hirdetés

Antibiotikum mentes, prémium libamáj hamarosan itthonról

Az ehhez szükséges tenyésztés- és tartástechnológiának fejlesztését kezdte el az INTEGRÁL Élelmiszeripari és kereskedelmi Zrt.; a projekt összköltségvetése több mint 1,4 milliárd forint, közölte a társaság.

hirdetés

Közleményük szerint a projekt azért fontos, mert a libamáj Magyarország kiemelkedő exportcikke, hungarikuma, de az állatjóléti előírások szigorodása és a különböző állatvédő mozgalmak jelentős kihívások elé állítják előállítását.

A töméses hízlalás kiváltására szolgálna a tömés nélküli libamáj előállítás, az erre vonatkozó termelési kísérletek azonban eddig eredménytelennek bizonyultak világszerte.
Ezért úgy vélték, a tömés és az arra történő előkészítés tenyésztés- és tartástechnológiai fejlesztése jelenthetné a megoldást. Mindez azt jelenti, hogy olyan libák tenyésztésére van szükség, amelyek antibiotikum nélkül, kíméletes tömés technológia vagy akár tömés nélkül is képesek a prémium minőségű libamáj előállítására.

Depositphoto
Depositphoto
 

A fejlesztésben a második lépés a tartási és takarmányozási rendszer finomítása és a madárinfluenza miatti szigorítások következtében alkalmazandó zárt tartástechnológia fejlesztése.
Gödöllőn és Kiskunfélegyházán zajlik a konzorcium által elindított projekt megvalósítása, amelyben 96 ember dolgozik. A közlemény szerint 2025-re valósul meg a beruházás.  

(forrás: MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Figyelem - új mailcímek!

Felhívjuk figyelmüket, hogy email-címeink megváltoztak. Közleményeiket, híreiket, meghívóikat a  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  és a  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  email-címekre várjuk. Központi email-címünk: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. .

A korábbi email-címeinkre küldött tartalmak nem jutnak hozzánk. Kérjük, az új email-címekre frissítsék a listáikon a nevünk mellett az adatokat. Köszönjük!

hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Friss lapszámunk fókuszában a szezonnyitás és a fenntarthatóság áll.

Találkozzunk a Facebookon!

Az energiaárak és az alapanyagok beszerzési költségei ugrásszerűen megnőttek, és még nem tudni, hol a vége. Ön tett-e valamit annak érdekében, hogy ellensúlyozza valahogy a brutál módon megnövekedett kiadásait?

Partnerünk