hirdetés

Pest megyének vannak saját ízei?

Egy most jelent kiadvány szerint igen. A földrajzilag és hagyományaiban is sokszínű Pest megye gasztronómiai különlegességeiről, kézműves termékeiről és innovációiról pillanatfelvételt készítő kötet jelent meg Pest megye ízei címmel.

hirdetés

Mint Ambrus András felelős szerkesztő elmondta, bár sokak számára meglepő lehet, de vannak kifejezetten Pest megyei településekre, tájakra jellemző ételek, ételkészítési módok, termékek.

A mostani kiadvány az ételreceptek mellett alapanyagokat és olyan gasztronómiai vállalkozásokat, ötleteket is bemutat, amelyek Pest megye számára elismerést hoztak. Emellett érdekes történetek, információk is szerepelnek benne.

Tudta, hogy a somlói galuska Fótról indult világhódító útjára?
Tudta, hogy a somlói galuska Fótról indult világhódító útjára?

A könyv összesen 19 ételt, italt, receptet, gasztronómiai terméket mutat be, és Pest megye csaknem valamennyi tájegységéről válogat. A megye alföldi részeit Cegléd és Ceglédbercel képviseli, a Tápió mentét Tápiószecső, az agglomerációt Fót, Kistarcsa és Vecsés. A Csepel-szigetről több étel, ital is bekerült, így lórévi szerb és szigetújfalui német recept, szigetcsépi bor és szigetszentmiklósi bonbon is található a kiadványban. 
A Galga mentéről Acsáról és Hévízgyörkről található ételleírás, míg a Dunakanyarból Nagymaros, a Zsámbéki-medencéből Tök, a Szentendrei-szigetről Tahitótfalu szerepel a kötetben, amelyben helyet kaptak Pest megye hegyi tájai is: az egykor málnatermesztéséről híres Börzsöny és a Visegrádi-hegység. 
Az olvasók megismerhetnek olyan ételeket, amelyeket generációk örökítenek át egymásnak, ilyen például a hévízgyörki gürdös, vagy olyan desszertet - ez a somlói galuska -, amely egy fóti cukrászmester fantáziájának és kreativitásának köszönhetően vált világhírűvé, de merész újításokkal is találkozhatnak például a bonbon vagy a csiliszósz készítése kapcsán. 
A mostani válogatásban újdonságként különleges vadétel is található, emlékeztetve az olvasókat arra, hogy az elzártabb erdőtömbökben még ma is megtalálható mind az öt hazai nagyvadfaj, tette hozzá Ambrus András.

(forrás: MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Egyetért-e azzal, hogy idén elmarad a budapesti Vörösmarty téri karácsonyi vásár?

Kiadónk társoldalai