Yummber: nem az éttermekkel akar versenyezni

Alig pár napja, szerdán indult a Yummber, egy vadonatúj alkalmazás, melyre mintegy 762-an jelentkeztek házi kosztot főző szakácsnak. A Vendég&Hotel-nek közölt exkluzív információ alapján ma már több mint ezren töltötték le az alkalmazást. Kalmár Péter üzlettársát Boros Reginát kérdeztük a különleges ötletről és a vendéglátó szakmát érdeklő kérdésekről.

A Yummber nem más, mint egy közösségi vendéglátó rendszer, melynek célja, hogy az otthon szívesen főző ambiciózus séfek és a városban kószáló, új élményekre nyitott és éhes 'gasztrokalandorok' egymásra találjanak. Az új program lényege ezért, hogy a jelentkezők saját otthonukban elkészített ételekkel vendégül látják a Yummber applikáción, mobiljukon keresztül bejelentkező vendégeket. A program ötletgazdája, Kalmár Péter, a Yummbert működtető, Luxembourgban bejegyzett IG Monde Investment S. A. egyik tulajdonosa.

Hogyan jutott eszükbe egy ilyen alkalmazás létrehozása? Van-e mögötte valós piaci kereslet?

Eredetileg az Uber alkalmazás adta az ötletet, azaz egy olyan közösségi megosztó rendszer életre hívása, ahol magánemberek adják össze azt, amiben profik, és üzletszerűen működtetik. Minden ember szeret jót enni, imádjuk a házias konyhát, ezen kívül óriási kaland új ízeket, új elkészítési módokat felfedezni. Ez a fajta vendéglátás egy bizalmi kapcsolatot is feltételez házigazdák és vendégek között, mely külön személyessé teszi magát az élményt.

Yummber. Mit kell tudni, honnan jön a név, mit jelent?

A Yumm a jóízű ételre utal, mint "nyammi", a kiegészítés pedig a már jól csengő és befutott közösségi rendszer hangulatát idézi.

Van-e valamilyen életkor vagy társadalmi réteg, mely alapján beazonosítható ez a fogyasztói réteg, azaz végül is a célközönsége a Yummbernek?

Bárki lehet 'yummber-vendég', nem a demográfiai adatok, hanem elsősorban az illető életstílusa határozza meg, hogy kipróbálja-e az új gasztronómiai kalandot. Az új szolgáltatás nem tömegigényt elégít ki, elsősorban olyan emberek jelentkeznek, akik nyitottak az újdonságokra, keresik a nem szokványos helyeket és élményeket. Boros Regina exkluzív információként a Vendég&Hotelnek elsőként közölte, hogy ők is meglepődtek, amikor szembesültek a ténnyel, hogy jelenleg olyan nagy az érdeklődés, hogy pár nap leforgása alatt már több mint ezren letöltötték az új applikációt.

A házi kosztra kiéhezett vendégek tulajdonképpen idegen emberek főztjét kóstolják meg számukra ismeretlen helyeken. Ki garantálja a minőséget és az étel színvonalát?

Alapjában véve olyan emberek jelentkeznek 'yummber-házigazdának', akik szeretnek és tudnak is főzni, azaz nem először fognak fakanalat a kezükbe. Mi is végzünk rendszeresen tesztelést, de a jelentkezéskor nem kell semmilyen teszten átesni, tehát bárki bekerülhet a rendszerbe, aki szabályosan kitöltötte a regisztrációs lapot és rendelkezik az előírt feltételekkel. A vendéglátókat és főztjüket, azaz a minőséget alapvetően a vendégek tesztelik, azaz ők a legfőbb kritikusok, így a rendszer automatikusan szelektál. Az ő értékelésük alapján dől el ugyanis, hogy ár érték arányban ki és hogyan teljesít. Aki ügyes és jó értékelést kap, felkapott lesz és egyre több vendégre számíthat.

A vendéglátásban nagy az egészségügyi kockázat, időnként sajnos előfordulnak szabálytalanságok és problémák. A Yummbernél ki garantálja a biztonságot? Esetleges probléma esetén ki a felelős?

Jelenleg 14 adag ételig ugyanis bárki értékesíthet legálisan ételt a saját konyhájában, nem kell hozzá engedélykérés a NÉBIH-nél, csak bejelentési kötelezettség van. A házigazdáknak azonban mind egészségügyi 'kiskönyv'-vel kell rendelkezniük, mint bárki másnak a vendéglátás területén, a felelősség tehát a vendéglátót terheli. Ezen kívül a Yummber csapat mindenkinek szívesen tart eligazítást a kérdésben, amiben főleg azt hangsúlyozták, hogy semmit ne csináljanak másként, mint eddig szoktak.

A vállalkozó szellemű 'wannabe' séfek, azaz a vendéglátó házigazdák idegen embereket engednek be otthonukba. Mégis ki vagy mi védi meg őket az esetleges bűnözőktől? Hogyan működik a rendszer?

A Yummber rendszerbe a vendégeknek is előre be kell jelentkezniük, rengeteg személyes adatot megadnak, így a bankkártya számukat is, tehát bármi probléma felmerülne nyomon követhető az illető. A vendéglátó pedig még mindig eldöntheti, hogy kit enged be a lakásába, átnézheti az adott vendég profilját, értékelését. Amennyiben úgy dönt, hogy fogadja, a leendő vendégnél végül megjelenik a cím, illetve az az információ is, hogy körülbelül mikor ér oda. A vendéglátó visszaigazolásáig tehát  a vendég nem láthatja a nevet és a címet. Készpénzes forgalom nincs, a fizetés bankkártyán keresztül megy, ezért jól követhető. Ha a felhasználó valahová bejelentkezett, ezzel hozzájárul ahhoz, hogy levonják a pénzét. Ezek után a Yummber levonja a jutalékát, majd átutalja a pénzt az illető házigazdának.

Ez akkor egy új kereseti lehetőségként is felfogható? Hiszen ha beindul az üzlet, akár komoly forgalomra is számíthat egy-egy felkapott 'otthonétterem'. Hány órás készenlétet kíván ez a munka?

A jelentkezés nyitott, bárki jelentkezhet és egy rugalmasan végezhető kiegészítő tevékenységként is felfogható, hiszen nem kíván állandó készenlétet. A rendszerben ugyanis a házigazda csak akkor lesz aktív, ha éppen van mit kínálnia, azaz maga döntheti el, hogy mikor és mennyi adagot főz, ezzel kapcsolatban semmilyen elvárás nincs. Megkötés nincs, a nap bármely szakaszában akár reggelire, ebédre vagy vacsorára is fogadhatunk vendéget. Úgy biztosít jövedelmet, hogy nem kíván több otthoni munkát annál, amit egyébként is elvégezne valaki, ha főz a családjára. Kismamák, diákok vagy éppen állás nélküliek is jelentkezhetnek erre a kötetlen munkaidős tevékenységre.

Nagy a kíváncsiság és a találgatás a vendéglátás területén dolgozó szakemberek körében.Mit gondol, konkurenciát jelent a Yummber majd az éttermeknek?Mit üzen a vendéglátásban profi szinten dolgozó szakembereknek?

Szeretnénk, ha a vendéglátósok látnák és értenék, hogy ez az új szolgáltatás nem váltja ki az éttermeket, csupán egy teljesen új és más élményt kínál az arra nyitott vendégek számára. Lehet, hogy alkalmanként kipróbálja, de a következő alkalommal már étterembe megy, ahol különleges környezetben profi kiszolgálást kap. Az új kaland csupán egy kiegészítő attrakció, mely színesíti a hazai gasztronómia palettáját, de véleményünk szerint ettől nem fognak kevesebbet járni az éttermekbe az emberek.

Jelenleg milyen promóciót végeznek illetve tervezik-e hogy akár turisták számára is elérhető legyen az új szolgáltatás?

A hazai közönség részéről óriási az érdeklődés, van egy közösségünk, külön Facebook oldalt üzemeltetünk, ahová folyamatosan tesszük fel az új információkat és napról napra rengeteg új érdeklődőt vonzunk. Azonban hosszú távon mindenképpen szeretnénk nyitni a külföldi vendégek felé is, hiszen óriási az igény a magyar házias ételek megismerése, kóstolása iránt, melyre az új alkalmazás kiváló lehetőséget kínál. Ezért a jövőben szeretnénk jobban odafigyelni a külföldi promócióra is, tervezzük a kapcsolatfelvételt a megfelelő turisztikai szervezetekkel, kommunikációs csatornákkal. Ezen kívül a Yummber magyarországi bevezetése még csak a kezdet, szeretnénk nyitni majd más városokban is, többek között Berlinben, Barcelonában, Birminghamben, Bostonban és Buenos Airesben.

Forrás: Vendég & Hotel


Sonkafőzésnél  hallgassunk Bíró Lajosra!

Sonkafőzésnél hallgassunk Bíró Lajosra!  

Így nem lesz kemény és íztelen a húsvéti sonka.
Újra magyar lesz a Boci csoki és a Melba kocka

Újra magyar lesz a Boci csoki és a Melba kocka 

Megvásárolja a Boci, a Melba és a Párizsi kocka védjegyeit a Cerbona a Nestlétől.
Több mint száz nemzetközi borszakértő a hazai boros csúcstalálkozón

Több mint száz nemzetközi borszakértő a hazai boros csúcstalálkozón 

Több mint száz külföldi szakember ismerkedhet a magyar borral az idei Hungarian Wine Summit nemzetközi szakmai csúcstalálkozón.
Siemens-innováció:  ételmaradékból meleg víz

Siemens-innováció: ételmaradékból meleg víz 

A cég támogatásával valósul meg a hulladékból energiát előállító zöld megoldás.
Délutánba nyúló reggeli egy luxusszállodában

Délutánba nyúló reggeli egy luxusszállodában 

A Matild Palace-ban jellegzetes helyi finomságokat és a nemzetközi villásreggeli-klasszikusokat kóstolhatunk.
Borok a húsvéti sonka mellé

Borok a húsvéti sonka mellé 

A legmeghatározóbb fogás az ünnep során a húsvéti sonka, de megválasztani mellé a megfelelő bort.
Két magyar pezsgő a világelitben

Két magyar pezsgő a világelitben 

Az egyik exkluzív termék, kizárólag a Michelin-csillagos Babel Budapest étterem számára készült.
Ünnepel a Balatoni Kör

Ünnepel a Balatoni Kör 

Tíz éves születésnapját ünnepli a Balaton közepén, egy hajón megalakult társaság.
Sakura ünnep a fedélzeten

Sakura ünnep a fedélzeten 

Az Emirates különleges tradicionális japán fogásokkal idézi meg a szigetország cseresznyefa virágzásához kapcsolódó hagyományait.
Vasárnap megnyílik a SÜTIUTCA

Vasárnap megnyílik a SÜTIUTCA 

A Csányi utcában 12 kültéri installációban mutatják be a kortárs zsidó kulturális és gasztronómiai életet.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.