Kezdődik az Olasz Gasztronómiai Világhét

Kóstolókkal, szemináriummal, szakmai találkozókkal és gasztrokulturális programokkal népszerűsíti a mediterrán étrendet november 19. és 25. között Magyarországon is az idei Olasz Gasztronómiai Világhét.

A harmadszor meghirdetett Olasz Gasztronómiai Világhét témája a gazdasági, környezeti és egészségügyi szempontból is fenntartható „dieta mediterranea", vagyis a mediterrán étrend, amely az olasz népet a világ legegészségesebb nemzetei közé emeli – mondta el a kezdeményezés csütörtöki sajtótájékoztatóján Massimo Rustico, az Olasz Köztársaság magyarországi nagykövete.

Hozzátette: a nemzetközi rendezvénysorozat keretében több mint 300 olasz diplomáciai székhely és kultúrintézet szervezésében csaknem 1000 program valósul meg világszerte. Budapesten az Olasz Nagykövetség az Olasz Kultúrintézettel, az Olasz Kereskedelemfejlesztési Intézettel (ICE Budapest), az Olasz Turisztikai Hivatallal (ENIT) és az Olasz Kereskedelmi Kamarával (CCIU) karöltve rendezi meg a gasztronómiai világhetet.


Massimo Rustico elmondása szerint a rendezvény másik célja, hogy a fogyasztók védelme érdekében fellépjen a termékhamisítások ellen, hiszen világszerte évi mintegy 90 milliárd euró értékben készülnek olyan, olaszos elnevezésű élelmiszerek, amelyeknek semmi köze Olaszországhoz és az egészséges olasz alapanyagokhoz. Mint ugyanis emlékeztetett, a teljes kiőrlésű gabonát, zöldségeket és gyümölcsöket, hidegen préselt olívaolajat, hüvelyes növényeket, kevés halat és húst tartalmazó mediterrán étrend nemcsak táplálkozási forma, hanem életstílus is: hozzátartozik a termőhelyek, jellegzetes termények és feldolgozási tradíciók tiszteletben tartása, valamint az étel közös elfogyasztásának hagyománya is.

Antonello Canale, az ICE Budapest igazgatója hozzátette, az intézet szakmai kóstolón mutatja be az olasz borok világát, amelyet az olasz és magyar forgalmazók találkozója követ majd. Francesco Mari, a CCIU elnöke bejelentette, hogy újraindítják az Ospitalita italiana projektet, melynek során a minőségi olasz konyhát működtető vendéglátóhelyek ítélik oda a program védjegyét, a HoReCa Connect platform pedig az olasz és magyar szakembereket segít majd összekötni.

Olaszország 446 milliárd eurós tavalyi exportjának a mezőgazdasági és élelmiszeripari szektor csaknem a tizedét tette ki, ebből Magyarországra 333 millió eurónyi élelmi termék és alapanyag érkezett.

Az Olasz Gasztronómiai Világhét programja itt érhető el.

Forrás: Élelmiszer Online


Magyar natúr borok bemutatkozása Stockholmban

Magyar natúr borok bemutatkozása Stockholmban 

Stockholmban mutatkozott be több fiatal magyar borász április 22-én, egy belvárosi, a fiatal közönség körében is népszerű étteremben.
Egy napra Budapestre költözik Hollywood

Egy napra Budapestre költözik Hollywood 

Wolfgang Puck Budapestre hozza a nemzetközi filmipar legnagyobb gálájának hangulatát.
Molnár Bence az Arany Kaviár új séfje

Molnár Bence az Arany Kaviár új séfje 

Április 26-tól új séf vezeti az Arany Kaviár Étterem konyháján a munkát.
Édes élet a májusi Glamping pikniken

Édes élet a májusi Glamping pikniken 

A Nomád Hotel & Glamping 9. alkalommal rendezi szezonnyitó piknikjét május utolsó vasárnapján.
Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól

Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól 

A Bortriatlon egy nagyon izgalmas rendezvény, aminek egyik fontos állomása a Szürkebarát Hétvége.
Séfváltás a Lidl Konyha élén

Séfváltás a Lidl Konyha élén 

Nem akárki érkezik a cégcsoport konyhájára: egy Michelin-díjat kapó ifjú séf váltja a korábbi, Michelin-csillagos konyhát irányító séfet.
Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia

Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia 

A Visegrádi Alap támogatásával létrejött nemzetközi eszmecserére öt országból érkeztek előadók és résztvevők.  
Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban

Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban 

Újabb büfékocsik, bővülő ételkínálat, nemzetközi ízek várják a látogatókat.. és persze pizza és hamburger minden mennyiségben.
Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye

Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye 

Reflektorfényben a magyar borok.
Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat

Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat 

Az MNGSZ 2023-ban alapította a Debrecen és Magyarország ikonikus séfjéről elnevezett Boros László-díjat., amelyet április 30-án adnak át az idei kitüntetettnek.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?