Badacsonyi borok csúcsgasztronómiával a fővárosban

Már javában zajlanak az előkészületek a Badacsony New Yorkban esemény kapcsán. A jelentős múltra visszatekintő népszerű seregszemle, amely a borvidék jövőjét szolgáló közös gondolkozás és összetartozás szimbólumaként jött létre, immár tizenkettedik alkalommal kerül megrendezésre Budapesten a patinás New York Palota Róma termében - tájékoztatták lapunkat a szervezők.

A Badacsonyi Turisztikai és Borút Egyesület koordinálásával, valamint a badacsonyi borászok aktív közreműködésével április 22-én megrendezésre kerülő eseményen közel 40 badacsonyi borászat, több mint 180 korlátlanul kóstolható izgalmas és egyedi bora várja a vendégeket. A rendezvényt továbbá számtalan élményprogram, helyi turisztikai és gasztronómiai kiállító, illetve egy izgalmas – Vulkáni palackokból kiszabadult borszellemek keresik méltó társukat „badacsonyi nász” jeligére a New York Palotában című – mesterkurzus is színesíti majd. Utóbbi, a két kiváló szakember, Dr. Csizmadia András (a BorSchola alapítója és vezetője, főiskolai docens (BGE), tanár, szakújságíró, borszakértő, a Magyar Bor Akadémia tagja), valamint Wolf András (a New York Kávéház, A Séf Asztala és a Gundel Étterem executive séfje) közreműködésével megtartott esemény minden bizonnyal a Badacsony New Yorkban egyik várva-várt csúcspontja lesz. A kihagyhatatlan, 16 órai kezdésű program keretén belül Dr. Csizmadia András által a vakkóstolás során kiválasztott legjobb borokhoz Wolf András fogja elkészíteni a hozzájuk illő fogásokat. Remek alkalom ez minden bor- és gasztronómia szerető számára, hogy a borokon és ételeken keresztül közelebbről megismerje a páratlan adottságairól világszerte ismert Badacsonyi borvidéket, illetve az itt készült kiváló borokat.

A rendezvényt megelőzően, folytatva az évek óta jól bevált hagyományt idén is a borászok, valamint Dr. Csizmadia András közreműködésével zajlott a Badacsony New Yorkban eseményen bemutatásra kerülő borok előkóstolója március végén. A Balatonra és a Badacsony-hegyre fantasztikus kilátással bíró, 2014-ben megnyílt családias hangulatú Hotel Halászkertben megtartott előkóstolón a négy bizottság közel 200 bort értékelt vakon.
„A Badacsony New Yorkban rendezvénynek többek között az adja a rangját, hogy a bemutatásra kerülő borok egytől-egyig kiválóak. Ennek érdekében a badacsonyi borászokkal közösen szinte már a kezdetektől fogva kitaláltuk, hogy szükséges a vakon történő előkóstoló. Az általunk lefektetett szigorú szabályok, valamint elfogadott értékrendek betartásával a bizottság minden tagja anélkül, hogy tudná melyik termelőnek a bora van éppen a pohárban, hozza meg a döntést. Amennyiben valamelyik bor kizárásra kerül, akkor azt egy másik bizottság is lekóstolja, és csak ezek után történik meg a végleges döntés. Szintén fontosnak tartjuk, hogy minden tétel az adott kategóriájában méltó módon képviselje stílusban a Badacsonyi borvidéket. Már nagyon várjuk az április 22-én megrendezésre kerülő eseményt, és bízunk benne, hogy az elmúlt évekhez hasonlóan idén is nagyon sikeres lesz. Tavaly csúcsokat döntött a rendezvény látogatottsága, hiszen közel 500 jegyvásárló, valamint 400 szakmai- és sajtómunkatárs volt jelen. – hangsúlyozta az előkóstolót követően Váli Péter borász, az esemény szervezőbizottságának elnöke.


„Az előkóstoló már az elejétől fogva nagyon hasznosnak bizonyult, hiszen a rendezvény korai fázisában volt olyan alkalom, hogy a boroknak akár a 20-30%-a is kizárásra került. Ezek helyét újak vették át, így garantálni tudtuk, hogy a Badacsony New Yorkban eseményen csak a legkiválóbb tételek kerültek a poharakba. A vakkóstolás egyben egy építő jellegű kóstolás, hiszen minden borászat képviselteti magát, így a borokkal kapcsolatosan megfogalmazott véleményeknek is a tanúja. Ebből adódóan, akarva-akaratlanul de formálódik benne az a stílus, amit Badacsonynak kellene képviselnie. Nemcsak én, hanem a borászok is hasznosnak találják ezeket a közös kóstolókat, ahol véleményt tudnak egymással cserélni. Büszkék vagyunk, hogy évről-évre elképesztő fejlődésen ment át Badacsony, illetve az itt készült borok. Mint a mai napon kóstolt borok is visszatükrözték, egy olyan borvidékről van szó, amely rendívül sok értékkel, egyediséggel és lehetőséggel bír. Jól szemlélteti ezt a tényt a mai napon történt előkóstoló is, ahol a borok csupán egy százaléka került kizárásra. Szintén pozitívumként emelném ki, hogy soha ennyi bor, szám szerint 34, még nem került kiemelésre, mint a mai napon. Ebből lesz kiválasztva Dr. Csizmadia András által az a tizenkét tétel, ami a mesterkurzuson kerül majd bemutatásra. A rendezvényre és a mesterkurzusra már elővételben március 1-től egészen április 21. éjfélig online vásárolhatnak jegyet a www.kostolo.badacsony.com weboldalon az érdeklődők, de korlátozott számban a helyszínen is lesz erre lehetőség. Szerencsére jól fogynak a jegyek, ami bizakodásra ad okot.” – mondta a Borbély Családi Pincészet fiatal borásza, az Év Bortermelője cím birtokosa Borbély Tamás, aki már a kezdettől fogva kiállítóként, illetve szervezőként is részt vesz a borvidéki seregszemlén.

BADACSONY NEW YORKBAN
IDŐPONT: 2023. április 22. (szombat)
HELYSZÍN: Budapest, New York Palota, Róma terem


Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje

Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje 

Az ország egyik legnevesebb séfje szerepel kiadónk, a Klasszis Média idén is megrendezésre kerülő, szállodákat és éttermeket megcélzó designversenyének zsűrijében.
Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból

Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból 

A nagykóstolón több mint húsz Kárpát-medencei pincészet mintegy ötven borával ismerkedhetnek meg a látogatók.
Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején

Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején 

Ismét megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven.
Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon

Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon 

Ismét a Kincsem Parkban gyülekeznek a legjobb mozgó street foodosok.
Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc

Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc 

A McDonald’s jelentős forgalomcsökkenést jelentett be az idei első negyedévre vonatkozóan.
Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata

Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata 

Új séf, új étlap, új élmények.
Ilyen lesz a Balaton egyik legújabb étterme

Ilyen lesz a Balaton egyik legújabb étterme 

Május végén nyitja meg kapuit Alsóörsön az Y by Rácz Jenő étterem, amely a Michelin-csillagos séf, Rácz Jenő vezetésével várja a vendégeket.
Szigorítás az energiaitalok piacán

Szigorítás az energiaitalok piacán 

A jogszabály célja a fiatalok körében tapasztalható aggasztó energiaital-fogyasztási trendek visszaszorítása.
Lazulós programokkal indul a szezon a Kopaszi-gát menő helyén

Lazulós programokkal indul a szezon a Kopaszi-gát menő helyén 

Idén május elsejével nyitja meg kapuit a Kopaszi-gáton a Flava Beach Bár és Büfé.
Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják

Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják 

A 140 éves dobostorta továbbra is maga mögé utasítja a teljes desszertmezőnyt.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.