hirdetés

Szarvasgomba üzem átadása Szolnokon

Szolnokon átadták a NEFAG Zrt. szarvasgomba feldolgozó üzemet.

hirdetés

Egy húsz évvel ezelőtt kezdődött folyamat fontos állomása érkezett el, amely mind a NEFAG Zrt. életében mind a magyarországi szarvasgomba hasznosítás történetében meghatározó eseményként jellemezhető.

A folyamat kezdetét az a felfedezés jelentette, hogy a NEFAG Zrt. vagyonkezelésében lévő jászsági erdőkben terem a nyári szarvasgomba. Tekintettel arra, hogy föld alatt termő gombákról van szó, a termés mennyisége nem volt ismert és megbecsülhető sem. A gyűjtési tevékenység megkezdése után egyre nagyobb területeken lehetett megtalálni a triflákat és évek alatt nőtt meg a fellelt mennyiség annyira, hogy a friss gombával való kereskedelmi tevékenység önálló szerepet kaphatott. Ezzel a kereskedelmi tevékenységgel rajzolódtak ki a felhasználás célterületei is.

A prémium minőségű termőtestek minden esetben éttermi felhasználásra kerülnek és friss fűszerként használják fel. A termés nagyobb hányadát jelentő feldolgozási minőségű gombák pedig mindeddig különböző európai feldolgozóüzemekbe kerültek.

A feldolgozó üzemrész 350 m2, amelyben 21 helyiségben találhatóak meg az adminisztrációs munka, a földesáru munkák és a feldolgozás élelmiszertechnológiai munkáinak színterei. A feldolgozó üzem 7 fő állandó munkavállaló számára biztosít munkahelyet, a gombatermés szezonalitása miatt a terméscsúcsok idején ezen felül is fellép munkaerő igény.

A gyártásra tervezett termékek köre két csoportra bontható: feldolgozási alapanyagként használható konzervált szarvasgomba darált, kockázott, vagy szeletelt formában, valamint a közvetlenül felhasználható szarvasgomba tartalmú termékek.

A konzervek különböző méretű kiszerelésekben fém dobozokban készülnek és autoklávos sterilizálással, hőkezeléssel biztosított az eltarthatóságuk. A közvetlenül felhasználható termékek egy része más gyártók által már bevezetett összetételű és megjelenésű, de folyamatos termékfejlesztéssel cél a megkülönböztető készítmények piacra vezetése.

Ennek egyik legjobb alapjaként a homoki szarvasgomba szolgál, amely különösen édes ízével és kizárólag a Kárpát-medencei előfordulásával nemzetközi hírvivője lehet a szolnoki gyártásnak.

(forrás: MVI / Turizmus Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Egyetért-e azzal, hogy idén elmarad a budapesti Vörösmarty téri karácsonyi vásár?

Kiadónk társoldalai