Amikor a hegy megy...

A Tokaj Vinum Hunagricum Egyesület kilenc állomásból álló országos roadshow-t szervez Hegyalja tíz éves világörökségi státuszának jubileumán.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Tokaj-Hegyalja kulturális, természeti, szőlőtermesztési és borkészítési öröksége 2002 óta az UNESCO által odaítélt Világörökség része. A talán legismertebb hazai borvidék népszerűsítését zászlajára tűző programsorozat előadások, kóstolók és kiállítás formájában mutatja be az egyetemi és főiskolai hallgatóknak azt a gazdagságot és kultúrát, amelyet Hegyalja ma jelent.

Az egyesület célja, hogy azon fiatal felnőtt értelmiségi réteg számára is vonzóvá, és a mindennapok részévé tegye a tokajit, akik eddig csak az „ünnepek boraként” gondoltak erre korábban. Az egyesület szeretné minél több érdeklődővel megismertetni a kulturált borfogyasztás alapjait. Az előadássorozat fontos célja, hogy a fiatalabb generációt közelebb hozza a hagyományos tokaji borokhoz.

Az előadások és a kóstolók lehetőséget nyújtanak a fiatalok számára, hogy megismerjék a borvidék engedélyezett fajtáit, borstílusait, a tokaji borok szerepét a gasztronómiában. Fontos, hogy a fiatal értelmiség számára is megismerhető legyen az hagyaték, amely gyakran apáról-fiúra szállva, több száz éve alatt egymásra épülő tudásból rakodott össze, s nagyon fontos részét képezi az általános emberi kultúrának és tudásnak.

A roadshow kereti között arra is lehetőség nyílik, hogy a fiatalok megismerkedjenek azokkal a modernebb, frissebb száraz borokkal is, amelyek ma már Hegyalja kínálatának fontos részét képezik.

A Tokajvinum Hungaricum Egyesület a hagyományos tokaji borstílus megőrzése és fenntartása érdekében alakult meg 2004. március 18-án. Az egyesület tagjai olyan Tokaj-hegyaljai pincészetek, amelynek borkészítési filozófiája a több száz éves hagyományos módszereken alapul.

Az összefogás célja a tokaji borok hungaricum jellegének és a magyar tulajdonba tartozásnak a hangsúlyozása. Az egyesület tagjai kisebb, magyar családi tulajdonban lévő pincészetek, amelyek felkérésére az egyesülethez csatlakozott a nemzeti tulajdonban lévő Tokaj Kereskedőház is. Legfőbb céljuk a klasszikus tokaji borkülönlegességek, így a szamorodni és az aszú borok védelme. A borvidék páratlan adottságai olyan borok készítését teszik lehetővé, amelyeket sehol máshol a világon nem lehet elkészíteni.

A Tokajvinum Hungaricum Egyesület tagjai:
Babits Pincészet, Bene Pincészet, Bodnár Pincészet, Götz Pincészet, Kiss Pincészet, Monyók Pincészet, Ráski Pincészet, Sajgó Pincészet, Szilágyi Pincészet, Tokaj Kereskedőház

Az előadások helyszínei:
Budapest – Corvinus Egyetem; Budapest – Műszaki Egyetem; Budapest – Budapesti Gazdasági Fősikola; Budapest – ELTE; Nyíregyháza – Nyíregyházi Főiskola; Miskolc – Miskolci Egyetem; Pécs – Pécsi Tudományegyetem; Szeged – Szegedi Tudományegyetem; Győr – Széchenyi István Egyetem


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.