Kreatívos újságíróból lett a Pastrami cukrásza

Ma már mindennapos, hogy diplomás nők cukrász szakmunkás-bizonyítványt szereznek – véli Márk Szonja, a Kreatív korábbi munkatársa, aki pár éve maga is cukrászatra cserélte az újságírást. Fél éve a Pastramiban dolgozik, ahol akár korábbi interjúalanyai is ehetnek a sütijeiből.

Amikor elmentél szülési szabadságra a Kreatívtól, akkor már tudtad, hogy nem fogsz visszatérni? Esetleg azt is, hogy valami teljesen újba fogsz bele?
Azt éreztem, hogy a Kreatívnál számomra véget ért egy időszak. Nem tudtam, hogy mi lesz velem, de nem is nagyon érdekelt, csak babázni akartam. A cukrászat akkor még nem volt a képben.

Akkor az otthonléttel együtt jött a blog [edesem.blog.hu – a Szerk.] és a cukrászat?
Az, hogy legyen saját cukrászdám, régi vágyam volt, de eleinte nem tartottam reálisnak. Az Édesem blogot először csak magamnak kezdtem el írni, hogy a recepteket dokumentáljam. A blog velem együtt fejlődött, ha megnézed a legrégebbi bejegyzéseket és a fotókat, azt mondod rá legfeljebb, hogy aranyos. Úgy gondoltam, hogy ha tényleg komolyan akarom csinálni a cukrászatot, akkor ahhoz kell egy papír, és mivel éppen otthon voltam, jutott időm arra, hogy elvégezzem a cukrásziskolát.

Láttam egyszer, hogy a cukrászok tankönyvében azt írják, hogy a muffin hozzávalója a muffinpor. Milyennek találtad a képzést?
A cukrászképzés valóban nem túl szofisztikált, és emiatt a cukrászok nagy része sem az. Látom, hogy miket visznek el a nagykerekből, ilyenkor nyáron például nagy mennyiségben a fagylaltporokat és stabilizátorokat. A fagyi sok helyen porból és vízből készül, azon van a legnagyobb árrés. Mi is szoktunk fagyikat készíteni, de csak tojásból, tejből, tejszínből, cukorból, és ezt ízesítjük.

Melyik ország cukrászata hat rád leginkább?
Az olasz, a francia, de nagyon bírom az angolokat és az amerikaiakat. A franciáknál minden csupa mousse, nagyon szabályos és vonalzóval húzott. Ennél sokkal közelebb áll hozzám a rusztikus vonal, a készítés és a forma. Ezeken a sütiken látszik, hogy szívvellélekkel készültek.

Ma már nem számít kirívónak az eseted, hogy bölcsészdiplomával kitanultad a cukrász szakmát. Te is látod ezt a trendet?
Abszolút. A környezetemben minden ötödik lány cukrász, igaz, most ezzel nem egy komoly kutatást eredményét mondtam el, lehet, hogy minden második. Ahogy a kulináris dolgok divatba jöttek, úgy alakult ki, hogy ma a lányok sütikéznek, a fiúk meg szakácskodnak.

K&V

Mi volt a legutóbbi film-/koncert-/ könyvélményed?
Don DeLillo: Cosmopolis

Mi a legtöbbet hallgatott zene a telefonodon?
Nagyon öreg vagyok, ha nincs rajta zene?

Mi a kedvenc ételed?
Gyümölcspite mindenféle variációban.

Hová utaztál eddig a legmesszebbre az otthonodtól?
Kínaba.

Melyik történelmi személyiséggel tudsz a legjobban azonosulni?
Általában senkivel sem tudok azonosulni.

Mi a kedvenc állatod?
Még nem találkoztam vele.

Milyen újságot vásárolsz rendszeresen?
Bon Appetit, Donna Hay Magazine, Everyday Food stb.

Mikor írtál utoljára kézzel levelet/képeslapot?
Sütihez ajándékkísérő ér?

Milyen rádiót hallgatsz?
Tilost.

Mit szeretsz az emberekben?
A szórakoztató társaságukat.

És mit nem?
Ha megsértődnek.

Cukor vagy édesítő?
Csak a cukor.

Ha lenne egy saját üzleted, mit lehetne ott kapni?
Vajon mit?

Elalvás előtt internet, tévé vagy könyv?
Könyv, anélkül nem tudok elaludni.

Ios vagy android?
Ios.

Mi lett az álmoddal, hogy saját cukrászdát nyitsz?
Egy évig jártam körbe, hogy nyissak vagy se, de nagynak láttam a rizikót, meg különben sem vagyok egy vállalkozó típus. Mert lehet persze szerencséje az embernek, és ha felkapott lesz a hely, akkor eltartja magát. De az sem feltétlenül igaz, hogy ha jót csinálsz, akkor az felkapott lesz. Én olyan kis helyet álmodtam meg, amiben házias sütik vannak, de nincs oroszkrém meg dobostorta. Aztán lehet, hogy fel kellett volna adnom az eredeti elképzeléseimet, és az igényekhez igazodom, ha azt látom, hogy az emberek, akik a Cukrászda felirat miatt bejönnek, meg éppen ezeket keresik. És nem akartam azt sem, hogy hét napból hetet töltsek egy kis műhelyben, és a családomra ne maradjon időm. Bő fél éve kerültem a Pastramiba, és itt az a jó, hogy egy nagy látványkonyhában dolgozom, és látom a vendégeket, amint a süteményeimet eszik.

Ez nagyobb öröm, mint amikor korábban egy-egy cikkedet olvasták, dicsérték?
Az is nagyon jó volt, de újságíróként sokszor éreztem azt, hogy „úristen, meg kell írnom a cikket”, még akkor is, ha nagyon érdekelt a téma. A sütésnél ilyen nincs, és lehet, hogy azért, mert nem lehet mellébeszélni, sokkal kézzelfoghatóbbat alkotok, a pár hozzávalóból egyszer csak lesz egy szép és finom sütemény.

Csak cukrot vagy édesítőszert is használsz?
Nem használok édesítőket, egyrészt mert a cukrot szeretem, másrészt pedig eddig még mindegyikről kiderült, hogy nem stimmel velük valami. Egy egészséges ember ehet édességet, de nem kell kétpofára zabálni a nagy tortaszeleteket.

Ha jó sütit akarsz enni, hová mész?
Szeretem a váci Desszert Szalont, igaz, oda azért nem megyek el csak úgy sütizni, mint ahogy a Greshambe sem, ahol cukrásztanuló voltam. A Gerbaud cukrászdáját szeretem, a szülinapomra pedig a tortát a Zazziból kaptam.

Forrás: Kreatív Online


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.