Hatalmasat lépett előre a magyar pálinkakultúra

A magyar pálinkakultúrát, valamint a kisüzemi sörfőzdék tevékenységét méltatta Szinay Attila, az Agrárminisztérium közigazgatási államtitkára a Sirha Budapest Nemzetközi Élelmiszeripari és HoReCa szakkiállításon.

Az Agrárminisztérium pénteki közleménye szerint Szinay Attila a Pálinkakiválóságok könyvének bemutatóján tartott csütörtöki beszédében kitért arra, hogy a pálinka milyen jelentős fejlődésen ment keresztül az utóbbi időszakban. Felhívta a figyelmet a népszerű ital több évszázados hagyományára, megemlítve, hogy Károly Róbert kora óta ismertek olyan borpárlatok, amelyeknek gyógyító erőt tulajdonítottak. "Azt egy külön érdekes történetnek tartom, hogy a múltban még rendelkezni kellett arról, hogy az étkezési gabonát ne használjanak fel a nemes ital készítéséhez" - jegyezte meg. A magyar pálinkakultúra hatalmasat lépett előre az elmúlt évtizedben az alapanyag és a technológia terén is - szögezte le a közigazgatási államtitkár. "Nem túlzás, ha azt mondom, hogy pálinkaevolúció történt. A versenyek remek alkalmakat kínálnak arra, hogy a szakma képviselői egymásra találjanak. A koronavírus-járvány által terhelt 2020-21-es évek megviselték a Horeca-szektort, de bízunk benne, hogy a felvevőpiac újra erőre fog kapni" - jelentette ki.

A most megjelent kiadvány kapcsán Szinay Attila megjegyezte: 144 nevezettből 22 pálinkaház 78 tétele került be a kiválóságok közé, ezért is a megjelenése ünnepi alkalom. Az államtitkár felidézte, hogy az Agrárminisztérium 2019-ben kiválasztotta saját pálinkáját. Takács László, a Pálinkakiválóság Program szakmai igazgatója beszédében kitért arra, hogy 2014-hez képest nagyon jól látszik a fejlődés mértéke és egyre szélesebb az a kör, akik szakavatottként egyre jobban bele tudnak látni ebbe a nagyon izgalmas világba. Sokan a pálinkát az elsőszámú hungarikumunknak tartják, amelynek nemcsak múltja, jelene, hanem jövője is van - egészítette ki.

Az eseményt követő XIII. Nemzetközi Sörverseny és Sörmustra eredményhirdetésén Szinay Attila bejelentette: 8 országból, 286 nevezés érkezett a versenyre, ezért az 58 tagú zsűrinek bőven volt dolga. Összesen 96 bronz, 22 ezüst, 6 arany és 3 gyémánt diploma jogos birtokosa vehette át az oklevelét, amelyekhez az Agrárminisztérium közigazgatási államtitkára gratulációját fejezte ki. "A kisüzemi sörfőzdéknek megvan a helye a piacon, nagyon szeretném, ha üzleti értelemben is tudnának terjeszkedni és minél több fogyasztóhoz el tudnának jutni jó minőségű termékeikkel. Az Agrárminisztérium támogatására a jövőben is számíthatnak" - tette hozzá.

Ondré Péter, az Agrármarketing Centrum ügyvezető igazgatója örömét fejezte ki annak kapcsán, hogy a zsűrizett sörök magas minőségűek, valamint, hogy a részvevők fenntartják a magyar kisüzemi sörfőző kultúrát. "Sörivó és sörkészítő nemzet a magyar, elég csak Pécsre, Kőbányára, Sopronra és Nagykanizsára gondolni. Önök nemcsak sört készítenek, hanem a múltunkat is ápolják" - egészítette ki. Gyenge Zsolt, a Kisüzemi Sörfőzdék Egyesületének elnöke a szakmai megmérettetéssel kapcsolatban elmondta, hogy 25-30 éve a pályán lévők mellett frissen alakult főzdék is benevezték alkotásaikat. Úgy fogalmazott: a 2012-es jövedéki törvény módosítása teremtette meg az esélyt a jelenleg is zajló sörforradalomra.

Forrás: MTI


Molnár Bence az Arany Kaviár új séfje

Molnár Bence az Arany Kaviár új séfje 

Április 26-tól új séf vezeti az Arany Kaviár Étterem konyháján a munkát.
Édes élet a májusi Glamping pikniken

Édes élet a májusi Glamping pikniken 

A Nomád Hotel & Glamping 9. alkalommal rendezi szezonnyitó piknikjét május utolsó vasárnapján.
Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól

Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól 

A Bortriatlon egy nagyon izgalmas rendezvény, aminek egyik fontos állomása a Szürkebarát Hétvége.
Séfváltás a Lidl Konyha élén

Séfváltás a Lidl Konyha élén 

Nem akárki érkezik a cégcsoport konyhájára: egy Michelin-díjat kapó ifjú séf váltja a korábbi, Michelin-csillagos konyhát irányító séfet.
Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia

Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia 

A Visegrádi Alap támogatásával létrejött nemzetközi eszmecserére öt országból érkeztek előadók és résztvevők.  
Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban

Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban 

Újabb büfékocsik, bővülő ételkínálat, nemzetközi ízek várják a látogatókat.. és persze pizza és hamburger minden mennyiségben.
Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye

Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye 

Reflektorfényben a magyar borok.
Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat

Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat 

Az MNGSZ 2023-ban alapította a Debrecen és Magyarország ikonikus séfjéről elnevezett Boros László-díjat., amelyet április 30-án adnak át az idei kitüntetettnek.
Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál

Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál 

Immár hatodik alkalommal kerül megrendezésre a már-már hagyománnyá avanzsált sétáló kóstoló. 
Mi lesz a borvidékekkel?

Mi lesz a borvidékekkel? 

Az éghajlatváltozás a világ borvidékeinek hetven százalékát alkalmatlanná teheti szőlőtermesztésre.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?