A magyar lakosság fogyasztja a legkevesebb zöldséget az EU-ban

Ahogy arról tagnap is írunk, a zöldség- és gyümölcsfogyasztás fontos, amennyiben el szeretnénk kerülni a szív- és érrendszeri panaszokat.  Az Europa Pont cikke szerint ma nagyjából háromból két európai fogyaszt naponta gyümölcsöt és zöldséget – Magyarországon sajnos ez az arány jóval alacsonyabb.

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) azt javasolja, hogy napi szinten legalább 400 gramm zöldséget és gyümölcsöt, azaz öt adagot fogyasszunk. Ettől az értéktől az uniós országok többsége, csakúgy, mint Magyarország, még jelentősen elmarad. Sajnos a fogyasztás változása sem mutat egyértelmű növekedést az elmúlt években, ezért a legtöbb tagállamban – így hazánkban is – különböző kampányok futnak fogyasztásuk népszerűsítésére. 

Az EUROSTAT legfrissebb vonatkozó adatait feldolgozó grafikáinkon megnézhetitek, hogy állnak ebben a tekintetben a tagállamok, az egyes országokban a lakosság mekkora hányada eszik legalább egyszer (vagy többször) naponta gyümölcsöt vagy zöldséget. Ez függ az éghajlati adottságoktól, a termeléstől, a helyi társadalom egészségtudatosságától, de nem független a személyes tényezőktől, például az anyagi lehetőségektől  és a képzettségtől. 

Ahogy sejthető: a mediterrán országok lakossága fogyasztja általánosságban a legtöbb gyümölcsöt, zöldségben pedig vegyesebb a kép.

A zöldségfogyasztás tekintetében az utolsók vagyunk a tagállamok között:

Forrás: Európa Pont


Magyar natúr borok bemutatkozása Stockholmban

Magyar natúr borok bemutatkozása Stockholmban 

Stockholmban mutatkozott be több fiatal magyar borász április 22-én, egy belvárosi, a fiatal közönség körében is népszerű étteremben.
Egy napra Budapestre költözik Hollywood

Egy napra Budapestre költözik Hollywood 

Wolfgang Puck Budapestre hozza a nemzetközi filmipar legnagyobb gálájának hangulatát.
Molnár Bence az Arany Kaviár új séfje

Molnár Bence az Arany Kaviár új séfje 

Április 26-tól új séf vezeti az Arany Kaviár Étterem konyháján a munkát.
Édes élet a májusi Glamping pikniken

Édes élet a májusi Glamping pikniken 

A Nomád Hotel & Glamping 9. alkalommal rendezi szezonnyitó piknikjét május utolsó vasárnapján.
Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól

Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól 

A Bortriatlon egy nagyon izgalmas rendezvény, aminek egyik fontos állomása a Szürkebarát Hétvége.
Séfváltás a Lidl Konyha élén

Séfváltás a Lidl Konyha élén 

Nem akárki érkezik a cégcsoport konyhájára: egy Michelin-díjat kapó ifjú séf váltja a korábbi, Michelin-csillagos konyhát irányító séfet.
Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia

Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia 

A Visegrádi Alap támogatásával létrejött nemzetközi eszmecserére öt országból érkeztek előadók és résztvevők.  
Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban

Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban 

Újabb büfékocsik, bővülő ételkínálat, nemzetközi ízek várják a látogatókat.. és persze pizza és hamburger minden mennyiségben.
Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye

Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye 

Reflektorfényben a magyar borok.
Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat

Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat 

Az MNGSZ 2023-ban alapította a Debrecen és Magyarország ikonikus séfjéről elnevezett Boros László-díjat., amelyet április 30-án adnak át az idei kitüntetettnek.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?