Gasztrohotel lett a Tiszavirágból

Tizennégy év után, december 13-án újra megnyitja kapuit Szeged egykori patinás vendéglátóhelye, a Tiszavirág, ahol tíz szobát, kávézót, bárt, éttermet és látványkonyhát alakítottak ki, de van az épületben wellnessrészleg is. A több mint 150 éves Hajnóczy utcai műemlék épületet a legmagasabb minőségi és technológiai elvárásoknak megfelelően újították fel - adta hírül a Délvilág.

A kilencvenes években sorra zártak be Szegeden a patinás vendéglátóhelyek. A kultikus helynek számító Tiszavirág 1998 óta nem fogad vendégeket. Az egykoron szebb napokat látott, közkedvelt kisvendéglő épületének állapota nagyon leromlott a kilencvenes évek második felére. A Hajnóczy utcai házat még Politzer Samu aranyműves építtette 1859-ben, romantikus stílusban, vagyis Szeged legrégebbi, a kevés árvíz előtti háza közé tartozik. Működött benne többek között ügyvédi iroda, bérelt itt lakást Löw Immánuel főrabbi, később pedig Gerner Róza rendezte be kalapszalonját. Későbbi tulajdonosáról kapta a Balassa-ház nevet. A korabeli dokumentumok szerint Vörös Malom néven mulató is működött az épületben, ahol a harmincas évektől az utcáról nyíló üzletben a Barczánfalvi cipészet üzemelt, a másik bejárat a Tiszavirág vendéglőbe vezetett.
Sánta János, a Tabán Trafik Zrt. elnöke, tulajdonosa és családja a szomszédos Attila utcában lakott évtizedeken át, és jól ismerte a Tiszavirág műemlék épületét. Amikor Sánta János megtudta, hogy eladó a romos épület - ahogy fogalmazott -, belső késztetést érzett az ingatlan megvásárlására és felújítására. Az utókor számára az épületet egy hotel formájában gondolta megőrizni, hogy minél több vendég tekinthesse meg belülről is a csodálatos alkotást. A cég a műemlékvédelmi hivatal szigorú előírásait betartva újította fel a házat a pincétől a padlásig: helyreállították a leszakadt falakat, tetőrészeket, feltárták a padlás faszerkezetét és a helyiségek falfestményeit.
A rekonstrukció során - amelyre 157 millió forint uniós támogatást nyertek - megőrizték a városképi jelentőségű épület sajátosságait, az új építésű részeket pedig üvegfallal választották el a régitől.
A műemlék épületet a legmagasabb minőségi és technológiai elvárásoknak, valamint a legújabb dizájnirányzatnak megfelelően újították fel. Az országban egyedülálló módon találkozik itt tradíció és dizájn az építészetben és a gasztronómiában egyaránt. A Tiszavirág híd a múlt és jövő között.
Az újjáéledt Tiszavirágban a régi kalapszalon, majd cipészműhely reggelizőhelyként és kávézóként működik, a zónázóból laza, elegáns bár és étterem lett, ahol bisztró stílusú, szezonálisan változó alapanyagú magyar ételek és a környező országok ízei egyszerre vannak jelen az étlapon. Az udvaron látványkonyha, a pinceszinten finn szauna, gőzkabin, sószoba és tengeri klímás szoba, úgynevezett tepidárium működik. Az emeleten helyet kapott 10 szoba kialakítását tekintve - akár egy családi házban - mind különböző. A tágasabb és kompaktabb méretű szobák közös jellemzője az otthonos, nyugodt hangulat, amely olyan anyagok használatának köszönhető, mint az eredeti tölgyfa parketta, üveg, márvány, len, bársony és bárányszőr. A fürdőszobák - néhány walk-in tusolóval - különleges kialakításúak.
A vendéglátóhely működtetői vezető szerepet kívánnak betölteni a gasztroturizmus területén. A Tiszavirágnak Szalai Tamás a séfje. Az üzemeltetők célja, hogy nemcsak országosan, de határainkon túl is ismertté tegyék a Tiszavirág nevét. (forrás: Délvilág)


Változás a Mellow Mood Csoport egyik vezetői pozíciójában

Változás a Mellow Mood Csoport egyik vezetői pozíciójában 

Bayer Bence másfél év kihagyás után visszatért a Mellow Mood Hotels-hez.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Páratlan művészeti élmény ebben a pesti szállodában

Páratlan művészeti élmény ebben a pesti szállodában 

Mától látogatható Fischer Judit Mundane Romance c. egyéni kiállítása a Hilton legújabb budapesti szállodájában.
A Marriott-nál  indul a LevelUp! program - a hazai szállodaipar egyedülálló kezdeményezéseként

A Marriott-nál indul a LevelUp! program - a hazai szállodaipar egyedülálló kezdeményezéseként 

A Marriott cégcsoport megelégelte azt a problémát, ami gyakran előtérbe kerül üzemelésük során: ez pedig a vendéglátóipari területen mindenki számára ismerős szakemberhiány.
Jelentős segítség érkezik állami szintről a bajba jutott visegrádi hotelnek

Jelentős segítség érkezik állami szintről a bajba jutott visegrádi hotelnek 

A súlyos mértékű tűzkárt szenvedett, több mint 100 főt foglalkoztató, 4 csillagos szálloda Hotel Silvanus helyreállításához az MTÜ 60 millió forinttal járul hozzá.
Tarcalon találkoztak a magyar kastélyszállodások, hamarosan Olaszországba indulnak

Tarcalon találkoztak a magyar kastélyszállodások, hamarosan Olaszországba indulnak 

A kastélyszállodások Tarcalon, az Andrássy Kúriában tartották éves közgyűlésüket április 15-én, hétfőn.
Bemutatkozott a BOTANIQ Collection prémium turisztikai brand

Bemutatkozott a BOTANIQ Collection prémium turisztikai brand 

Igencsak látványos rendezvény keretében, április 11-én, a Pesti Vigadóban debütált az új brand. Ahol az is kiderült, mit rejtenek a "titkos kertek"?
Díjeső a TRIBE budapesti tagjának

Díjeső a TRIBE budapesti tagjának  

Három kategóriában is díjazták a WING által fejlesztett TRIBE Hotel Budapest Stadiumot a LIV Hospitality Design Awards-on.
Világszerte szárnyal a hotelipar topszegmens területe

Világszerte szárnyal a hotelipar topszegmens területe 

A nemzetközi tanácsadó cég elemzése szerint kiemelkedő évet zárt a globális hotelpiac.
Indul a Marriott saját képzési programja

Indul a Marriott saját képzési programja 

LevelUp! elnevezéssel innovatív képzés indul a vendéglátóipari szakemberhiány pótlására a Marriott cégcsoport kezdeményezésére.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?