Június 30-ig még lehet jelentkezni a S.Pellegrino séfversenyére

Június 30-ig még lehet jelentkezni a S.Pellegrino séfversenyére

A S.Pellegrino Young Chef Academy verseny egyedi lehetőséget kínál a fiatal séfeknek arra, hogy csatlakozzanak a S.Pellegrino Young Chef Academy-hez, ahol kapcsolatokat építhetnek a gasztronómia legbefolyásosabb és legelismertebb szereplőivel, és nagy hatású oktatási, mentorálási és gyakorlati programban részesülhetnek. A 30 év alatti fiatal séfek 2022. június 30-ig jelentkezhetnek a S.Pellegrino Young Chef Academy verseny 2022-23-as szezonjára.

A regisztráció során személyes és szakmai információk mellett a saját jellegzetes ételük receptjének beküldésével adhatnak számot személyes meggyőződésükről, egyedi képességeikről és kreativitásukról. A korábbi évadokhoz hasonlóan a jelentkezéseket első körben az ALMA, az Olasz Konyhaművészet Nemzetközi Intézete bírálja el. Az ALMA által kiválasztott 170 fiatal séf a 15 regionális döntő egyikében adhat számot tudásáról. Ezeket a 2022-es év második felében rendezik meg a világ különböző pontjain, az adott térség válogatott szakértő zsűrije előtt. A regionális fordulók győztesei szorosan együttműködnek mentoraikkal receptjeik tökéletesítésén, ezt követően pedig a "Hét Bölcs," azaz az idei verseny nagydöntőjének zsűritagjai előtt adhatnak számot tudásukról és elkészíthetik jellegzetes fogásukat.

Az idei évad nemzetközi séfekből álló zsűrije 

Eneko Atxa, baszk séf Azurmendi és ENEKO nevű éttermeivel öt Michelin-csillag tulajdonosa.
A séf egészség, szolidaritás és fenntarthatóság iránti állandó elkötelezettsége pedig számos fenntarthatósági díjat érdemelt ki. Alkotásainak alapjául kulturális gyökerei, a térség és annak terményei iránti kötődése, valamint a hagyományos baszk receptek szolgálnak. A mentorálásról így nyilatkozik: "Junior séfjeink nagyon fiatalon kezdik a tanulást, ezért kiemelten fontos, hogy a szakma javítását szolgáló új eszközök mellett elsajátítsák a régi baszk recepteket és hagyományokat is. Azt tanácsolom a fiatal tehetségeknek, hogy lelkesen, kitartással, keményen dolgozzanak, szeressék a térségüket és tartsák szem előtt, hogy az ételek a séfet, a térségét és a kultúrát is képviselik."

Riccardo Camanini azon séfek egyike, akik leginkább értik a modern olasz konyha technikáját, elegáns és újszerű tálalásának rejtelmeit. Étterme, a Gardone Riviérán található Lido 84 csupán nyolc hónappal nyitását követően, 2014-ben szerzett Michelin-csillagot. A séf konyhaművészeti tudásának szilárd alapjait Gualiero Marchesi tanításai határozták meg, majd a két Michelin-csillagos Le Manoir aux Quat Saison étteremben Raimond Blanc, valamint a párizsi La Grande Cascade étteremben Alain Ducasse és Jean Louis séfek mellett mélyítette el ismereteit. A fiatal kollégáinak ezt üzeni: "A kreativitás nem más, mint az életünk során összegyűjtött és értelmezett számtalan információ összessége. Pirandello egyszer azt mondta, a kreativitás olyan, mint egy szelet kenyér: szilárd táplálék, amelyet megkenhetünk lekvárral. Ne feledjük tehát, hogy a kreativitás és bizonyos eredmények idővel, következetességgel és kitartással járó hosszú munka következtében jönnek létre."

Hélène Darroze, negyedik generációs séfnek a vérében van a főzés tudománya. Jelenleg a három Michelin-csillagos londoni The Connaught, a két Michelin-csillagos párizsi Marsan, és az egy Michelin-csillagos provance-i Hélène Darroze à Villa La Coste éttermeket vezeti. A Michelin elismerései mellett 2015-ben a The World's 50 Best Restaurants szervezettől megkapta a legjobb női séfnek járó Veuve Clicquot díjat. Nem utolsó sorban pedig 2015 óta zsűritagként vesz részt a népszerű francia televíziós showműsorban, a Top Chefben. Kreativitásának kifejezése során az érzelmeket használja kiindulópontként, és hitelességét beleszőve olyan ételeket és menüsorokat hoz létre, amelyek az ösztön és az érzelmek mellett minden esetben hűek maradnak az alapanyagok minőségéhez. "Higgy magadban, az álmaidban, éld meg a szenvedélyed, hiszen a határ a csillagos ég!"

Vicky Lau szokatlan utat járt be a fine dining világában, miután a reklámszakmában felépített karrierjét feladva, a professzionális főzés területén kamatoztatta kreatív ambícióit. Pályafutását gyakornokként kezdte a Cépage-nél, majd 2012-ben a saját lábára állt, és megnyitotta a TATE Dining Room éttermet. Tavaly történelmet írt, amikor Ázsia első női séfjeként hongkongi étterme két Michelin-csillagot kapott a Michelin Guide Hong Kong Macau 2021 kiadványban. A fiatal tehetségeknek ezt üzeni: „Séfként fontos, hogy szép és finom ételeket készítsünk, ám az élet mélyebb értelmére is figyelmet kell fordítanunk. A siker nem csak rólad szól, hanem arról is, hogy mennyire pozitívan tudod befolyásolni a társadalmat. Mindannyiunknak erre kell törekednünk."

Pía León étterme három éve zsinórban a latin-amerikai 50 Best Restaurants lista élén szerepel, és öt egymást követő évben választották a világ tíz legjobb étterme közé. Férjével, Virgilio Martínezzel együtt a Central tulajdonosa, ahol egy évtizeden át vezette a konyhát. Ezután úgy döntött, hogy a Kjolléban járja a saját útját. Az étterem, amely egy extrém magasságokat elérő őshonos virágzó fáról kapta a nevét, a 2019-es latin-amerikai 50 Best Restaurants listán 21 helyezett lett, valamint elnyerte a legjobb új belépőnek járó díjat is. A fiatalokat így ösztönzi: „Sokszor nehéz, de ha megvan benned a szándék, és tudod, mit akarsz, akkor a dolgok a megfelelő pillanatban fognak megtörténni. Számomra a legfontosabbak a körülöttem levő emberek, akik elkísérnek a küldetésem során és a céljaim felé megtett úton."

Julien Royer a három Michelin-csillagos modern francia étterem, a szingapúri Nemzeti Galériában található Odette séfje és tulajdonosa. A The Lo & Behold Grouppal közösen alapított Odette folyamatosan megújuló menüt kínál, amelyben megmutatkozik Royer életre szóló tisztelete a szezonalitás, a termőföld és a világ minden tájáról származó butiktermelők kézműves termékei iránt. Az Odette név főhajtás Royer nagymamája előtt, aki az egyik legnagyobb hatást gyakorolta a séfre az életben és a konyhában is. A fiatal tehetségeket így buzdítja: „Az emberek, akikkel az utad során találkozol, nélkülözhetetlenek a fejlődésedhez. Mindig tanulj a kortársaidtól, partnereidtől, beszállítóidtól, kollégáidtól és alkotótársaidtól! Fontos, hogy folyamatosan szélesítsd a világképed és nyitottan állj más nézőpontokhoz! Egy élmény megalkotása közös erőfeszítés, egy séf kiválóságát pedig az határozza meg, hogy a csapata mennyire támogatja és hisz benne, és a harmonikus közös munka során mennyire kiemelkedő élményt tudnak nyújtani a vendégeknek."

Nancy Silverton egyesült államokbeli séf, pék és író 2014-ben nyerte el a James Bear alapítvány kiemelkedő séfjének járó díját a kovász és a kézműves kenyerek hazai népszerűsítésében játszott szerepéért. Silverton a Michelin-csillagos Osteria Mozza, valamint a los angelesi Pizzeria Mozza, Mozza2Go, chi SPACCA, Pizzette és a The Barish éttermek társtulajdonosa. A fiatal séfeknek azt tanácsolja: „Nagyon korán rátaláltam a hivatásomra. Máig emlékszem a napra, ahogy egy recept alapján egyszerű lencsekenyeret, vagy párolt zöldséget és olvasztott sajtot készítettem, a séfkéssel a kezemben nyitottam a szakácskönyvemet, és arra gondoltam: ezt akarom csinálni. Onnantól az utam nem változott. Séffé válni hihetetlenül kemény munka volt, csak szívvel-lélekkel vágj bele!"

A globális gasztronómia hét nagyágyúja hisz abban, hogy a jövőben az ételek mögött meghúzódó szenvedély, kultúra, innováció és etika fogja megkülönböztetni a kiemelkedő séfeket. Ennek tudatában a S.Pellegrino által felkért hét szakértő felelősen, megérzéseiket és tudásukat egyesítve választják ki a végső győztest. Az elismert zsűri azokat a ragyogó tehetségeket díjazza, akik a gasztronómia határait feszegetik, valamint személyes elképzeléseikkel és véleményükkel inspirálják a séfek fiatalabb generációját.

Az idei évad nemzetközi séfekből álló zsűrijében az alábbi szakértők foglalnak helyet:

 

  1. Eneko Atxa, baszk séf Azurmendi és ENEKO nevű éttermeivel öt Michelin-csillag tulajdonosa.

A séf egészség, szolidaritás és fenntarthatóság iránti állandó elkötelezettsége pedig számos fenntarthatósági díjat érdemelt ki. Alkotásainak alapjául kulturális gyökerei, a térség és annak terményei iránti kötődése, valamint a hagyományos baszk receptek szolgálnak. A mentorálásról így nyilatkozik: "Junior séfjeink nagyon fiatalon kezdik a tanulást, ezért kiemelten fontos, hogy a szakma javítását szolgáló új eszközök mellett elsajátítsák a régi baszk recepteket és hagyományokat is. Azt tanácsolom a fiatal tehetségeknek, hogy lelkesen, kitartással, keményen dolgozzanak, szeressék a térségüket és tartsák szem előtt, hogy az ételek a séfet, a térségét és a kultúrát is képviselik."

 

  1. Riccardo Camanini azon séfek egyike, akik leginkább értik a modern olasz konyha technikáját, elegáns és újszerű tálalásának rejtelmeit. Étterme, a Gardone Riviérán található Lido 84 csupán nyolc hónappal nyitását követően, 2014-ben szerzett Michelin-csillagot. A séf konyhaművészeti tudásának szilárd alapjait Gualiero Marchesi tanításai határozták meg, majd a két Michelin-csillagos Le Manoir aux Quat Saison étteremben Raimond Blanc, valamint a párizsi La Grande Cascade étteremben Alain Ducasse és Jean Louis séfek mellett mélyítette el ismereteit. A fiatal kollégáinak ezt üzeni: "A kreativitás nem más, mint az életünk során összegyűjtött és értelmezett számtalan információ összessége. Pirandello egyszer azt mondta, a kreativitás olyan, mint egy szelet kenyér: szilárd táplálék, amelyet megkenhetünk lekvárral. Ne feledjük tehát, hogy a kreativitás és bizonyos eredmények idővel, következetességgel és kitartással járó hosszú munka következtében jönnek létre."

 

 

  1. Hélène Darroze, negyedik generációs séfnek a vérében van a főzés tudománya. Jelenleg a három Michelin-csillagos londoni The Connaught, a két Michelin-csillagos párizsi Marsan, és az egy Michelin-csillagos provance-i Hélène Darroze à Villa La Coste éttermeket vezeti. A Michelin elismerései mellett 2015-ben a The World's 50 Best Restaurants szervezettől megkapta a legjobb női séfnek járó Veuve Clicquot díjat. Nem utolsó sorban pedig 2015 óta zsűritagként vesz részt a népszerű francia televíziós showműsorban, a Top Chefben. Kreativitásának kifejezése során az érzelmeket használja kiindulópontként, és hitelességét beleszőve olyan ételeket és menüsorokat hoz létre, amelyek az ösztön és az érzelmek mellett minden esetben hűek maradnak az alapanyagok minőségéhez. "Higgy magadban, az álmaidban, éld meg a szenvedélyed, hiszen a határ a csillagos ég!"

 

  1. Vicky Lau szokatlan utat járt be a fine dining világában, miután a reklámszakmában felépített karrierjét feladva, a professzionális főzés területén kamatoztatta kreatív ambícióit. Pályafutását gyakornokként kezdte a Cépage-nél, majd 2012-ben a saját lábára állt, és megnyitotta a TATE Dining Room éttermet. Tavaly történelmet írt, amikor Ázsia első női séfjeként hongkongi étterme két Michelin-csillagot kapott a Michelin Guide Hong Kong Macau 2021 kiadványban. A fiatal tehetségeknek ezt üzeni: „Séfként fontos, hogy szép és finom ételeket készítsünk, ám az élet mélyebb értelmére is figyelmet kell fordítanunk. A siker nem csak rólad szól, hanem arról is, hogy mennyire pozitívan tudod befolyásolni a társadalmat. Mindannyiunknak erre kell törekednünk."

 

  1. Pía León étterme három éve zsinórban a latin-amerikai 50 Best Restaurants lista élén szerepel, és öt egymást követő évben választották a világ tíz legjobb étterme közé. Férjével, Virgilio Martínezzel együtt a Central tulajdonosa, ahol egy évtizeden át vezette a konyhát. Ezután úgy döntött, hogy a Kjolléban járja a saját útját. Az étterem, amely egy extrém magasságokat elérő őshonos virágzó fáról kapta a nevét, a 2019-es latin-amerikai 50 Best Restaurants listán 21 helyezett lett, valamint elnyerte a legjobb új belépőnek járó díjat is. A fiatalokat így ösztönzi: „Sokszor nehéz, de ha megvan benned a szándék, és tudod, mit akarsz, akkor a dolgok a megfelelő pillanatban fognak megtörténni. Számomra a legfontosabbak a körülöttem levő emberek, akik elkísérnek a küldetésem során és a céljaim felé megtett úton."

 

  1. Julien Royer a három Michelin-csillagos modern francia étterem, a szingapúri Nemzeti Galériában található Odette séfje és tulajdonosa. A The Lo & Behold Grouppal közösen alapított Odette folyamatosan megújuló menüt kínál, amelyben megmutatkozik Royer életre szóló tisztelete a szezonalitás, a termőföld és a világ minden tájáról származó butiktermelők kézműves termékei iránt. Az Odette név főhajtás Royer nagymamája előtt, aki az egyik legnagyobb hatást gyakorolta a séfre az életben és a konyhában is. A fiatal tehetségeket így buzdítja: „Az emberek, akikkel az utad során találkozol, nélkülözhetetlenek a fejlődésedhez. Mindig tanulj a kortársaidtól, partnereidtől, beszállítóidtól, kollégáidtól és alkotótársaidtól! Fontos, hogy folyamatosan szélesítsd a világképed és nyitottan állj más nézőpontokhoz! Egy élmény megalkotása közös erőfeszítés, egy séf kiválóságát pedig az határozza meg, hogy a csapata mennyire támogatja és hisz benne, és a harmonikus közös munka során mennyire kiemelkedő élményt tudnak nyújtani a vendégeknek."

 

  1. Nancy Silverton egyesült államokbeli séf, pék és író 2014-ben nyerte el a James Bear alapítvány kiemelkedő séfjének járó díját a kovász és a kézműves kenyerek hazai népszerűsítésében játszott szerepéért. Silverton a Michelin-csillagos Osteria Mozza, valamint a los angelesi Pizzeria Mozza, Mozza2Go, chi SPACCA, Pizzette és a The Barish éttermek társtulajdonosa. A fiatal séfeknek azt tanácsolja: „Nagyon korán rátaláltam a hivatásomra. Máig emlékszem a napra, ahogy egy recept alapján egyszerű lencsekenyeret, vagy párolt zöldséget és olvasztott sajtot készítettem, a séfkéssel a kezemben nyitottam a szakácskönyvemet, és arra gondoltam: ezt akarom csinálni. Onnantól az utam nem változott. Séffé válni hihetetlenül kemény munka volt, csak szívvel-lélekkel vágj bele!"

Magyar natúr borok bemutatkozása Stockholmban

Magyar natúr borok bemutatkozása Stockholmban 

Stockholmban mutatkozott be több fiatal magyar borász április 22-én, egy belvárosi, a fiatal közönség körében is népszerű étteremben.
Egy napra Budapestre költözik Hollywood

Egy napra Budapestre költözik Hollywood 

Wolfgang Puck Budapestre hozza a nemzetközi filmipar legnagyobb gálájának hangulatát.
Molnár Bence az Arany Kaviár új séfje

Molnár Bence az Arany Kaviár új séfje 

Április 26-tól új séf vezeti az Arany Kaviár Étterem konyháján a munkát.
Édes élet a májusi Glamping pikniken

Édes élet a májusi Glamping pikniken 

A Nomád Hotel & Glamping 9. alkalommal rendezi szezonnyitó piknikjét május utolsó vasárnapján.
Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól

Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól 

A Bortriatlon egy nagyon izgalmas rendezvény, aminek egyik fontos állomása a Szürkebarát Hétvége.
Séfváltás a Lidl Konyha élén

Séfváltás a Lidl Konyha élén 

Nem akárki érkezik a cégcsoport konyhájára: egy Michelin-díjat kapó ifjú séf váltja a korábbi, Michelin-csillagos konyhát irányító séfet.
Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia

Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia 

A Visegrádi Alap támogatásával létrejött nemzetközi eszmecserére öt országból érkeztek előadók és résztvevők.  
Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban

Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban 

Újabb büfékocsik, bővülő ételkínálat, nemzetközi ízek várják a látogatókat.. és persze pizza és hamburger minden mennyiségben.
Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye

Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye 

Reflektorfényben a magyar borok.
Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat

Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat 

Az MNGSZ 2023-ban alapította a Debrecen és Magyarország ikonikus séfjéről elnevezett Boros László-díjat., amelyet április 30-án adnak át az idei kitüntetettnek.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?