Jöjjön el egy kávéra hozzánk!

Egy régi olasz filmben saját főzetű kávéval csalogatta fel magához három hölgy ugyanazon férfiút, Ugo Tognazzit. A kor, nyilván a hölgyek, na meg az úr is más lenne manapság, azonban a téma ugyanaz, mivel ennél aktuálisabb ma nem lehetne kávé-fronton.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A slow food után ugyanis itt a slow coffee, amely – mint a neve is jelzi – nem egyszerű, nem gyors, hanem nagyon is emberi megoldás: szépen, nyugalmasan, sokat bíbelődve készíti el most a feketét korunk baristája.

 Kávékóstolás borospohárból

A slow coffee gondolatkört alaposan körüljárva tartotta mesterkurzusát az 5. VinCe Budapest nyitónapján André Hoinkis, a Douwe Egberts nemzetközi kávészakértője. A brazil szakember azt vallja: soha ne kóstolj rossz minőségű kávét! És filozófiájához híven a kurzus alatt – borospoharakban – isteni feketéket mutatott be, azt is mindig elmagyarázva közönségének, hogy mikor mi és főleg miért kerül a poharakba.

 

Etióp kávé, fillérekért

Hitvallása szerint a kávét a termést adó fák, cserjék alapján kell megismerni, és mivel Magyarország tudomása szerint (jól gondolja) nem egy kávétermő vidék, ezért rövid áttekintést adott a kávé kialakulásáról, elterjedéséről. És itt azonnal a lényegre tért: ugyanis mivel a kávé őshazája Etiópia (ahonnét behajózásra a jemeni kikötőbe, Mokkába került mindig is a leszedett termés), ezért a kávé igazi megismeréséhez az alapok, azaz Etiópia ismerete kell. Ahol, mint hallhattuk, ma is „bagóért”, mindössze 22 eurócent/kg-ért adják tovább a világ legősibb, legjobb kávéfáinak édes termését!

A mai négy kávétermelő óriás

India, Brazília, Kolumbia, Guatemala – ma a legnagyobb kávétermelő országok, mindegyik helyről más és más jegyeket hordozó kávé kerül ki. Indiában a monszunszél szárítja a szemeket, ami különleges fehéres színt, lágy savakat és fűszeres, fás, friss ízt biztosít a kávébabnak. A Brazíliából származó arabica könnyed gyümölcsös jegyeket, és a napon szárítás eredményeként enyhén édeskés ízt hordoz. A kolumbiai termés a bőséges csapadéknak köszönhetően gazdag illatokkal, friss, zöld jelleggel, édeskés ízvilággal, kissé a dióra emlékeztető jegyekkel rendelkezik. A guatemalai termőhelyről származó kávébab pedig a vulkáni-homokos talajnak köszönhetően markáns savakat, hosszú utóízt, citrusos jegyeket hordoz.

 

Barista – sommelier hasonlóság

Mivel ma a borvilágból is ismert terroirjegyek meghatározók a kávék esetében is, valamint a szemes kávék divatja, és a saját keverékek (blendek) is megjelentek – elmondhatjuk, hogy a mai kávékóstolás erősen hasonlít egy borkóstolásra. A következőkre kell odafigyelni: milyen a szaglás, az illatolás, mennyire testes, tartalmas az ital, meddig marad meg az utóíz a szájban, hordoz-e savas jegyeket, van-e édes, édeskés íze, mennyire keserű? Ha zöld a kávészem, mennyire friss, és azt figyelni kell, hogy milyen mellékízeket fedez fel benne az ember. 

 

Robuszta vagy arabica?

Nos, a brazil szakértő szerint ez nem is kérdés: természetesen mindkettő! Bár igaz, hazájában kizárólag arabicát isznak a családokban is, az európaiak ellenben a savasabb ízvilágú blendeket (keveréket) szeretik. Kubában sötétre pörkölik a kávét (kizárólag arabicát), Indiában pedig egy sajátosan elkészített capuccino a nagy kedvenc. Az Omnia Reserve válogatások után végezetül Vietnámból egy olyan robusztát hozott kóstolásra a szakértő – amellyel levette a lábáról kurzusa hallgatóit. Földi illatjegyeket hordozó, kissé keserű, mégis kerek ízvilággal rendelkező italt töltött a poharakba, miközben megjegyezte: „egy igaz kávészakértő számára sosem lehet különleges a robuszta szemekből készített ital.”

Forrás: Vendég & Hotel


Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen

Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen 

Merész döntés volt a versenyre nevezni egy piacra került új termékkel - de bejött.
Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc

Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc  

Második éttermét nyitja a BURGER KING Zalában.
Dobja a mobilját a dobozba, és figyeljen szeretteire egy jó ebéd vagy vacsora közben!

Dobja a mobilját a dobozba, és figyeljen szeretteire egy jó ebéd vagy vacsora közben! 

Pihennek a mobilok, szárnyra kapnak a családi kapcsolatok - üzeni a VakVarjú éttermek stábja a Mobil Off Élmény On hét alkalmával.
Jöhet három izgalmas mocktail recept?

Jöhet három izgalmas mocktail recept? 

Hol vannak már azok az idők, amikor, ha nem akartunk alkoholt inni, akkor csak a víz vagy az üdítő marad?
Hol isznak a legtöbb alkoholt Európában?

Hol isznak a legtöbb alkoholt Európában? 

Van tippje? Most egy friss felmérés adatai alapján eláruljuk a helyes megfejtést. És annyit segítünk, hogy közreadunk egy fotót az első helyen végzett ország fővárosáról.
A Wolt elindítja saját hirdetési szolgáltatását

A Wolt elindítja saját hirdetési szolgáltatását 

A vállalat bejelentette hogy elindítja a Wolt Ads-et annak érdekében, hogy partnerei növekedését és láthatóságát felgyorsítsa.
Rekordszámú nevezés a nemzetközi pálinkaversenyen

Rekordszámú nevezés a nemzetközi pálinkaversenyen 

Érkezett párlat Romániából, Szlovákiából, Szerbiából és Horvátországból is.
Munkatársakat keres a Mere, az orosz diszkont cég

Munkatársakat keres a Mere, az orosz diszkont cég 

A két hónapja feladott hirdetésben a Mere beszerzési menedzser pozícióra keres munkatársakat.
Új kávépörkölő csúcstechnológiával - Budaörsön

Új kávépörkölő csúcstechnológiával - Budaörsön 

Április 11-én nyitotta meg kávépörkölő üzemét és oktatóstúdióját Budaörsön a teljes egészében hazai tulajdonú Roastar Zrt.
A Beatles grafikusa tervezett sörösdobozokat a híres sörmárkának

A Beatles grafikusa tervezett sörösdobozokat a híres sörmárkának 

A limitált kiadású dobozok Nagy-Britanniában már megvásárolhatók.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.