CO2-kibocsátási kvótájuk 85 százalékát kapják ingyen jövőre a légitársaságok

Jövőre a légi közlekedést is bevonják a káros anyagok kibocsátását kvótával korlátozó európai uniós rendszerbe, de a kibocsátási egységek 85 százalékát még ingyenesen osztják ki a légitársaságok között - jelentette be az Európai Bizottság hétfőn.

Az unós végrehajtó testület emlékeztetett arra, hogy a légi közlekedés az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának 10 százalékáért felelős. Becslések szerint egy Brüsszel-New York útvonalon oda-vissza közlekedő légi jármű utasonként csaknem 800 kilogramm szén-dioxidot juttat a levegőbe.

Brüsszel szerint a kvótarendszer kiterjesztésének jelentős környezetvédelmi előnyei lesznek, mert a légiközlekedés folyamatosan növekvő kibocsátását a 2004-2006 közötti átlagszint alatt tartja majd. Az évtized végére évente 72 millió tonnával kevesebb szén-dioxid kerülhet a levegőbe az érintett járatok összességén, ami 26 százalékkal kevesebb, mint ha a jelenlegi trendek folytatódnának.

Connie Hedegaard, az éghajlatpolitikáért felelős biztos a témáról kiadott nyilatkozatában emlékeztetett arra, hogy a kibocsátási egységek jelenlegi piaci áron az évtizedre vetítve összesen több mint 20 milliárd eurót képviselnek majd. "E potenciális bevételt a légitársaságok flottáik korszerűsítésére, az üzemanyag-hatékonyság javítására és a nem fosszilis tüzelőanyagok alkalmazását célzó intézkedésekre fordíthatják" - hangoztatta.

A bizottság számításai szerint a döntés a repülőjegyárakra elenyésző hatással lesz: a transzatlanti járatokon a mostani viteldíjak emelkedése még a 2 eurót sem fogja elérni, "feltéve, hogy az ingyenes egységek értékét nem terhelik rá az utasokra".

2013-tól a kibocsátási kvóták 82 százalékát kapják ingyen a társaságok, a maradék pedig árverés útján talál majd gazdára. Az árverések bevételeivel az uniós tagországok gazdálkodhatnak, de azokat vissza kell forgatniuk a klímavédelmet szolgáló beruházásokba.
Az ingyenes kvóták kiosztását is a tagállamok végzik, mégpedig oly módon, hogy a referenciaértéket megszorozzák az egyes cégek tavalyi tonnakilométer-adataival.

Kína ellenez

Ellenzését fejezte ki és körültekintő cselekvésre, tárgyalásokra hívta fel az Európai Uniót Kína az unió légiközlekedésre vonatkozó széndioxid-kibocsátást korlátozó tervével kapcsolatban kedden a külügyminisztérium pekingi tájékoztatóján.

Kína értékeli az EU erőfeszítéseit az éghajlatváltozás ügyében, de ellenzi az egyoldalú jogi lépést - hangoztatta Hung Lej (Hong Lei) külügyminisztériumi szóvivő.

Hung az unió azon tervére reagált, amely szerint 2012-től az EU kibocsátás-kereskedelmi rendszerét (ETS) kiterjesztik a légitársaságokra, s ezért az unió területére, vagy területéről repülő légitársaságoknak kibocsátási egységeket, engedélyeket kell árverésen vásárolniuk a szennyezési kvóták 15 százalékának mértékéig. Az előírásokat megszegőket súlyos büntetéssel fenyegetik.

Kína más országokkal együtt ellenzi az EU tervét, s arra hívja fel az uniót, hogy az ügy megfelelő rendezése érdekében tegyen körültekintő lépéseket és gyakorlati hozzáállással folytasson tárgyalásokat a kérdésről Kínával, valamint más érintett országokkal - jelentette ki Hung.

A szóvivő úgy vélte, az országoknak követniük kell a "közös, de differenciált felelősség" elvét, amelyet a Klímaváltozási Keretegyezményben (UNFCC) és a Kyotói Egyezményben elfogadtak. Mint mondta: együtt kellene dolgozniuk a kérdésben, ahelyett, hogy egyoldalú lépésekkel esetlegesen konfrontációt idéznek elő.

Hung Kína eltökéltségét hangsúlyozta a természeti források megőrzése, a környezetbarát társadalom építése területén. Egyúttal utalt a novemberi durbani klímakonferenciára, s kifejezte abbéli reményét, hogy a fejlett országok mielőbb megteszik a maguk vállalásait és be is tartják azokat.

"Kína valamennyi féllel szeretne együtt dolgozni, hogy pozitív, átfogó és kiegyensúlyozott eredmények szülessenek a durbani konferencián" - jelentette ki a kínai külügyminisztérium szóvivője.

Forrás: MTI


Hamarosan indul Közép-Európa legnagyobb motoros túrája

Hamarosan indul Közép-Európa legnagyobb motoros túrája 

A résztvevő több száz motoros összesen 831 km tesz meg idén, hogy ezúttal Békés megye kulturális és turisztikai értékeit felfedezze.
Megvan az év legmenőbb kerékpáros útvonala

Megvan az év legmenőbb kerékpáros útvonala 

Magyarország keleti részébe vezet az idei év kedvenc kerékpáros útvonala.
Járatnyitás Budapest és egy újabb kínai nagyváros között

Járatnyitás Budapest és egy újabb kínai nagyváros között 

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, így idén júniustól immár egy hetedik kínai nagyváros, Sencsen is közvetlenül elérhető lesz Budapestről.
A kollektív utazás lehet a megoldás a fenntartható jövő felé

A kollektív utazás lehet a megoldás a fenntartható jövő felé 

2023-ban több mint 1 millió tonna szén-dioxidot kibocsátását előzték meg az utazók azzal, ha buszos utazást választottak más közlekedési módok, például autó vagy repülő helyett.
Az Emirates elnöke bocsánatot kért utasaiktól a héten történt fennakadások miatt

Az Emirates elnöke bocsánatot kért utasaiktól a héten történt fennakadások miatt 

Sir Tim Clark a következő levelet fogalmazta meg, és juttatta el - többek közt rajtunk keresztül - ügyfeleiknek.
Európa legjobbja lett a budapesti légikikötő

Európa legjobbja lett a budapesti légikikötő 

A magyar főváros légikikötője ismét elnyerte a Skytrax „Kelet-Európa legjobb repülőtere” címét a World Airport Awards díjátadón. Az idei már zsinórban a tizenegyedik alkalom. 
Hétfőtől ismét időrabló lezárások a ferihegyi reptér felé vezető úton

Hétfőtől ismét időrabló lezárások a ferihegyi reptér felé vezető úton 

Április 22-én kezdődik az útfelújítás negyedik üteme a a budapesti Liszt Ferenc-repülőtérhez vezető utakon.
Visszatér az Uber Magyarországra

Visszatér az Uber Magyarországra 

Április 16-án hivatalosan lezárult a jóváhagyási folyamat.
Májusban indul a világ első kutyabarát légitársasága

Májusban indul a világ első kutyabarát légitársasága 

Beszállás előtt a BARK Air egyik légiutaskísérője a kapuban fogadja a kutyákat, hogy segítsen nekik nyugodtan venni az előttük álló akadályokat.
Hatalmas vihar Dubajban, törlik a járatokat

Hatalmas vihar Dubajban, törlik a járatokat 

Mennydörgésre és villámlásra ébredtek szerda reggel az Egyesült Arab Emírségek lakosai.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?