Édes Napok a Várban

Az öt legnagyobb európai fesztivál között tartják számon a Budai Várban megnyílt reprezentatív háromnapos csokoládé-, és édességünnepet, ahol a magyar édesipar krémje mellett neves nyugat-európai kiállítók is megjelennek.

Nemcsak fantázia van a magyar édesiparban, de érezhető a színvonal emelkedése, és itt a sikeres jövő ígérete is – hangsúlyozta megnyitó beszédében Dr. Simon Attila István, a Földművelésügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára. Az államtitkár elmondta: Magyarország komoly lehetőségek előtt áll az édesiparban, de ebben az ágazatban tartós fellendülés csak akkor lehetséges, ha nemcsak hozzáférhetőek a minőségi termékek, hanem igényes és nemzetközi szinten is versenyképes termelői kultúra jön létre az országban. Mindez a jó hagyományok és az innovációk ötvözésével születhet meg. „Akkor szárnyalt az édesipar, amikor szakembereink lépést tartottak a világgal és a tőke támogatta őket ebben” – utalt a régebbi, sikeres történelmi korszakokra Simon Attila.

A nemzeti össztermék növekedésében ma kulcsszerep jut a mezőgazdaságnak, és az élelmiszergazdaságban várhatóan nagyobb szeletet fog kihasítani magának az édesipar. Az államtitkár ezek alapján is arra kérte a vállalkozókat, hogy Magyarországon tervezzék a termelést, a fejlesztéseket. Ahhoz, hogy mindez megérje a piaci résztvevőknek, a Kormány hatalmas átalakításokra szánta el magát a szakképzésben. Az előző ciklusban új törvényt hoztak a szakoktatásról, amelynek egyik legfontosabb célja, hogy olyan korszerű tudást birtokló szakembereket képezzenek a Földművelésügyi Minisztérium fenntartásában működő iskolákban, akik megfelelnek az édesipar aktuális piaci igényeinek. Elhangzott, hogy a minisztérium szeretné a meglévő 19 különböző élelmiszeripari szakképzés mellé a pék-, és a cukrász-képzés felügyeletét is átvenni a közeljövőben.

Simon Attila méltatta, hogy a száz kiállítót felvonultató Édes Napok Fesztivál felkerült Európa legjelentősebb csokoládé-, és édesség-útvonalára. 2014 a sütemények éve volt a rendezvényen. A hagyományos süteménykészítők ugyanúgy jelen voltak a vasárnap estig látogatható fesztiválon, mint a modern cukrászat képviselői. 

 

Forrás: MTI


Magyar natúr borok bemutatkozása Stockholmban

Magyar natúr borok bemutatkozása Stockholmban 

Stockholmban mutatkozott be több fiatal magyar borász április 22-én, egy belvárosi, a fiatal közönség körében is népszerű étteremben.
Egy napra Budapestre költözik Hollywood

Egy napra Budapestre költözik Hollywood 

Wolfgang Puck Budapestre hozza a nemzetközi filmipar legnagyobb gálájának hangulatát.
Molnár Bence az Arany Kaviár új séfje

Molnár Bence az Arany Kaviár új séfje 

Április 26-tól új séf vezeti az Arany Kaviár Étterem konyháján a munkát.
Édes élet a májusi Glamping pikniken

Édes élet a májusi Glamping pikniken 

A Nomád Hotel & Glamping 9. alkalommal rendezi szezonnyitó piknikjét május utolsó vasárnapján.
Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól

Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól 

A Bortriatlon egy nagyon izgalmas rendezvény, aminek egyik fontos állomása a Szürkebarát Hétvége.
Séfváltás a Lidl Konyha élén

Séfváltás a Lidl Konyha élén 

Nem akárki érkezik a cégcsoport konyhájára: egy Michelin-díjat kapó ifjú séf váltja a korábbi, Michelin-csillagos konyhát irányító séfet.
Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia

Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia 

A Visegrádi Alap támogatásával létrejött nemzetközi eszmecserére öt országból érkeztek előadók és résztvevők.  
Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban

Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban 

Újabb büfékocsik, bővülő ételkínálat, nemzetközi ízek várják a látogatókat.. és persze pizza és hamburger minden mennyiségben.
Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye

Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye 

Reflektorfényben a magyar borok.
Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat

Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat 

Az MNGSZ 2023-ban alapította a Debrecen és Magyarország ikonikus séfjéről elnevezett Boros László-díjat., amelyet április 30-án adnak át az idei kitüntetettnek.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?