Bezárt a Nudli, helyette nyitva az Izakaya

Egy új hely, ahol a fúzió nem konfúzió: alapvetően turistákkal számol a lazulós ázsiai bistro & bar, a pesti Október 6. utcában.  

Az előkészítő munkát követően pénteken kinyitott a Costes csoport legújabb étterme, a Costes Izakaya az Október 6. utcában. A leginkább klasszikus fine dining helyeiről ismert cégcsoport nem titkolt célja, hogy a fesztelen, könnyed hangulatú hellyel szélesebb körben - a fiatalabb generációt is megszólítva - tegye elérhetővé magasminőségű gasztronómiát, lebontva ezzel azt a “feszes” előítéletet, hogy a Costes egyet jelent a luxussal.

A vállalat két, egy-egy Michelin-csillaggal rendelkező fine dining étterme között tehát október közepétől a pánázsiai különlegességeket kínáló Costes Izakayával bővül a kínálat.

 

Búcsú a Nudlitól

Ahogy a cégcsoport egyik tulajdonosa, Gerendai Károly fogalmazott a megnyitó alkalmával, másfél évnyi tapasztalatszerzés után be kellett látniuk, hogy a Nudli nem hozta meg a várt áttörést, az Október 6. utcai bérelt üzletük egy turisták által jobban keresett, frissebb koncepciót kíván.

Costes Izakaya - ez vajon mit jelent?

Mint megtudtuk, a Costes Izakaya magyar fülnek kissé idegenül csengő nevét a kultúrák találkozása ihlette. A Costes név - a Michelin csillagos éttermekkel a hátuk mögött -  a minőség egyfajta szinonimájává vált a hazai gasztronómiában az elmúlt évtizedben. Emellett szinte kézenfekvőnek tűnt, hogy a távol-keleti ízvilágot határozottabban megjelenítsék az éttermi kínálatukban, mivel a fine dining éttermeket üzemeltető cégcsoport gasztronómiai szakmai vezetője, Molnár Márk évtizedes ázsiai konyhai tapasztalatokkal a háta mögött tért vissza Magyarországra.

Í

Így született meg az Izakaya elnevezés, ami az étterem jellegéből fakad, és amit az ázsiai világ, elsősorban a japán kultúrában elterjedt vendéglátóipari fogalom inspirált.

Az izakayák eredetileg olyan japán szakéboltok voltak, amelyekben a vásárlók – általában a munkaidő után – nemcsak vásárolni tértek be, hanem le tudtak ülni fogyasztani, és akár ételeket is tudtak rendelni az alkoholos italok mellé.

Mára a bolt jelleg visszaszorult és leginkább az ázsiai konyhát kínáló bisztró stílust fémjelzi világszerte ez az elnevezés.

Kóstold együtt, oszd meg a többiekkel!

Egy izakayában kicsit laktatóbbak az ételek,mint egy tapas vagy mezze bárban, de nem a "nagytányéros" fogások a jellemzők: a legtöbb fogás olyan, amelyből az asztaltársaság több tagja is osztozkodik, így sokféle ételt tudnak megkóstolni.

Ezeket a vonásokat tradícióként beépítve, ezúttal olyan vendéglátó egységgel próbálkozik most a Costes-csapat, ahol a manapság egyre közkedveltebb “sharing”-koncepció és a munka utáni laza, kötetlen hangulat jellemző, de közben azért a legjobb minőségű alapanyagokat használják az egyedi ízvilágú ételek elkészítéséhez.

 

Új fogalom: fine bistro 

A különleges minőséget hangsúlyozva használják ezen a helyen a "fine bistro" fogalmat. Vegyítik a tradicionális és a modern konyhatechnológiákat, pont úgy ahogy a kortárs képzőművészeti alkotásokat az antik dísztárgyakkal. Ebbe a laza, viszont mindenképp minőségi hangulatba még az is belefér, hogy időnként élő DJ szolgáltatja a zenei hátteret (péntek, szombatonként élő DJ lesz a helyen), ahogy az sem zavaró, ha valaki csak a szintén különleges italválaszték miatt tér be, és nem eszik semmit, csak a bárpultnál szeretne helyet foglalni. 

Új koncepcióhoz új nézőpont kell

Mivel a Costes-csoport menedzsmentje elsősorban a fine dining éttermek üzemeltetésében van otthon, az új koncepció kivitelezéséhez viszont szükség volt a fiatalosabb trendekkel kapcsolatos tapasztalatokra, ezért projektmenedzserként segítségül hívták Budapest egyik legsikeresebb underground rámen bárjának, az Ensonak megálmodóját és tulajdonosát, Tenner Benjámint. A két stílusú vendéglátást összefésülve reményeik szerint nem egymást kioltó, hanem egymást erősítő koncepció született.

Bye, bye Nudli! Welcome Izakaya!

Ennek eredményeképpen öthónapnyi átalakítás után holnap az Október 6. utcában megnyitja kapuit Budapest különleges új vendéglátóegysége, amely október 14-től heti öt napban délután 4 órától várja vendégeit. Elhangzott még, hogy később, ha beválik a koncepció, már ebédre is nyitnak.

Forrás: Costes / Turizmus Online

Forrás: Fotók: Viszlay Márk


Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia

Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia 

A Visegrádi Alap támogatásával létrejött nemzetközi eszmecserére öt országból érkeztek előadók és résztvevők.  
Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban

Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban 

Újabb büfékocsik, bővülő ételkínálat, nemzetközi ízek várják a látogatókat.. és persze pizza és hamburger minden mennyiségben.
Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye

Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye 

Reflektorfényben a magyar borok.
Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat

Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat 

Az MNGSZ 2023-ban alapította a Debrecen és Magyarország ikonikus séfjéről elnevezett Boros László-díjat., amelyet április 30-án adnak át az idei kitüntetettnek.
Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál

Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál 

Immár hatodik alkalommal kerül megrendezésre a már-már hagyománnyá avanzsált sétáló kóstoló. 
Mi lesz a borvidékekkel?

Mi lesz a borvidékekkel? 

Az éghajlatváltozás a világ borvidékeinek hetven százalékát alkalmatlanná teheti szőlőtermesztésre.
Vanília égbolt

Vanília égbolt 

Vanília minden mennyiségben - izgalmas más fűszerek, sosem gondolt párosítások kíséretében.
Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen

Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen 

Merész döntés volt a versenyre nevezni egy piacra került új termékkel - de bejött.
Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc

Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc  

Második éttermét nyitja a BURGER KING Zalában.
Dobja a mobilját a dobozba, és figyeljen szeretteire egy jó ebéd vagy vacsora közben!

Dobja a mobilját a dobozba, és figyeljen szeretteire egy jó ebéd vagy vacsora közben! 

Pihennek a mobilok, szárnyra kapnak a családi kapcsolatok - üzeni a VakVarjú éttermek stábja a Mobil Off Élmény On hét alkalmával.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?