Tokaji topborászé az idei Gál Tibor Emlékdíj

2016-ban a Tokaji borvidékre került a Gál Tibor Emlékdíj. Ifjabb Szepsy István a 11. Magyar Borok Bálján vehette át az elismerésért járó oklevelet.

A hagyományoknak megfelelően, idén is a Magyar Borok Bálján kerül átadásra a Gál Tibor Emlékdíj. A jelölteket az Év Bortermelői ajánlják saját borvidékükről, majd ezt követően a nagyközönség szavazatai alapján dőlt el a díj sorsa. A tíz jelöltre összesen 5798 szavazat érkezett.

A jelöltek, és akik ajánlották őket:

Böjt Gergő - ifjabb Gál Tibor és családja
Bősz Adrián - Takler Ferenc
Feil József - ifjabb Figula Mihály és családja
Frittmann Tamás - Gálné Dignisz Éva
Gottwald Szilárd - Kamocsay Ákos
Jekl Béla - Bock József
Nyúlné Dr. Pühra Beáta - Malya Ernő
Puklus Csaba - Garamvári Vencel
ifjabb Szepsy István - Árvay János és Áts Károly
ifjabb Takler Ferenc - Vida Péter

A szavazás február 21-én zárult le, ezt követően a három legtöbb voksot kapó borász nevét hirdették ki, de a végső sorrendre csak február 27-én a Magyar Borok Bálján derült fény. A Gál Tibor Emlékdíjat 2016-ban Ifjabb Szepsy István nyerte, szoros versenyben megelőzve Gottwald Szilárdot a Neszmélyi, és Puklus Csabát a Tokaji borvidékről.

A győztest jelölő Árvay János elmondta: „Ifjabb Szepsy István a Szent Tamás Kft. borászaként nagyon sokat tett már azért, hogy a Tokaji borok még ismertebbek legyenek Magyarországon és szerte a nagyvilágban. Kitartóan dolgozik azért, hogy olyan borok készüljenek minden évben, amelyek a világ nagy borai mellé letehetőek.” Áts Károly pedig Ifj. Szepsy István elhivatottságát méltatta: „A szeretett borvidékét olyan csodálatos borokon keresztül mutatja be, amely a világ nagy boraival vetekszik. Tudása rendkívüli, alázata a szakmája iránt egyedülálló. Szerencsés az a borvidék, ahol ilyen fiatal borász dolgozik, tevékenykedik.”

A Gál Tibor Emlékdíj átadása már 2006 óta hagyomány a Magyar Borok Bálján. Gál Tibor hazai és nemzetközi szinten is elismert szaktekintély volt, így a mai termelők számára is inspiráló szakmai tevékenysége. A díj átadásakor Ifj. Gál Tibor is erre a koncepcióra fűzte fel gondolatait: „A Kertészeti Egyetemen tanultam a borászati szakirányon, ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy én a ládától tanultam a borkészítést. Már egyetemista koromban is voltak példaképeim a szakmából, akiknek a tevékenységeit nagyra értékeltem. Édesapám mellett Bock József, Takler Ferenc és Gere Attila munkásságát is példaértékűnek tartottam. Majd később rájöttem, hogy a saját korosztályomban is van egy személy, akinek a tudása, tapasztalata és a szakmai elkötelezettsége tanulságos. Ez pedig nem más, mint ifj. Szepsy István, akinek most örömmel és büszkeséggel adom át a Gál Tibor Emlékdíjat.”

Ifj. Szepsy István a kezdetek óta a mádi Szent Tamás Szőlőbirtok és Pincészet főborásza, akinek szinte már a génjeiben van a szakma, hiszen 18. generációs borász. Szepsy így nyilatkozott a díj átvételét követően: „Maga az emlékdíj egy olyan ember nevével fémjelzett, aki az életét és az egzisztenciáját tette fel arra, hogy a magyar borkultúra előre haladjon. Gál Tibor generációja alapozta meg az újkori technológiákat, módszereket, még a kereskedelmet is. Úgy gondolom, hogy a díj elnyerésével méltónak tartanak arra, hogy folytassam, amit ők kialakítottak: továbbvinni a kultúrát mindegy melyik borvidéken és milyen szőlőfajtával. Ilyen tekintetben kell a mi generációnknak, mint Titi és én folytatnunk, amit elődeink elkezdtek.”

 

Forrás: www.winelovers.hu

Forrás: Vendég&Hotel Online


Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese

Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese 

Idén 19. alkalommal adták át a Borászok Borásza díjat.
Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen

Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen 

Harmadik alkalommal hirdették meg a versenyt, amelyre 143 nevezés érkezett az ország minden részéből és a Felvidékről.
Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival

Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival 

Mutatjuk az idei első Food Truck Show legizgalmasabb ételeit.
Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál

Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál 

A tradíció és az innováció összefonódása kürtőskalács ünnepén.
Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje

Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje 

Az ország egyik legnevesebb séfje szerepel kiadónk, a Klasszis Média idén is megrendezésre kerülő, szállodákat és éttermeket megcélzó designversenyének zsűrijében.
Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból

Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból 

A nagykóstolón több mint húsz Kárpát-medencei pincészet mintegy ötven borával ismerkedhetnek meg a látogatók.
Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején

Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején 

Ismét megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven.
Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon

Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon 

Ismét a Kincsem Parkban gyülekeznek a legjobb mozgó street foodosok.
Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc

Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc 

A McDonald’s jelentős forgalomcsökkenést jelentett be az idei első negyedévre vonatkozóan.
Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata

Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata 

Új séf, új étlap, új élmények.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.