Gasztrojáték - kortárs ételfotó és - styling

Az étkezési kultúrához a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum gyûjteménye számos ponton kapcsolódik, éppen ezért a múzeum fontos feladatának tartja az e területen fellelt történelmi, történeti források, dokumentumok megôrzése mellett a gasztronómia mûvészeti értékeinek bemutatása is. Ilyen értéket képviselnek a gasztrodesign sajátos ágát reprezentáló fotómûvészeti alkotások is.

A FoodPlay / GasztroJáték nemzetközi kortárs fotókiállítás igyekszik a trendérzékeny látogatói réteget is megszólítani; inspirációt adni a hazai közönségnek, a fotográfus és a stylist szakmáknak. A különféle élelmiszerek, ételek, az étkezési kultúra évszázadok óta fontos ihletôje a képzômûvészetnek – gondoljunk csak Giuseppe Arcimboldo (1526/27–1593) termésekbôl, gyümölcsökbôl, zöldségekbôl összeállított ötletes portréira vagy a németalföldi festôk élethûen és részletgazdagon megfestett ínycsiklandó csendéleteire.

Manapság gyakran beszélünk a gasztronómia forradalmáról, amelyhez természetes módon kapcsolódik a kortárs képi megjelenítés is. Az „image-korszak” egyik legmeghatározóbb és leglátványosabb megnyilvánulási formái alighanem az ételekrôl és az étkezésrôl készített képek – ez az a terület, ahol úgy érezhetjük, hogy belôlünk is könnyen válhat mesterszakács vagy éppen ínyenc. Hiszen nem kell fotómûvésznek lennünk ahhoz, hogy szívesen komponáljunk és küldjünk egymásnak képeket az általunk elkészített étekrôl vagy az étteremben éppen feltálalt lakomáról. Az efféle fotócsemegék „jó étvággyal fogyasztása” mindennapi életünk részévé vált. Míg ezeket kóstolgatjuk, magunkat is ízlelgetjük: mit, hogyan eszünk, és hogyan gondolkodunk az ételekrôl. Az ételfotó: korrajz.

Az ételfotók minôsége természetesen igen változatos képet mutat, nemcsak technikai, de esztétikai és koncepcionális szempontból is. Az egyik végponton a tisztán funkcionális igénnyel létrehozott, étvágygerjesztô ételképeket látjuk – ilyenek az étlapokon megjelenített fogások, a szakácskönyvek illusztrációi, óriásplakátok vágykeltô vagy árkommunikációs céllal készült fotói –, a másikon a mögöttes tartalmakat hordozó, autonóm műalkotásokat, amelyeken az étek önmagán túlmutató, játékos asszociációra, esetleg valamilyen szimbolikus jelentés megfejtésére buzdító inspiráció.

A kiállítás elsôsorban az utóbbi terület alkotásait és azok alkotóit szeretné bemutatni, széles nemzetközi kitekintéssel. Helyet kap itt néhány tisztán képzőművészeti munka is, de az alkotások zöme mégsem önálló mûvészeti projektek eredménye, hanem stílusteremtô fotográfiai magazinok, internetes oldalak felkérésére vagy termékreklámként készült produkció. A különbözô indíttatásból és stílusban megfogalmazott mûvek mindegyikén az étel mint ihletadó forrás jelenik meg, közös jellemzôjük a játékos kidolgozás és az autonóm vizuális nyelv.

Az itt látható képek többsége csapatmunkában született. A fényképész együtt dolgozik a mûvészeti vezetôvel, a food stylisttal – az étel-stilisztával –, azaz az „aszpik-szobrásszal” és a „makaróni-bodorítóval”, a set designerrel és a retusôrrel. Ezekbôl az együttmûködésekbôl lenyûgözôen gazdag látványvilágok születnek, minden csapatnak saját, egyedi stílusában, a németalföldi csendéleteket idézô szín- és forma-kavalkádtól a minimalista megoldásokig. A kiállítás a látvány séfjeinek mesterfogásaiból kínál ízelítôt.

A kiállító mûvészek:
Aaron Tilley, Adorján Éva, Barbay Csaba, Iain Graham, Aliki Kirmitsi, Gem Fletcher, Grant Cornett, Victoria Granof, Noemi Bonazzi, Michelle Gatton, Davide Luciano & Claudia Ficca, Carl Warner, Elise Mesner Photography, Dejana Vucicevic, Anna Keville Joyce, Andrew B Myers, Bela Borsodi, Henry Hargreaves and Caitlin Levin, Luke Kirwan, Oliver Schwarzwald, Elena Mora, Mauricio Alejo, Mikkel Jul Hvilshøj, Filkey Áron, Studio Furious, Erdôháti Áron, Tessa Dóniga, Paloma Rincon, Pablo Alfieri, Toiletpaper, rvrbr studio, Theis Bothmann & Malte Gaarde, Van Santen & Bolleurs, Milica Mrvic, Karsten Wegener, Javi Dardo, Moro Máté, Milutinovits Panka, Mitz po Flitz 


Magyar natúr borok bemutatkozása Stockholmban

Magyar natúr borok bemutatkozása Stockholmban 

Stockholmban mutatkozott be több fiatal magyar borász április 22-én, egy belvárosi, a fiatal közönség körében is népszerű étteremben.
Egy napra Budapestre költözik Hollywood

Egy napra Budapestre költözik Hollywood 

Wolfgang Puck Budapestre hozza a nemzetközi filmipar legnagyobb gálájának hangulatát.
Molnár Bence az Arany Kaviár új séfje

Molnár Bence az Arany Kaviár új séfje 

Április 26-tól új séf vezeti az Arany Kaviár Étterem konyháján a munkát.
Édes élet a májusi Glamping pikniken

Édes élet a májusi Glamping pikniken 

A Nomád Hotel & Glamping 9. alkalommal rendezi szezonnyitó piknikjét május utolsó vasárnapján.
Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól

Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól 

A Bortriatlon egy nagyon izgalmas rendezvény, aminek egyik fontos állomása a Szürkebarát Hétvége.
Séfváltás a Lidl Konyha élén

Séfváltás a Lidl Konyha élén 

Nem akárki érkezik a cégcsoport konyhájára: egy Michelin-díjat kapó ifjú séf váltja a korábbi, Michelin-csillagos konyhát irányító séfet.
Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia

Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia 

A Visegrádi Alap támogatásával létrejött nemzetközi eszmecserére öt országból érkeztek előadók és résztvevők.  
Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban

Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban 

Újabb büfékocsik, bővülő ételkínálat, nemzetközi ízek várják a látogatókat.. és persze pizza és hamburger minden mennyiségben.
Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye

Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye 

Reflektorfényben a magyar borok.
Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat

Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat 

Az MNGSZ 2023-ban alapította a Debrecen és Magyarország ikonikus séfjéről elnevezett Boros László-díjat., amelyet április 30-án adnak át az idei kitüntetettnek.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?