Ezek a Budapest Airport borversenyének győztesei

Szerkesztőségünk is kapott meghívást arra a nívós esti programra, amelynek keretében tesztelőként részt vehettünk a Budapest Airport Zrt. történetének első Borversenyén, amelyre a Liszt Fernec Nemzetközi Repülőtér rendezvényhelyszínként szolgáló 1-es Termináljában került sor április 20-án.

A tényleg professzionális keretek közt lezajló vakkóstolást hazánk két nagynevű borásza - aiknek számos tétele nyert már rangos hazai és nemzetközi versenyeken - vezényelte le.

Profi műsorvezetők

Egyikük Miklós Csaba volt, a Móron vezeti miklóscsabi néven elhíresült pincészetét, másikuk pedig Ifj. Tiffán Zsolt, aki a dél-magyarországi Villányi Borrégióból érkezett és a Junibor -Fiatal Borászok Egyesületének elnöke,  A borverseny szünetében szerkesztőségünk kérdésére válaszolva elmondták, nagyon sok mintát küldtek be hazai pincészetekből, és ebből kellett nekik kiválasztani négy kategórián belül azokat a mintákat, amelyek végül az április végi verseny alkalmával a zsűri elé kerültek - vakkóstolás keretében.

A versenyre négy kategóriában várták a borászatok jelentkezését - prémium vörösbor, prémium fehérbor, gasztro vörösbor és gasztro fehérbor -, a pályázat pedig páratlan népszerűségnek örvendett: összesen nyolcvanhét magyar borászat 321 bora versengett a címért.

Szakszerű zsűriző közönség

Az est közel nyolcvan zsűritagja a kóstolás során olyan szempontokat vett figyelembe, mint a bor színe, tisztasága, illat-és ízintenzitása és karakteressége.

Mi a Budapest Airport kommunikációs területének asztalához kerültünk, ahol végig (egyre jobb) hangulatban kóstoltuk az elénk kerülő tételeket, és néha kissé vidám "szakszerűségben" sem volt hiány. Például volt közülünk, akinél számított bírálatkor, hogy pont a szerencseszáma volt az adott minta sorszáma, mások azt vélték, ők már annyi bort kóstoltak az este alkalmával, hogy a végén sok egyformának tűnik, megint másoknak pedig a vaktesztet levezető két műsorvezetőnek tételei tetszettek a legjobban, azt kortyolgatták két tesztelés között, amit a vakteszt előtt, mintegy "bemelegítésként" kaptunk.

De egyvalamiben mindnyájan egyet értettünk: ilyen jó hangulatú, akár remek csapatépítő programnak is beillő eseményre nagy kár, hogy egy évben csak egyszer kerül majd sor - ez a mostani volt különben az első alkalom, hiszen ilyen jellegű eseményt még nem rendezett a Budapest Airport -, mert akár minden hónapban is lehetne ilyen program, annyira jól érezte magát minden asztaltársaság. 

Különdíjat is kiosztottak

Fenntartható borászat kategóriában különdíjat kapott a minősítetten organikus gazdálkodásként működő Zelna borászat, amely kizárólag megelőző jelleggel, bio szabályozás szerint engedélyezett, nem felszívódó permetszert használ, talajműveléshez pedig természetes anyagokat alkalmaz. Emellett előnyben részesíti a kézi szüretelési módot, és a vegán fogyasztóközönség számára is készít borokat. Szintén fenntartható borászatként működik a Budapest Airport prémium vörösborát készítő Szekretár borbirtok.

„A Budapest Airport bora nemcsak elegáns ajándék partnereink számára, hanem remek lehetőség arra is, hogy egyes rendezvényeken reprezentálja a vállalat számára fontos értékeket: a minőséget és a kiváló ízlést – mondta Valentínyi Katalin, a Budapest Airport kommunikációs és kormányzati kapcsolatok vezérigazgató-helyettese. Hozzátette: - Egy-egy kiváló, a Budapest Airporthoz illő bor remek jelkép és remek ajándék, mely egyúttal a kiemelkedő magyar borkultúrát is támogatja.”

És végül íme a győztesek 

Akkor tehát következzenek a verseny győztesei, vagyis azok a borok, amelyek a jövőben, az elkövetkező egy évben méltán jelképezhetik majd azt a minőséget és magas színvonalat, amelyet Magyarország kapuja, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér is képvisel.

Premium fehérbor kategóriában:

2017 Béres Tokaji Lőcse Furmint - Béres Szőlőbirtok és Pincészet

Premium vörösbor kategóriában:

2019 Szekszárdi "Golden" Prémium Házasítás - Szekretár Borbirtok

Gasztro fehérbor kategóriában:

2022 Angyal Tokaji Aura - Angyal Borászat

Gasztro vörösbor kategóriában:

2019 Bolyki és Bolyki Superior Bikavér – Bolyki Pincészet

 

Az eseményen készült képeket ezen a linken éri el.

Az eredményeket összesítő listát itt tekintheti meg.

Forrás: Budapest Airport Zrt. / Turizmus Online

Forrás: Fotók: Budapest Airport


Rekordszámú nevezés érkezett az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyre

Rekordszámú nevezés érkezett az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyre 

Harmadik alkalommal hirdették meg a versenyt, amelyre 143 nevezés érkezett az ország minden részéből és a Felvidékről.
Horvátország feloldja a száj- és körömfájás betegség miatt bevezetett intézkedések egy részét

Horvátország feloldja a száj- és körömfájás betegség miatt bevezetett intézkedések egy részét 

Horvátország feloldja a ragadós száj- és körömfájás betegség miatt bevezetett intézkedések egy részét, de további rendelkezéseket vezet be a kockázatok megelőzése érdekében.
Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival

Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival 

Mutatjuk az idei első Food Truck Show legizgalmasabb ételeit.
Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál

Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál 

A tradíció és az innováció összefonódása kürtőskalács ünnepén.
Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje

Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje 

Az ország egyik legnevesebb séfje szerepel kiadónk, a Klasszis Média idén is megrendezésre kerülő, szállodákat és éttermeket megcélzó designversenyének zsűrijében.
Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból

Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból 

A nagykóstolón több mint húsz Kárpát-medencei pincészet mintegy ötven borával ismerkedhetnek meg a látogatók.
Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején

Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején 

Ismét megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven.
Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon

Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon 

Ismét a Kincsem Parkban gyülekeznek a legjobb mozgó street foodosok.
Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc

Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc 

A McDonald’s jelentős forgalomcsökkenést jelentett be az idei első negyedévre vonatkozóan.
Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata

Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata 

Új séf, új étlap, új élmények.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.