Győzött a Szőke Zserbó és a Szilvás Fekete Tea

Az Év Fagylaltja verseny célja a klasszikus és hagyományos jó minőségű kézműves fagylalt népszerűsítése, ahogyan a szakmai szövetség közleménye fogalmaz.

A versenyfagylaltok csak természetes alap- és járulékos anyagokból készülnek, és  kizárólag saját készítésű öntetekkel, variegátókkal ízesíthetők és díszíthetők. Idén ismét meghirdették a mentes kategóriát, melyben hozzáadott cukor, glutén, laktóz és tejfehérje mentes fagylaltokkal nevezhettek a cukrászok.

A lángos mellett idén a fagylalt volt a slágertéma, már ami az árrobbanásokat illeti. Kevesebben is állnak sorba a fagyizókban, mint akár három éve. Ez azonban nem befolyásolja abban a szakmát, hogy versenyeken mérje meg a feltörekvő fiatal mesterek tudását.

A szakmai zsűri kedd délután döntött arról, hogy melyik lesz az Év Fagylaltja. Természetesen idén is a kézműves fantáziakreációk aratták a legnagyobb sikert, amelyekkel nem fogunk találkozni minden cukrászdában, hiszen ezek egyedi kompozíciók, de a verseny mindenképpen felhívja a figyelmet arra, mi mindent lehet kihozni ebből a klasszikus nyári nyalánkságból.  Árakról nem esett szó, ám nyilvánvaló, hogy az egzotikus alapanyagok erősen megdrágítják a gombócok árát.
A zsűriben ezúttal is helyet foglaltak budapesti és vidéki mesterek egyaránt, a legkülönfélébb szakmai irányzatokat képviselve, és képviseltették magukat a szakmai szövetségek is, mindenekelőtt a versenyt meghirdető Magyar Cukrász Ipartestület.

Nézzük a döntőbe jutókat: Balatongyörökről Vadócz Jenő a Trópusi Édenkert nevű készítménnyel készült, Amiamo Mandulás a komáromi Jánoska cukrászdából állt rajthoz, Szőke Zserbó meg a füredi Fagyizóból, Szemesről Böröczky –Asztalos Ágnes a Pillével érkezett, szintén ő került a döntőbe a sokat mondó Dolce Vitával, míg Nagykőrös színeit Marsa Éva Heléna képviselte, Szeplős Tihany Camembert kreációjával. Másik fagylaltja is avantgardnak tekinthető, hiszen mogyoró-yuzu-málna alkotóelemekből áll. Baumann Erzsébet (Nándori Cukrászda, Budapest) Magocskája szintén az új trend jegyében született. A Krém Karamell egy nyugodtabb kompozíciónak tekinthető, Székesfehérvárról. Tökmag Málna, Földi Jó és Lazy Berry is ebben a kategóriában versenyeztek.

Legalább ilyen fantáziadús neveket kaptak a mentes kategóriában indulók, többnyire kávés, teás salsákat és gyümölcsös szörbeteket kóstolt a zsűri a Zila Kávéházban megrendezett döntőn.
Nagy izgalommla várta az egész szakma és persze  ameghívott közönsé is a végeredményt. Ezek szerint a kézműves- mentes kategóriában a balatonmáriafürdői Wilheim Dávid győzött, míg az Év Fagylaltja címet a balatonfüredi Dobó Norbert Szőke Zserbó nevű kompozíciója nyerte el, egyben hazavihette a vándorkupát.
Hogy mennyibe kerülnek majd ezek a hideg finomságok, arról nem esett szó, hiszen egy ilyen verseny e szakma afféle fine diningja, vagy ahogy az egyik felszólaló fogalmazott, Forma-1-e, hogy aztán évek múlva átvegye a többi mester is az újításokat.

Remélem, örülhetünk majd a szélesedő, egyre elegánsabb és fantáziadúsabb választéknak, és sokan kibírjuk fizetni a valódi alapanyagokból készült, nem felfújt, nem túlfestett „hideg nyalatokat” is. Bár ez utóbbiban a jelenlegi infláció mellett nem vagyok biztos.

Elek Lenke


Magyar natúr borok bemutatkozása Stockholmban

Magyar natúr borok bemutatkozása Stockholmban 

Stockholmban mutatkozott be több fiatal magyar borász április 22-én, egy belvárosi, a fiatal közönség körében is népszerű étteremben.
Egy napra Budapestre költözik Hollywood

Egy napra Budapestre költözik Hollywood 

Wolfgang Puck Budapestre hozza a nemzetközi filmipar legnagyobb gálájának hangulatát.
Molnár Bence az Arany Kaviár új séfje

Molnár Bence az Arany Kaviár új séfje 

Április 26-tól új séf vezeti az Arany Kaviár Étterem konyháján a munkát.
Édes élet a májusi Glamping pikniken

Édes élet a májusi Glamping pikniken 

A Nomád Hotel & Glamping 9. alkalommal rendezi szezonnyitó piknikjét május utolsó vasárnapján.
Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól

Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól 

A Bortriatlon egy nagyon izgalmas rendezvény, aminek egyik fontos állomása a Szürkebarát Hétvége.
Séfváltás a Lidl Konyha élén

Séfváltás a Lidl Konyha élén 

Nem akárki érkezik a cégcsoport konyhájára: egy Michelin-díjat kapó ifjú séf váltja a korábbi, Michelin-csillagos konyhát irányító séfet.
Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia

Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia 

A Visegrádi Alap támogatásával létrejött nemzetközi eszmecserére öt országból érkeztek előadók és résztvevők.  
Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban

Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban 

Újabb büfékocsik, bővülő ételkínálat, nemzetközi ízek várják a látogatókat.. és persze pizza és hamburger minden mennyiségben.
Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye

Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye 

Reflektorfényben a magyar borok.
Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat

Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat 

Az MNGSZ 2023-ban alapította a Debrecen és Magyarország ikonikus séfjéről elnevezett Boros László-díjat., amelyet április 30-án adnak át az idei kitüntetettnek.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?