hirdetés

Tréningeztek a Bocuse d’Or verseny pincérei

A világ leghíresebb szakácsversenyének Magyarországon megrendezendő európai döntőjére készülnek azok a pincér tanulók a Budapesti Gazdasági Egyetemen. A több körben megtartott kiválasztási folyamat után bekerült 30 fő feladata az lesz, hogy a szakácsversenyzők által elkészített és megtálalt ételkompozíciókat hibátlanul prezentálják a 12 főből álló nemzetközi zsűri elé. A felelősségük óriási, hisz amennyiben bármelyikük hibázik – netán elejti a tányért – akkor az a szakácsversenyző, akinek a megtálalt ételét nem tudták megfelelően eljuttatni a zsűri elé, gyakorlatilag kiesik a versenyből.

hirdetés

A pincér tanulók kiválasztása már a december 13-i magyar elődöntőn elkezdődött, ahol a meghirdetett helyekre több, mint 55 diák érkezett az ország minden részéről. Nagyon sok szakképző intézmény képviseltette magát, az oktatók által kijelölt legjobb tanulókkal. A szakmai válogatás során nehéz helyzetbe kerültek a végső csapat összeállítására hivatott szakemberek, hisz kiderült, hogy kiváló képességű diákok gyűltek össze aznap a verseny színhelyén, a budaörsi Metro Vevőakadémián.

Mivel a verseny kommunikációs nyelve az angol, ezért fontos volt, a megfelelő, magabiztos angol nyelvtudás, mivel érteniük kell az Európa minden részéről érkező versenyzők utasításait, ahol a verseny hevében gyorsan, és sokféle akcentussal jönnek majd az instrukciók. Ezért a második szűrő a nyelvtudás felmérésére irányult. A legjobb angoltudással rendelkező tanulók kerültek be a 30 fős keretbe, akik megkezdték a felkészülést a versenyre.

Ennek első lépcsőjeként a Budapesti Gazdasági Egyetem tanéttermében megtörtént az első tréning, ahol a pincér csapat éles szituációban gyakorolhatta a versenykörülményeket. A 12 fős zsűri ez esetben az egyetem tanáraiból, és meghívott vendégekből állt, akik a vendéglátós szakmát a legmagasabb szinteken képviselték.

A felszolgált menüsort Dr. Sándor Dénes, a BGE docense állította össze és készítette el, a pincérek kiválasztása, felkészítése és az éttermi munka irányítója Tóth Gábor, a Gödöllői Szakképző Magániskola gyakorlati oktatásvezetőjének volt a feladata. A team munkáját segítette Vomberg Frigyes a magyar Bocuse csapat szakmai tanácsadója.

A pincérek munkája – azon túl, hogy biztonságosan kell tudniuk dolgozni – egy szigorú, összehangolt koreográfia szerint zajlik, a tréning feladata elsősorban ezeknek a mozdulatsoroknak az összehangolása volt. A következő fontos lépcső a felkészülésben, a 2016. február 18-án a BNV-n megrendezendő magyar Bocuse d’Or döntő lesz, ahol a tanulók igazán éles körülmények között kell, hogy teljesítsenek.

(forrás: Tóth Gábor, VSZOE, Vendég&Hotel Online)
hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Ön szerint szükséges az érdekképviseleteknek a mozgáskorlátozott turisták érdekeiért lobbizni?

Kiadónk társoldalai