Balatoni vendéglátás vs. külföldi meló

Elég ütős bejegyzés jelent meg a minap egyik kedvenc közösségi oldalamon, abban a csoportban, amelyben immár 15 000 tagot jegyeznek! Egy szakács üzent a balatoni vendéglátósoknak: reméli, hogy az elmúlt években alaposan megszedték magukat, mert az idei szezontól változik a helyzet. Nem tudják tovább szipolyozni a szakácsokat, kisegítőket, felszolgálókat, sokkal mélyebben kell belenyúlniuk a pénztárcájukba ahhoz, hogy ezentúl is profi gárda dolgozzon náluk.

A balatoni munkaerőhelyzetről, pontosabban szólva munkaerőhiányról a vendéglátás területén számos leleplező cikk, riport készült idén – nem is szaporítanánk ezek számát. Inkább megmutatjuk az érem másik oldalát: azaz hová és miért tűntek el a tóparti konyhákon, vendégtérben és teraszokon dolgozók? Ahhoz is tanácsot adnak a legilletékesebbek, mivel lehetne ismét visszacsalogatni őket nyárra a víz mellé…

Stressz fillérekért vagy nyugodt élet sok pénzért?

Egy kezdő szakács (!) havi 160 órát dolgozik 400 ezer forintnyi euróért Németországban, és a fizetése felét még félre is teszi, mert lakásra gyűjt. Azt mondja – és ugyanezt állítja a többi külföldön dolgozó –, nemcsak jobban keres, mint idehaza, hanem nyugodt, stresszmentes, kiszámítható az élete. Másvalaki nyersen fogalmaz: „A tulajok a Balatonnál három hónap alatt akarnak nagyot kaszálni, ezért havi 400 órában dolgoztatják, akit sikerül felvenniük. Ki lehet számolni: nulla szabadnap, negyven fokos hőségben éjjel-nappal kőkemény meló, semmi elismerés, csak a robot, jó esetben minimálbérért, de inkább feketén, és persze szeptembertől ott állsz munka nélkül.”

Hirtelen meggazdagodás vagy egész éves nyitva tartás?

Egy másikuk még tovább megy: „Simli, sumákság, pénzmosás. A Balaton nem arról híres, hogy profi vendéglátósok színtere lenne, inkább zavaros pénzmosodák, hozzá nem értő, lóvéban dúskáló, hatalmas dzsipekkel járó aranyifjak gyűjtőhelye, akik ráadásul még a szakács munkájába is szeretnek beleszólni: azt kell főzni, amit a tulaj szeret. A munkakörülményekre figyelnek a legkevésbé, az alapanyag minősége sem érdekli őket igazán, inkább az, hogy bőven legyen mindenből a konyha hűtőjében, olcsón beszerezve, a munkaerő pedig, ha egy mód van rá, számlamentesen, jó esetben minimálbérért, a többit zsebből fizetve álljon rendelkezésre.”

Olvashatunk még amúgy ugyanezen a portálon arról, hogy a konyhán dolgozó azt sem tudja, hogyan kell megfőzni a paradicsomlevest. Máshol nem tudja a kezdő szakács, miből készül a rántott szelethez a rá való panír – de hagyjuk inkább most ezeket a (rém)történeteket, és lássunk egy lehetséges megoldást! Sikertörténetet írnak a Balaton déli partján, egy faluszéli kis étteremben, ahol a következő a recept: próbálnak a környékről megnyerni munkatársakat, nem érdekli a ház vezetését, hogy ért-e a jelentkező az adott területhez, inkább vállalják, hogy ők betanítják. Belátták, hogy minden tavasz végére új csapattal felállni képtelenség, ezért jó döntésnek látják az egész éves nyitva tartást. Alaposan emeltek idén a béreken. A teljes csapat legálisan, bejelentve, tisztes fizetésért dolgozik. Azt pedig elfogadják, ha valaki elmegy tőlük – például a konyháról –, mert megértik, hogy vagy feljebb lép, vagy önállóan, séfként dolgozik tovább. Próbanap nincs a konyhán, sem a vendégtérben, három hónapig kölcsönösen kipróbálják egymást, és ha tetszik egyik a másiknak, a másik az egyiknek, és befogadja a közösség – és bővül a csapat.


Új vezérigazgató két budapesti Marriott-ház élén

Új vezérigazgató két budapesti Marriott-ház élén 

Angela Saliba a Budapest Marriott Hotel és a Millennium Court, Marriott Executive Apartments új vezérigazgatója.
Májustól üzemeltetőváltás egy dobogókői és egy tihanyi szálláshely esetén

Májustól üzemeltetőváltás egy dobogókői és egy tihanyi szálláshely esetén 

Májustól az Accent Hotels üzemelteti a Cardoner Hotelt és a Tihany Yacht Clubot.
Pizzakészítés, olívaültetvények, sajtüzem, sonkagyár, fenntarthatóság és regionalitás

Pizzakészítés, olívaültetvények, sajtüzem, sonkagyár, fenntarthatóság és regionalitás 

Olaszországi tanulmányúton inspirálódtak a hazai kastélyszállodások.
Igazgatóváltás a Hotel Clark Budapest élén

Igazgatóváltás a Hotel Clark Budapest élén 

A Hotel Clark Budapestben a munkát idén májustól Lakézi András vezeti, aki Lukács Istvánt követi az igazgatói székben.
Különleges megoldással készült a Crowne Plaza Budapest új kampányfilmje

Különleges megoldással készült a Crowne Plaza Budapest új kampányfilmje 

Építészeti vizualizációval készült a Crowne Plaza Budapest új kampányfilmje.
Megfizethető szálloda magyaroktól magyaroknak - megnyílt a Lifestyle Hotel a Mátrában

Megfizethető szálloda magyaroktól magyaroknak - megnyílt a Lifestyle Hotel a Mátrában 

Elképzeléseik szerint öt éven belül tizenöt-húsz hazai és külföldi egységgel rendelkező hazai szállodalánccá bővülnek.
Ez a szállodalánc az ország legvonzóbb munkaadója

Ez a szállodalánc az ország legvonzóbb munkaadója 

A HoReCa-szektoron belül.
Ötcsillagos luxushotel Opatija szívében

Ötcsillagos luxushotel Opatija szívében 

Opatija központjában várja vendégeit az arisztokratikus hangulatú topszálláshely, a Hotel Milenij.
Harmadszorra is Európa legjobb szállodái között a Maison Bistro & Hotel

Harmadszorra is Európa legjobb szállodái között a Maison Bistro & Hotel 

Az elismerés újabb gyümölcse a kompromisszumot nem ismerő, minőségi, profi szolgáltatásnak és kiváló vendéglátásnak.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.

Interjú

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.