Ezek a Budapest Airport borversenyének győztesei

Szerkesztőségünk is kapott meghívást arra a nívós esti programra, amelynek keretében tesztelőként részt vehettünk a Budapest Airport Zrt. történetének első Borversenyén, amelyre a Liszt Fernec Nemzetközi Repülőtér rendezvényhelyszínként szolgáló 1-es Termináljában került sor április 20-án.

A tényleg professzionális keretek közt lezajló vakkóstolást hazánk két nagynevű borásza - aiknek számos tétele nyert már rangos hazai és nemzetközi versenyeken - vezényelte le.

Profi műsorvezetők

Egyikük Miklós Csaba volt, a Móron vezeti miklóscsabi néven elhíresült pincészetét, másikuk pedig Ifj. Tiffán Zsolt, aki a dél-magyarországi Villányi Borrégióból érkezett és a Junibor -Fiatal Borászok Egyesületének elnöke,  A borverseny szünetében szerkesztőségünk kérdésére válaszolva elmondták, nagyon sok mintát küldtek be hazai pincészetekből, és ebből kellett nekik kiválasztani négy kategórián belül azokat a mintákat, amelyek végül az április végi verseny alkalmával a zsűri elé kerültek - vakkóstolás keretében.

A versenyre négy kategóriában várták a borászatok jelentkezését - prémium vörösbor, prémium fehérbor, gasztro vörösbor és gasztro fehérbor -, a pályázat pedig páratlan népszerűségnek örvendett: összesen nyolcvanhét magyar borászat 321 bora versengett a címért.

Szakszerű zsűriző közönség

Az est közel nyolcvan zsűritagja a kóstolás során olyan szempontokat vett figyelembe, mint a bor színe, tisztasága, illat-és ízintenzitása és karakteressége.

Mi a Budapest Airport kommunikációs területének asztalához kerültünk, ahol végig (egyre jobb) hangulatban kóstoltuk az elénk kerülő tételeket, és néha kissé vidám "szakszerűségben" sem volt hiány. Például volt közülünk, akinél számított bírálatkor, hogy pont a szerencseszáma volt az adott minta sorszáma, mások azt vélték, ők már annyi bort kóstoltak az este alkalmával, hogy a végén sok egyformának tűnik, megint másoknak pedig a vaktesztet levezető két műsorvezetőnek tételei tetszettek a legjobban, azt kortyolgatták két tesztelés között, amit a vakteszt előtt, mintegy "bemelegítésként" kaptunk.

De egyvalamiben mindnyájan egyet értettünk: ilyen jó hangulatú, akár remek csapatépítő programnak is beillő eseményre nagy kár, hogy egy évben csak egyszer kerül majd sor - ez a mostani volt különben az első alkalom, hiszen ilyen jellegű eseményt még nem rendezett a Budapest Airport -, mert akár minden hónapban is lehetne ilyen program, annyira jól érezte magát minden asztaltársaság. 

Különdíjat is kiosztottak

Fenntartható borászat kategóriában különdíjat kapott a minősítetten organikus gazdálkodásként működő Zelna borászat, amely kizárólag megelőző jelleggel, bio szabályozás szerint engedélyezett, nem felszívódó permetszert használ, talajműveléshez pedig természetes anyagokat alkalmaz. Emellett előnyben részesíti a kézi szüretelési módot, és a vegán fogyasztóközönség számára is készít borokat. Szintén fenntartható borászatként működik a Budapest Airport prémium vörösborát készítő Szekretár borbirtok.

„A Budapest Airport bora nemcsak elegáns ajándék partnereink számára, hanem remek lehetőség arra is, hogy egyes rendezvényeken reprezentálja a vállalat számára fontos értékeket: a minőséget és a kiváló ízlést – mondta Valentínyi Katalin, a Budapest Airport kommunikációs és kormányzati kapcsolatok vezérigazgató-helyettese. Hozzátette: - Egy-egy kiváló, a Budapest Airporthoz illő bor remek jelkép és remek ajándék, mely egyúttal a kiemelkedő magyar borkultúrát is támogatja.”

És végül íme a győztesek 

Akkor tehát következzenek a verseny győztesei, vagyis azok a borok, amelyek a jövőben, az elkövetkező egy évben méltán jelképezhetik majd azt a minőséget és magas színvonalat, amelyet Magyarország kapuja, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér is képvisel.

Premium fehérbor kategóriában:

2017 Béres Tokaji Lőcse Furmint - Béres Szőlőbirtok és Pincészet

Premium vörösbor kategóriában:

2019 Szekszárdi "Golden" Prémium Házasítás - Szekretár Borbirtok

Gasztro fehérbor kategóriában:

2022 Angyal Tokaji Aura - Angyal Borászat

Gasztro vörösbor kategóriában:

2019 Bolyki és Bolyki Superior Bikavér – Bolyki Pincészet

 

Az eseményen készült képeket ezen a linken éri el.

Az eredményeket összesítő listát itt tekintheti meg.

Forrás: Budapest Airport Zrt. / Turizmus Online

Forrás: Fotók: Budapest Airport


Magyar natúr borok bemutatkozása Stockholmban

Magyar natúr borok bemutatkozása Stockholmban 

Stockholmban mutatkozott be több fiatal magyar borász április 22-én, egy belvárosi, a fiatal közönség körében is népszerű étteremben.
Egy napra Budapestre költözik Hollywood

Egy napra Budapestre költözik Hollywood 

Wolfgang Puck Budapestre hozza a nemzetközi filmipar legnagyobb gálájának hangulatát.
Molnár Bence az Arany Kaviár új séfje

Molnár Bence az Arany Kaviár új séfje 

Április 26-tól új séf vezeti az Arany Kaviár Étterem konyháján a munkát.
Édes élet a májusi Glamping pikniken

Édes élet a májusi Glamping pikniken 

A Nomád Hotel & Glamping 9. alkalommal rendezi szezonnyitó piknikjét május utolsó vasárnapján.
Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól

Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól 

A Bortriatlon egy nagyon izgalmas rendezvény, aminek egyik fontos állomása a Szürkebarát Hétvége.
Séfváltás a Lidl Konyha élén

Séfváltás a Lidl Konyha élén 

Nem akárki érkezik a cégcsoport konyhájára: egy Michelin-díjat kapó ifjú séf váltja a korábbi, Michelin-csillagos konyhát irányító séfet.
Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia

Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia 

A Visegrádi Alap támogatásával létrejött nemzetközi eszmecserére öt országból érkeztek előadók és résztvevők.  
Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban

Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban 

Újabb büfékocsik, bővülő ételkínálat, nemzetközi ízek várják a látogatókat.. és persze pizza és hamburger minden mennyiségben.
Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye

Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye 

Reflektorfényben a magyar borok.
Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat

Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat 

Az MNGSZ 2023-ban alapította a Debrecen és Magyarország ikonikus séfjéről elnevezett Boros László-díjat., amelyet április 30-án adnak át az idei kitüntetettnek.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?