkák is az azt keresők kedvére.

A kiállítókról

Gasztronómia, zene, tánc és kézműves vásár

A Szürkemarha Vigadalom kiállítói között kicsik és nagyon egyaránt megtalálják a hozzájuk leginkább illő lehetőségeket, a húspiacon túl a kézműves vásáron át a borfaluig. A rendezvényen múzeum, trófea kiállítás, játszóház és élő népzene is lesz.

A kiállítók, vendéglátók kizárólag magyar alapanyagból dolgoznak, saját termékeiket közvetlen módon értékesítik a látogatóknak, jelenlétükkel is szavatolva a kiemelkedő minőséget.

Kulturális, szakmai, hagyományőrző kísérőprogramok

A test táplálása mellett nagy hangsúlyt fektetnek a tanulható ismeretekre is. A rendezvény kulturális programjait nagy odafigyeléssel válogatták össze, erősítve a hagyományőrzés, a gulyáskultúra és a fajtához köthető egyéb kulturális értékek bemutatását.

A színpadon helyet kapó gasztronómiai programok: húsbemutató, főzőverseny eredményhirdetés, „Eredeti Magyar Szürkemarha Termék” terméknagydíj kihirdetése, bemutatófőzés (ököruszály leves), séfek, szakácsok előadása.

Fajtatörténeti kiállítás

A Mezőgazdasági Múzeum (szakmai kurátor) társrendezésében a román stílusú épületegyüttes kerengőjében fajtatörténeti kiállítás látható majd, tablók és tárgyi emlékek segítségével, ahol a fajta eredetétől napjainkig végigkísérheti a látogató, hogyan fonódik össze a magyar szürkemarha fajta a magyarság történelmével. A kiállítást Kunkovács László és Radisics Milán fotóművész képei teszik színesebbé.

Trófeakiállítás

A tenyésztők által a kiállításra beküldött trófeákból a főbejárathoz vezető úton trófeakiállítást rendeznek, ahol a kiállított szarvak kapitális méreteit, különleges szarvalakulásokat, híres egyedek kipreparált fejét tekintheti meg a látogató.

Élőállat bemutató

Nem hiányozhat a rendezvény nevét adó szürkemarhák élő, élményszerű bemutatása sem. A Vajdahunyad vár előtti téren elkerített karámban kiállításra kerül két anyatehén borjával, a hatos ökörfogat és a címeres lajstromos szelíd szürkemarha bika is. Az állatok takarmánnyal és vízzel való ellátásáról az őket gondozó, autentikus viseletbe öltözött gulyások gondoskodnak.

 


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?