A lencse csökkentheti a vércukorszintet

Egy 24 emberen végzett kanadai vizsgálat legalábbis határozottan erre a megállapításra jutott.

Egy kanadai vizsgálat szerint a vércukorszint számos esetben drasztikusan csökkenthető, ha az ember krumpli vagy rizs helyett lencsét eszik.

Az egészséges felnőttek jelentősen csökkenthetik a vércukorszintjüket, ha a krumplihoz és a rizshez hasonló, keményítőben gazdag élelmiszereket lencsével helyettesítik az étrendjükben, állapította meg a kanadai Guelph-i Egyetemen (University of Guelph) folytatott egyik tanulmány.

Amint az ismeretes, a lencse egy fehérjében dúskáló hüvelyes zöldség.


A vizsgálatban 24, semmilyen ismert egészségügyi problémával nem küszködő felnőtt vett részt.

A kutatók először megmérték a résztvevők vércukorszintjét, majd pedig négy csoportra osztották őket. Az első csapatnak pusztán fehér rizst, a másodiknak fele-fele arányban nagy szemű zöld lencsét és fehér rizst, a harmadiknak fele-fele arányban kis szemű zöld lencsét és fehér rizst, a negyediknek pedig fele-fele arányban vöröslencsét és fehér rizst szolgáltak fel. Az étkezés után két órával ismét megmérték a vizsgálati alanyok vércukorszintjét.

A kutatók ezt követően ugyanezen arányokkal, ám a rizst fehér burgonyával helyettesítve megismételték a folyamatot.

Azoknál az embereknél, akiknek menüjében a rizs mellett bármilyen lencse szerepelt, a vércukorszint 20 százalékkal esett.

Azoknál, akik fél adag krumpli mellett bármilyen lencsét ettek, a vércukorszint 35 százalékot zuhant.
Mind ennek az az oka, hogy a lencse lelassítja az emésztést, és így a cukor is lassabban „hatol be” a véráramba.

Forrás: Élelmiszer Online


Egy napra Budapestre költözik Hollywood

Egy napra Budapestre költözik Hollywood 

Wolfgang Puck Budapestre hozza a nemzetközi filmipar legnagyobb gálájának hangulatát.
Molnár Bence az Arany Kaviár új séfje

Molnár Bence az Arany Kaviár új séfje 

Április 26-tól új séf vezeti az Arany Kaviár Étterem konyháján a munkát.
Édes élet a májusi Glamping pikniken

Édes élet a májusi Glamping pikniken 

A Nomád Hotel & Glamping 9. alkalommal rendezi szezonnyitó piknikjét május utolsó vasárnapján.
Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól

Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól 

A Bortriatlon egy nagyon izgalmas rendezvény, aminek egyik fontos állomása a Szürkebarát Hétvége.
Séfváltás a Lidl Konyha élén

Séfváltás a Lidl Konyha élén 

Nem akárki érkezik a cégcsoport konyhájára: egy Michelin-díjat kapó ifjú séf váltja a korábbi, Michelin-csillagos konyhát irányító séfet.
Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia

Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia 

A Visegrádi Alap támogatásával létrejött nemzetközi eszmecserére öt országból érkeztek előadók és résztvevők.  
Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban

Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban 

Újabb büfékocsik, bővülő ételkínálat, nemzetközi ízek várják a látogatókat.. és persze pizza és hamburger minden mennyiségben.
Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye

Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye 

Reflektorfényben a magyar borok.
Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat

Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat 

Az MNGSZ 2023-ban alapította a Debrecen és Magyarország ikonikus séfjéről elnevezett Boros László-díjat., amelyet április 30-án adnak át az idei kitüntetettnek.
Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál

Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál 

Immár hatodik alkalommal kerül megrendezésre a már-már hagyománnyá avanzsált sétáló kóstoló. 

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?