Jövő tavasszal nyithat a kínai Costes

A tervek szerint várhatóan 2020. április elsején nyílik meg a Costes első külföldi egysége, a kínai Hainan szigeten most épülő Ocean Flower Islanden, amely a magyar gasztronómiát mutatja be a világ legnagyobb mesterséges szigetén. Az étteremnyitás részleteiről Gerendai Károly, a Costes tulajdonosa a HoReCa Meetup rendezvényen számolt be.

Mint elmondta, 2 éve vették fel velük a kapcsolatot Kínából a luxus nyaralósziget beruházói, akik a 150 most épülő étterem üzemeltetőit keresték. A különböző építészeti stílusban készülő egységekből 50 a kínai, 50 az ázsiai, további 50 pedig a világ ízeit mutatja be, egy-egy régió képviselőjének tálalásában. A közép-európai térségből pedig a Costes keltette fel figyelmüket, és bár az ajánlat elsőre szinte hihetetlennek hangzott, Károly és csapata repülőre ült, hogy személyesen nézzék meg a helyszínt.

Hainan Kína legdélebbi nyaralóhelye, egyúttal az egyetlen trópusi sziget az országban. Még viszonylag gyéren lakott, az egyharmad Magyarországnyi területen „csak” 9,2 millióan élnek, és évek óta a turizmus az első számú iparág, 2017-ben 66 milliárd dollárnyi bevételt jelentve. 2017-ben 67 millióan látogattak el ide (95 százalékban kínaiak), de az ambiciózus tervek szerint 2020-ra a turisták száma elérheti a 100 milliót, a külföldiek részaránya a 20 százalékot. Mindezen törekvéseket a kínai kormány is támogatja, többek közt a sziget adómentes övezetté tételével, a légitársaságoknak biztosított adókedvezményekkel, de ha valaki csupán Kína ezen részét látogatja, vízumot sem kell kérnie. A szigetre való eljutást két repülőtér biztosítja (de további kettő épül), a gyorsvasút már körbeéri Hainant, és készül a szigetet a szárazfölddel összekötő 15 km hosszú híd is.

 

A világ legnagyobb mesterséges szigete

Hainanon az Evergrande csoport 6400 milliárd dolláros beruházásában épül az Ocean Flower Island, amely méreteiben másfélszerese a dubaji Palm Jumeriah-nak, vagyis alapterülete összesen 8 négyzetkilométer. A 600 építész tervezte komplexum várhatóan jövő április elsején fogadja az első látogatókat. Az itt készülő 7000 luxusvilla szinte azonnal gazdára talált, az apartmanok pedig átszámítva egymillió forintos négyzetméteráron keltek el. A sziget melletti partszakaszon pedig külön város épül az itt dolgozó 100 ezer főnek, kórházakkal, közintézményekkel.

A szigeten 58 szálloda (legalább 4* superior kategóriában, a legnagyobb 5500 szobás) készül 220 ezer vendégnek, 17 filmstúdió, kikötő és World Fairytale Park, vízi világ és hófedte hegy, 5 spa, egy hétcsillagos hotel (amelynek 105 villájában 21 VIP vendég fér el, személyzettel együtt), 108 termes, 16 ezer fő befogadására alkalmas konferenciaközpont, 28 múzeum, 7 templom, botanikus- és állatkert épül. A bevásárlóközpontban 300 bolt található, az éttermek száma pedig 150.

 

Magyar ízek és Vasarely

A Costes itt a nemzetközi konyhákat felvonultató éttermek között kapott helyet, egy velencei gótikus stílusú komplexumban. A kétszintes épületben a vendégtér a földszinten, a konyha, a terasz és a séfasztal az emeleten kap helyet, és összesen 68 főt tudnak egyszerre kiszolgálni. A dizájn modern és letisztult, a magyaros vonalat leginkább a Vasarely-képek jelenítik meg, míg a konyha természetesen a hazai ízeket tálalja majd, magyar séf vezetésével, a Costestől megszokott magas minőségben és family sharing koncepcióban.


Édes élet a májusi Glamping pikniken

Édes élet a májusi Glamping pikniken 

A Nomád Hotel & Glamping 9. alkalommal rendezi szezonnyitó piknikjét május utolsó vasárnapján.
Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól

Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól 

A Bortriatlon egy nagyon izgalmas rendezvény, aminek egyik fontos állomása a Szürkebarát Hétvége.
Séfváltás a Lidl Konyha élén

Séfváltás a Lidl Konyha élén 

Nem akárki érkezik a cégcsoport konyhájára: egy Michelin-díjat kapó ifjú séf váltja a korábbi, Michelin-csillagos konyhát irányító séfet.
Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia

Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia 

A Visegrádi Alap támogatásával létrejött nemzetközi eszmecserére öt országból érkeztek előadók és résztvevők.  
Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban

Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban 

Újabb büfékocsik, bővülő ételkínálat, nemzetközi ízek várják a látogatókat.. és persze pizza és hamburger minden mennyiségben.
Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye

Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye 

Reflektorfényben a magyar borok.
Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat

Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat 

Az MNGSZ 2023-ban alapította a Debrecen és Magyarország ikonikus séfjéről elnevezett Boros László-díjat., amelyet április 30-án adnak át az idei kitüntetettnek.
Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál

Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál 

Immár hatodik alkalommal kerül megrendezésre a már-már hagyománnyá avanzsált sétáló kóstoló. 
Mi lesz a borvidékekkel?

Mi lesz a borvidékekkel? 

Az éghajlatváltozás a világ borvidékeinek hetven százalékát alkalmatlanná teheti szőlőtermesztésre.
Vanília égbolt

Vanília égbolt 

Vanília minden mennyiségben - izgalmas más fűszerek, sosem gondolt párosítások kíséretében.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?