Igazi éttermet álmodnak Füreden

Új filozófiával, séffel és ételekkel mutatkozott be a szakmai sajtó előtt a hétvégén a füredi Hotel Silver Resort külső vendégek számára is nyitott vízparti étterme. Az eddig Sunset néven működő üzlet nevet is változott, Eszencia Étterem és Borbár néven szeretnének bevonulni a magyar gasztronómiai történetbe.

A szombat esti bemutatón az újságírókat köszöntötte a város polgármestere és egyben a Balaton Fejlesztési Tanács elnöke, dr. Bóka István is. Mint mondta, vannak a városban olyan éttermek, amelyek kiválóan ellátnak széles rétegeket, de ő hosszabb távon drukkol ahhoz, hogy Balatonfüreden legyen egy olyan igazán rangos étterem is, amilyen például Balatonszemesen van. Kellene egy olyan, amelyik igazán meg tudja személyesíteni Balatonfüredet a kultúra és a művészetek városaként.

A 2006 decemberében megnyitott wellness-konferencia szállodát bemutató Rádóczy Andrea tulajdonos-igazgató elmondta, hogy egész éves nyitva tartással 50-51 százalékos kihasználtságot tudnak produkálni. A két éttermük közül az a la carte rendszerben működőben a korábbihoz képest valami újat szeretnének megvalósítani. Ehhez a gasztronómia megújítása mellett a borkínálaton is módosítani kellett, amihez partnerre találtak a Balatoni Borgalériában.

Az új filozófiát bemutató Tompa Imre - alias Tompadoctor - úgy vélte, hogy óriási potenciál van a magyar gasztronómiában. Bár vannak változások, még ma is kevés az élményt adó étterem, az olyan hely, ahová visszajön a vendég azért, mert olyan ízeket kap, amilyeneket máshol nem. Az Eszenciából ilyen helyet szeretnének csinálni, mondta. Ehhez el kell felejteni mindent, amit régen balatoni gasztronómiának neveztek. Igaz, nem egyszerű csúcséttermet üzemeltetni, mivel itt a tóparton is, mint Magyarországon mindenhol, örök probléma a jó minőségű és friss alapanyag napi beszerzése, ami a jó konyha alfája és omegája.

Mindenképp terroir-gasztronómiában kell gondolkodni, ahogy az igényes borászok is a tájat, a talajt, a klímát és a kulturális tradíciót magába olvasztó egyedi, máshol fel nem lelhető borokban, terroir-borokban gondolkodnak. Helyi alapanyagokból kell a nemzetközi gasztronómia tudásbázisán és innovációs készségével magyar konyhát csinálni, és példátlan, egyedi, sehol máshol nem létező ízeket kell létrehozni.

A borokkal kapcsolatos elképzelésekről szóló Bende Richárd, a Balatoni Borgaléria vezetője úgy vélte, hogy a balatoni bor a régió tizenkéthónapos terméke. Valami olyan, ami természetes velejárója kell, hogy legyen a balatoni létnek. Ezért fontos, hogy a balatoni éttermekben minél nagyobb arányban csak itt készült italokat szolgáljanak fel a tájidegen borok helyett.

Az újságírók a vacsora előtt az étterem új séfjéről Ruga Endréről csak száraz tényeket ismerhettek meg. A tanulmányait a Gundel Károly Vendéglátóipari Iskolában végezte, korábban a budai Vár: a Speiz helyettes konyhafőnöke volt, dolgozott a Cafe Miro Grandében, a Király Étteremben és a Danubius Hotel Arénában, ösztöndíjas volt Nancyban a Le Grenier a sel-ben. A lényeg persze a bemutatkozó ételsor volt, amiben a házi tepertős pogácsát Ecetes hagymában marinált sült ponty követte, majd "Jókai kedvence", egy tejfeles bab krémleves kolbászos, füstölt húsos derelyével, aztán a Vargányával töltött jércemell almás burgonyapürével és libamájkrémmel, végén a Csokoládé trilógia és a sajt, a St. Marcellin. Az ételek mellé a Laposa, a Figula, a Kreinbacher és a Söptei pince valamint Légli Géza balatoni borai: Juhfark-Olaszrizling cuvée, Chardonnay, Furmint, Cabernet Franc és végül egy töppedt szőlőből készített Szürkebarát. Az ételek és a borok külön-külön is, együtt meg különösen hozták az ígért minőséget.


Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.
Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból 

Műanyag fóliadarab lehet benne.
Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese

Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese 

Idén 19. alkalommal adták át a Borászok Borásza díjat.
Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen

Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen 

Harmadik alkalommal hirdették meg a versenyt, amelyre 143 nevezés érkezett az ország minden részéből és a Felvidékről.
Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival

Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival 

Mutatjuk az idei első Food Truck Show legizgalmasabb ételeit.
Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál

Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál 

A tradíció és az innováció összefonódása kürtőskalács ünnepén.
Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje

Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje 

Az ország egyik legnevesebb séfje szerepel kiadónk, a Klasszis Média idén is megrendezésre kerülő, szállodákat és éttermeket megcélzó designversenyének zsűrijében.
Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból

Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból 

A nagykóstolón több mint húsz Kárpát-medencei pincészet mintegy ötven borával ismerkedhetnek meg a látogatók.
Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején

Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején 

Ismét megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.